Mednardno združenje ženski SILA IWCL obeležuje 25 let obstoja in aktivnega delovanja, zato je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpisal ukaz o podelitvi najvišjega državnega odlikovanja Red za zasluge. Predlagateljici sta bili varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in veleposlanica Marta Kos, ki sta z združenjem v preteklosti pogosto sodelovali.

Predstavnica SILA IWCL Jerca Legan Cvikl se je zahvalila za izkazano zaupanje: »Ponosne smo, da ste prepoznali naša številna prizadevanja, s katerimi nismo ustvarjale le privilegijev za ženske tujke, da bi se v Sloveniji daleč od doma počutile kot doma, pač pa smo jih spodbujale k raznolikim, predvsem humanitarnim aktivnostim, s katerimi smo skupaj pomembno vplivale na še boljšo družbo ter osrečile stotine posameznikov in skupin, ki potrebujejo pomoč.«

Leta 1993 se je na pobudo nekaterih Slovenk, soprog slovenskih veleposlanikov in takratnih gospodarstvenikovorganiziralo prvo žensko združenje, v katerega so povabile soproge tujih ambasadorjev, gospodarstvenikov in akademikov. Želele so jim predstaviti Slovenijoin njene ljudi, jim odpirati poti za vključevanje v slovensko družbo ter vstop v obzorja slovenske kulture, športa, tradicij in vrednot. Zavzeto in poznavalsko so prostovoljno pripravljale najrazličnejše dogodke in postavile temelje, ki ostajajo vezno tkivo mednarodnega združenja SILA, zdaj preimenovanega v SILA IWCL. Gre za vrednote, ki so odraz širine duha in srca – prostovoljstvo, odprtost in skrb za sočloveka. Z lastnimi prizadevanji in trdnim delom so vsako leto na SILA dobrodelnih dogodkih zbrale veliko sredstev in v 25 letih donirale več kot 1,7 milijona evrov več kot 170 dobrodelnim organizacijam in projektom.

Danes SILA-IWCL združuje v povprečju 200 žensk iz 46 držav, ki nadaljujejo humanitarno delo, kateremu so se zavezale njene ustanoviteljice. Med najbolj znanimi in nadvse priljubljenimi humanitarnimi dogodki je predbožični SILA BAZAR. Prvič se je zgodil leta 1994, ko je bilo v njegovo pripravo vključenih 12 držav, danes jih sodeluje več kot 40. Odmeven je tudi mednarodni diplomatski ples SILA GALA, ki je prav tako dobrodelen.  

Predsednik RS Borut Pahor je ob podelitvi odlikovanja povedal: “Iz nekdanje SILE se je razvila skorajda velesila. Ne le zaradi višine sredstev, ki jih uspeva zbrati v dobrodelne namene. Tudi ne zaradi sijaja njenih dogodkov, ki vedno pritegnejo veliko pozornost javnosti in posameznikov, ki z veseljem sodelujejo v njenih akcijah za dober namen. Velesila je postala predvsem kot simbolna točka zavzetosti, s katero članice združenja tkejo vezi prijateljstva in povezovanja med ljudmi in državami ter vere v solidarnost kot enega od bistvenih gradnikov človeške družbe.” 

Več informacij

Foto: Daniel Novakovič/STA