Obiskovalci gora so v poletni akciji Planinske zveze Slovenije (PZS) in digitalnega medija Siol.net Naj planinska koča 2018, v kateri je sodelovalo 158 slovenskih koč, za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Kočo na Klemenči jami pod Ojstrico, z nazivom naj planinska koča pa se lahko že tretjič pohvali Valvasorjev dom pod Stolom. Izbrani koči sta pozitiven zgled za preostale, saj želi PZS v vseh planinskih kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo kakovostno raven.

Tradicionalni poletni izbor najbolj priljubljene planinske koče je letos doživel nadgradnjo s samostojno kategorijo za 29 visokogorskih koč, ki si to zaslužijo zaradi zahtevnejših razmer za delo in težjega dostopa, prav tako so letos prvič sodelovale vse oskrbovane koče. Planinci in bralci www.siol.net so tako v prvem krogu glasovanja izbirali med 158 planinskimi kočami, ki se trudijo za dobro počutje in toplo zavetje obiskovalcev gora, v finale pa pospremili deseterico in tako pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in gostoljubje planinskih koč.

Laskavi naziv naj visokogorske planinske koče 2018 si je prislužila Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, ki na višini 1208 metrov kraljuje nad Logarsko dolino, upravlja pa jo Planinsko društvo (PD) Solčava. "Da smo bili izbrani za naj visokogorsko planinsko kočo, je ogromna pohvala za nas po toliko letih dela in truda. Lepšega priznanja si res ne bi mogel želeti, poleg tega pa je to ena boljših promocij, glede na to, da naša koča ni na Slovenski planinski poti in je zato manj obiskana. A je to pravzaprav tudi naša dodana vrednost, saj kljub naraščajočemu obisku ni tako velikega navala in se lahko posvetiš vsakemu gostu in se z njim pogovoriš o planinskih poteh, drugih kočah, ga obvestiš o vsem, kar ga zanima oziroma mora vedeti," je prve vtise strnil presenečni oskrbnik Rado Novak, ki že sedem let diha s postojanko pod Ojstrico.

Koča na Klemenči jami, ki je izhodišče za vzpon na Krofičko, Strelovec, Ojstrico in Planjavo, nedaleč od nje pa kraljuje najdebelejši macesen v Sloveniji, ne privablja le planincev in vse več turistov, ampak zaradi bližnjega plezališča v steni Krofičke tudi alpiniste, prav vsakemu obiskovalcu pa v spominu ostane lesena gugalnica, oblikovana v podobi planinskega orla. "Na Klemenči jami je prav poseben ambient. Od tu se odpre fantastičen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, od Krofičke, Ojstrice in Planjave do Brane, Turske gore, Rink in Mrzle gore, na drugi strani pa se pokaže karavanški greben. Vsak, ki pride sem prvič, ima nekaj časa le odprte oči in usta, potem pa začne govoriti in si kaj naroči," slikovito oriše Novak in opiše, kaj naredi dobrega prvega moža planinske koče: "Oskrbnik moraš biti z dušo in telesom, dokler delaš, ne obstaja nič drugega kot koča in gostje, ki so seveda na prvem mestu. Moraš biti prijazen in jim iti na roko, se jim prilagajti in vzajemno. Pomembna je dobra ponudba - tako okusna hrana kot hladna pijača, ki je ne sme zmanjkati, prav tako pomembno vlogo igrajo čiste sobe, urejena stranišča, vsesplošna higiena. Veliko dodajo tudi dostopnost koče, urejene poti in urejena okolica koče, promocija v dolini, sodelovanje s planinskim društvom ... Če vse to povežeš v zaključeno celoto, je uspeh zagotovljen.”

Naj planinska koča je že tretjič postal Valvasorjev dom pod Stolom, ki je slavil že v letih 2014 in 2016 in tako nadaljuje zmagoviti pohod PD Radovljica, saj je lani lovoriko osvojil Roblekov dom na Begunjščici v upravljanju istega planinskega društva. "Že tretji naziv naj planinska koča je samo potrditev, da dober obisk, ki je lani in letos spet v vzponu, ni naključje - in obratno, da naziv ni naključje glede na dober obisk. Vse planinske postojanke imajo odprta vrata, kam ljudje zahajajo, pa je njihova odločitev. Vsak gre rad tja, kjer se dobro počuti, kjer ve, da bo kaj dobrega pojedel, da bo naletel na pozitivno ekipo ... in tako se širi dober glas," poudarja Aleš Štefe, že šest let na čelu oskrbniške ekipe v raju pod Stolom: "Oskrbnik sam v takšnem domu, kot je Valvasorjev dom, ne more narediti nič, za sabo potrebuje dobro ekipo, pa tudi razumevanje najbližjih, ki so marsikdaj prikrajšani za skupne trenutke zaradi dela v domu, ki je odprt vse dni v letu. Kljub kakšnemu prostemu dnevu sem vse dni vpet v delo, ta naziv pa pomeni, da s celotno ekipo še vedno razmišljamo in delamo v pravo smer.”

V Karavankah ugnezdeni Valvasorjev dom, ki leži na višini 1181 metrov, je izhodišče za planinske izlete na Stol, Ajdno in Vajnež, sprehode proti Breški, Potoški in Žirovniški planini, pohode do Prešernove koče na Stolu, Roblekovega doma na Begunjščici, Planinskega doma na Zelenici, Koče pri izviru Završnice, Doma Pristava v Javorniškem Rovtu in Tinčkove lovske koče. "Za razliko od nekaterih koč se Valvasorjev dom ne more pohvaliti z razgledom, saj smo v sredogorju, zato se moramo drugače potruditi, da obiskovalci radi prihajajo. Poudarek dajemo kakovostni kulinariki in dobremu počutju tako v domu kot v njegovi okolici. Pozimi je to lažje, saj je veliko drugih koč zaprtih, poleti pa je treba narediti več, da privabimo goste in smo po prometu uspešni tako v osebno zadovoljstvo kot v zadovoljstvo planinskega društva. Veliko je stalnih obiskovalcev, pa tistih, ki ne zahajajo v visokogorje, obiskujejo nas tudi družine, ki z otroki prihajajo na nekajdnevni dopust," še dodaja oskrbnik sodobno urejene in obnovljene koče, ki je ponosna lastnica certifikatov družinam in okolju prijazna planinska koča, kar priča o njenem gostoljubju do otrok in njihovih staršev ter do okolja prijaznem in energetsko učinkovitem upravljanju. 

Razveseljiv odziv glasovalcev, ki so skupno oddali 45 tisoč glasov, kaže, da so obiskovalci slovenskih gora in bralci digitalnega medija Siol.net izbor vzeli za svojega, izbira zmagovalcev pa je pokazatelj, da so planinci spet prepoznali in nagradili pristen oskrbniški pristop in odlično ponudbo, ki sta primer dobrega dela zaposlenih na obeh zmagovalnih kočah in v planinskih društvih, ki ju upravljata. "Planinska zveza Slovenije si v sodelovanju s Siol.net prizadeva, da bi celotna akcija dvignila kakovost ponudbe in splošen odnos upravljavcev in zaposlenih v planinskih kočah do obiskovalcev. Ker je Slovenija vedno bolj turistična dežela, želimo prispevati k temu, da so tudi v gorah postojanke, ki lahko s svojo oskrbo in ponudbo zadovoljijo tako slovenske kot tuje goste. Izbrane koče so pozitiven zgled za ostale, saj želimo v vseh kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo kakovostno raven," širšo sliko izbora osvetli podpredsednik PZS Miro Eržen. 

Foto: Manca Čujež