Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s številnimi partnerji že od leta 1967 za mladino organizira poletne raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole s področij naravoslovja in tehnike, v okviru katerih mladi poučno in ustvarjalno preživijo poletne počitnice. Na poletnih aktivnostih pod skupnim nazivom Mladini prijazna znanost udeleženci taborov ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi, mladi pa med novimi prijatelji teorijo iz šolskih klopi v sproščenem vzdušju preverijo v praksi. ZOTKS tako udeležencem poletnih taborov omogoča pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti.

Ne glede na situacijo s koronavirusom ter delu in izobraževanju od doma, se je ZOTKS za mlade trudila delati na pripravi in organizaciji raziskovalnih taborov, delavnic in ustvarjalnih poletnih šol. Nekatere aktivnosti so odpovedane, vseeno pa se jih bo med letošnjimi poletnimi počitnicami v nekaterih slovenskih mestih in z različnih področij odvilo sedem in mesta so že skoraj popolnjena. Letos bodo v organizaciji ali soorganizaciji ZOTKS potekali spodnji raziskovalni tabori, delavnice in ustvarjalne poletne šole, ena šola konec junija in en tabor začetek julija, ostalih pet aktivnosti pa sredi avgusta:
- poletna šola elektronike in robotike, Gorenje pri Zrečah, od 28. junija do 4. julija,
- raziskovalni tabor, Rogla, od 5. do 11. julija,
- mladinski astronomski raziskovalni tabor, Medvedje Brdo, od 9. do 15. avgusta,
- poletna šola logike, Nova Gorica, od 15. do 22. avgusta,
- poletni tabor računalništva, Nova Gorica, od 15. do 22. avgusta,
- poletna delavnica popotne fotografije, Trenta, od 16. do 22. avgusta,
- poletna šola modelarstva, Naravske ledine, od 16. do 22. avgusta.

»V zadnjih treh mesecih smo s soorganizatorji kljub nastali situaciji pripravljali vse potrebno za izvedbo in organizacijo poletnih raziskovalnih taborov, delavnic in poletnih šol. Nekatere smo žal odpovedali, z ostalimi pa bomo mladim, ki so željni novega znanja in ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi, ponudili možnosti za pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje različnih sposobnosti. Z mladinskimi raziskovalnimi tabori želimo mladim približati veščine raziskovalnega dela in znanstvenega pristopa k reševanju problemov, ustvarjalne poletne šole pa so namenjene dodatnemu usposabljanju in razvijanju spretnosti,« je povedala Helena Lesar, vodja projekta Mladini prijazna znanost pri ZOTKS.

Mladinskih raziskovalnih taborov in ustvarjalnih poletnih šol, ki jih ZOTKS organizira že več kot 50 let, se udeležuje veliko število otrok in mladih. Lani jih je ZOTKS izvedla 23, od tega 17 med poletnimi počitnicami. V poletne dejavnosti ZOTKS je bilo vključenih 455 otrok iz vse Slovenije, ki so svoje počitniške dni preživeli ustvarjalno in raziskovalno. V družbi sovrstnikov so spoznali številne nove, zanimive teme, raziskovali okolico in ustvarjali. Več informacij o letošnjih taborih se nahaja tukaj.

Foto: ZOTKS


Nazaj