Ljubljana, 14. junij 2018 – Število mednarodnih potovanj skokovito narašča in pomembno preoblikuje lokalna gospodarstva. Ljudem omogoča, da razširijo obzorja – pa čeprav potujejo v prostem času ali v poslovne namene. Na podlagi skoraj desetletja podatkov o mednarodnih potovalnih trendih je Mastercard objavil indeks Global Destination Cities: Play, ki razvršča mednarodne destinacije z največjo koncentracijo obiskovalcev, ki tja potujejo v prostem času in ne v poslovne namene.

Leta 2017 je bila Punta Cana na vrhu lestvice desetih mest, kamor je več kot 90 % obiskovalcev potovalo v svojem prostem času – npr. na dopust ali so se tja odpravili obiskati družino. Ti so bili tisti, ki so prespali vsaj eno noč in tja niso potovali v poslovne namene. Seznam vključuje številne manj znane destinacije, ki privlačijo ljubitelje ekološkega turizma, poznavalce zgodovine, obiskovalce plaž in iskalce dogodivščin.

Vsako mesto ima svojo značilno kulturo, a vsem sta skupni sprostitev in zabava:
- Punta Cana, Dominikanska Republika (99,9 %)
- Cusco, Peru (98 %)
- Djerba, Tunizija (97,7 %)
- Riviera Maya, Mehika (97,5 %)
- Palma de Mallorca, Španija (97,2 %)
- Cancun, Mehika (96,8 %)
- Bali, Indonezija (96,7 %)
- Panama City, Panama (96,3 %)
- Orlando, Združene države (94,1 %)
- Phuket, Tajska (93 %)

»Potovanja nam z raziskovanjem novih krajev, spoznavanjem ljudi in pridobivanjem izkušenj širijo obzorja,« je dejal Francis Hondal, predsednik programov zvestobe in storitev za upravljanje pri Mastercard. »Indeks Mastercard Global Destination Cities: Play kaže, da nekatera mesta po svetu izkoriščajo ta trend in gradijo sloves zabavne, sproščujoče in privlačne destinacije za podobno misleče popotnike.«

Mastercard je zavezan omogočati imetnikom kartice brezskrbna potovanja po svetu z brezhibnim načrtovanjem, prikladnostjo in povezanostjo na njihovi destinaciji in brezskrbno nakupovanje s kartico na milijonih lokacij po vsem svetu. Privlačne ponudbe in ugodnosti za potovanja pomagajo popotnikom na vsakem koraku. Več informacij najdete na www.mastercard.com.

Več ugotovitev iz indeksa Mastercard Global Destination Cities za leto 2018 bo objavljenih kasneje letos.