Ljubljana, 26. januar 2015 – Zaključil se je četrti umetniški natečaj za otroke ASTRA Talent, ki ga je podjetje SES organiziralo v 9ih državah CEE (v Sloveniji, Bolgariji, Romuniji, Srbiji, na Češkem, Hrvaškem, Madžarskem, Slovaškem in Poljskem). Žirija, ki so jo sestavljali umetniki in predavatelji umetnosti, je izmed vseh prejetih del izbrala 12 zmagovalnih prispevkov. Med zmagovalci tokratnega natečaja ASTRA Talent je tudi Benjamin Boben, učenec OŠ Draga Bajca Vipava, ki je žirijo prepričal z risbico in jo poimenoval" Zgodba o satelitu". Nagrajenih je bilo tudi šest otrok, čigar umetniška dela so prejela največ glasov v javnem glasovanju.

Cilj natečaja je bil spodbuditi sodelovanje in kreativnost otrok, ki so lahko ustvarjali na katerokoli temo, povezano s sateliti. Tokratni natečaj za otroke, stare od 8 do 15 let, je potekal od 1. oktobra do 30. novembra 2014. K natečaju je bilo povabljenih 944 šol iz vseh sodelujočih držav. Za vsako risbo, naloženo na spletno stran natečaja, pa bo podjetje ASTRA namenilo 1 evro v sklad hrvaškega Rdečega križa in tako prispevalo k izobrazbi osnovnošolskih otrok na območjih Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine, ki so jih prizadele lanskoletne poplave.

Mednarodni natečaj ASTRA Talent je bil leta 2011 vzpostavljen z namenom zagotavljanja pomoči izbranim neprofitnim organizacijam ter spodbujanju osnovnošolskih otrok k spoznavanju tehnoloških napredkov s pomočjo umetnosti.

Kot je povedala Barbara Uzunowa-Drymer, vodja marketinga, CEE, SES Astra, ''natečaj ASTRA Talent postaja vse bolj znan in priljubljen ter število risb, ki jih prejmemo, narašča iz leta v leto. Letošnje rekordno število prejetih del je še toliko bolj razveseljujoče zaradi velikega števila prejetih risb in slik izjemne umetniške kakovosti. Dela sodelujočih na natečaju so močno pripomogla k prispevku za pomoč delovanju Rdečega križa Hrvaška.'’

''Zelo smo hvaležni za pomoč podjetja SES Astra in za široko podporo mladih umetnikov. Zahvalili bi se jim za sodelovanje na natečaju, saj nam bo njihova kreativnost pripomogla pri zagotavljanju oskrbe pomoči potrebnim,’’ so sporočili z Rdečega križa Hrvaška. V obdobju dveh mesecev, ko je potekal natečaj, je spletno stran obiskalo rekordno število uporabnikov (82,825), spletna stran pa je zabeležila kar 3,905,521 ogledov.

Zmagovalne risbice si lahko ogledate tukaj.


Nazaj