Med 8. in 15. oktobrom poteka v Mariboru osemdnevna NAGIB+ MFRU+KonS festivalska modulacija v živo skozi prizmo izložb po mestu Maribor, kot tudi digitalnih/spletnih druženj, ki jih povezuje tema Transhumanizem. 27. mednarodni festival računalniške umetnosti in KonS preizprašujeta vlogo tehnologije ter pomen stroja v razvoju človeka kot razmišljujočega in zavedajočega se bitja, NAGIB pa se z drugo edicijo performativnih gest neposredno širi v polje biološkega oziroma humanega ter ustvarjal pogoje za premislek o prisotnosti telesnega in človeškega.

V tokratni ediciji NAGIB Izložba #2 - serija performativnih gest bodo v mariborskih izložbah navzoči performerji, akterji, živali, roboti, kode, podobe, zasloni... V dialogu z MFRU in KonS se bomo soočali z neizbežno digitalizacijo družbe kot tudi umetniškega udejstvovanja in izražanja ter izpostavili pomembnost zavedanja skrajnosti, ki nam jih prinaša. Hkrati pa bomo skupaj in posamično intervenirali v nove in prazne prostore ter prehajali v drugačne uprizoritvene oblike. 

Festivalska modulacija NAGIB+ MFRU+KonS letos predstavlja več kot 45 razstav, zvočnih in AV dogodkov, performansov, koncertov, predavanj in delavnic v številnih izložbah, galerijah in na drugih prizoriščih po Mariboru. Razstavni program MFRU + konS si je mogoče ogledati na številnih lokacijah po mestu še do konca tedna, od srede do petka pa se bo zvrstilo tudi več živih dogodkov, delavnic in predavanj.

Serija performativnih gest Nagib Izložba #2 bo v izložbi Modne hiše bo v prihodnjih dneh gostila performativno predavanje Moja pojavnost nima več ostrih robov avtorice Špele Trošt, ki se ukvarja z avtentičnosto kreativnega procesa ter neponovljivostjo performativnega dogodka v času, ko vseprisotni novi mediji vse bolj razširjajo in preoblikujejo načine prisotnosti s kombiniranjem fizičnosti in simulakrov, z razgradnjo teles v prostoru, s simultanimi prisotnostmi, oddvojitvijo telesa in glasu, podvojitvami in fragmentarnostjo. Koreografinja in plesalka Snježana Premuš pa bo v performansu Čas v pogledu: Etude 2 s performerji in soustvarjalci Anjo Bornšek, Ivanom Mijačevićem in Tino Valentan postavila na vpogled delovanje skupine, ki črpa iz gibanja kot procesa, začetega globoko v telesu onkraj predvidenih telesnih kod in oblik. Soočili nas bodo s prepoznavnimi znaki in njihovimi nezaznavnimi vznikanji, ki jih izvajalec in gledalec vsak na svoji strani spremljata v prostorsko časovnem kontinuumu. Pričujoči performans je del raziskovalnega projekta Fizične manifestacije, ki ga koreografinja in plesalka Snježana Premuš razvija od leta 2012 z različnimi sodelavci.

Program festivalske modulacije Nagib + MFRU + konS se bo zaključil v petek 15. oktobra s pestrim dogajanjem po mariborskih ulicah, izložbah in GT22: V petek ob 19.00 bodo performativne geste za zaključek predstavile premiero Glasbeno-gledališke geste za 5 glasbenikov in speče mesto, ki jo podpisujeta glasbenik Tomaž Tomljanović in režiser Simon Belak. Gledališka uprizoritev glasbenega prvenca z začetkom pred G22 in nadaljevanjem po starem mestnem jedru, bo poskušala skozi glasbeno-performativne geste petih glasbenikov raziskati in poustvariti bistvo Tomljanovićeve glasbe.

MFRU in Modul konS pa za zaključek letošnjega 27. mednarodnega festivala računalniške umetnosti pripravljata več živih dogodkov, ki bodo potekali od. 21.30 dalje na Intimnem odru GT22. Programer, avdio-vizualni umetnik in DJ Blaž Pavlica bo svoj AV performans izvajal izključno preko računalnika, zvoke in sliko pa ustvarjal s kodo, sledil bo zvočni dogodek HekLab-live, večer v GT22 pa bodo zaključili Tine Vrabič (Nitz), Gregor Jaklin (Mint) in Marko Lük, ko bodo v tokratnem druženju zvoka in vizualij iskali stičišča v žanrih deep techna, electra in micro-housa. Vabljeni!

Več informacij

Foto: Ramaida Osim in Toni Soprano Meneglejte


Nazaj