V ponedeljek, 2. junija, se je v Novem Sadu v Srbiji zaključil 45. Mednarodni festival alternativnega in novega gledališča Infant, na katerem je bila nagrajena uprizoritev Deklica s strunami, otvoritvena premiera sezone Intima 2018/19 v Mali drami. Nastala je v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Moving Music Theatre, Bitola Deklica s strunami, Bitola. 

Na festivalu je uprizoritev Deklica s strunami v režiji Marjana Nečaka prejela nagrado za najizvirnejšo raziskavo enega od segmentov gledališkega jezika. Avtorja drame, podnaslovljene kot sodobna dramska opera sta Marjan Nečak in Maja Hrgović. V uprizoritvi igrata Barbara Cerar in Uroš Fürst, na posnetku pa sodeluje tudi Branko Šturbej.

Mednarodni festival alternativnega in novega gledališča Infant predstavlja edinstveno kombinacijo nenavadne gledališke interpretacije, neklasičnega pristopa k delovanju igralskega izraza in sodobnega gledališkega jezika. Tema letošnjega 45. festivala, ki je med 25. junijem in 2. julijem, potekal v Novem Sadu v Srbiji je bila Nova gledališka paradigma. Na festivalu je sodelovalo 11 predstav iz Francije, Izraela, Španije, Slovenije, Makedonije, Madžarske, Rusije in Srbije. Žirijo so sestavljali Jelena Miović, dramaturginja v Ateljeju 212, Ivan Pravdić, profesor na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in Vesna Dragojlov, ki deluje na področju novomedijske umetnosti.

Glavno nagrado za najuspešnejšo predstavo je prejela plesna skupina Gobi iz Madžarske za uprizoritev Volitant. Druga nagrada je, kot že omenjeno, pripadla SNG Drama Ljubljana za uprizoritev Deklica s strunami. Za izredno ekspresivnost na mejnem področju med gledališčem in ostalimi vrstami umetnosti sta tretjo nagrado prejeli dve uprizoritvi - Pozdravi ga in poljubi ga gledališke skupine Artopija iz Makedonije in uprizoritev V izgradnji gledališke skupine Davai iz Izraela.

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana


Nazaj