László Moholy-Nagy, veliki intelektualec in tehnični inovator ter svetovno znani madžarski umetnik, se je rodil 20. julija pred 125 leti. Njegov opus je znan v mnogih državah po svetu, njegova dela, ki na dražbah dosegajo vrtoglave cene, so bila v preteklih letih razstavljena v največjih muzejih v Londonu, New Yorku, Chicagu in Los Angelesu – privabila so številne obiskovalce. Malokdo se zaveda, da korenine tega odločnega, eksperimentalnega in inovativnega ustvarjalca 20. stoletja, segajo na Madžarsko oz. bolje rečeno, da je bil Madžar.

Ob jubileju je univerza Moholy-Nagy za umetnost in oblikovanje Budimpešta (MOME), ki nosi ime umetnika, ustvarila avdiovizualno kampanjo, ki jo bodo madžarski mediji ter madžarska veleposlaništva in konzularna predstavništva, tako tudi Balassijev inštitut, Kulturni center Veleposlaništva Madžarske, predstavili 20. julija, na rojstni dan Lászlója Moholy-Nagyja. Ob tej priložnosti se bo univerza poklonila brezčasnosti Moholy-Nagyjevih idej tako, da bo 20. julija ob 10. uri na spletu objavila avdiovizualni paket, ki bo vključeval reportažni film z naslovom Moholy-Nagy 125, 125-sekundno animacijo, v produkciji MOHOLYMOTION, ducat intervjujev in video sporočil ter interaktivno spletno mesto na naslovu moholy-nagy.mome.hu

Za pobudo in uresničitev projekta gre zahvala vidnim osebnostim madžarskega umetnostnega in kulturnega življenja, če samo omenimo nekatere - umetnostna zgodovinarka Krisztina Passuth, umetnica Dóra Maurer, Julia Fabényi, direktorica muzeja Ludwig, arhitekt Zsófia Csomay, József Fülöp, rektor MOME, István Orosz, grafični oblikovalec, član Madžarske akademije umetnosti in Károly Gerendai, kulturni vodja. Poleg članov družine Moholy-Nagy so pri projektu sodelovali tudi priznani strokovnjaki iz mednarodnega sveta umetnosti, kot sta Karole P. B. Vail, direktorica zbirke Peggy Guggenheim v Benetkah, in Annemarie Jaeggi, direktorica arhiva Bauhaus v Berlinu.

Spletni komemoraciji bodo to jesen sledili dogodki na novem kampusu MOME, ki so ga predali lansko leto septembra. Komemoracija in z njo povezani dogodki so  nastali v sodelovanju z MOME, Madžarsko akademijo umetnosti, Nacionalnim filmskim inštitutom, Nacionalnim uradom za intelektualno lastnino in Nacionalnim filmskim gledališčem Urania. Balassijev inštitut bo animacije, opremljene s slovenskimi podnapisi, 20. junija, ob 10. uri, objavil na svoji Facebook, Youtube in spletni strani.

Foto: Wikipedia/NARA


Nazaj