V Slovenskem mladinskem gledališču bomo v okviru  programa Mladinsko_Lab v petek, 20. novembra, ob 19.00 uri izvedli premiero Communitas na izpitu (Epizoda Ljubljana). 

Communitas na izpitu je hibridni javni dogodek na presečišču med gledališko predstavo, koreografijo, družabno igro in happeningom. Poteka v gledališču in s tem reafirmira njegovo vlogo v simbolizaciji družbenega. Vendar pa prizorišče tu postane točka javnega prostora, kjer državljani razpravljajo o bistvenih družbenih vprašanjih in ob fiktivnih situacijah razmišljajo o mogoči prihodnosti družbe. Dogodek je zasnovan na načelih družabnih iger in simulacije, ki so odprta za sodelovanje vseh v občinstvu.

Skupnost bo v tej predstavi postala gledališka zgodba, ki si jo pripovedujemo sami o sebi, in koreografska predstava, ki jo izvajamo brez opazovalcev. Glede na to, da je vsaka ponovitev odvisna od sodelovanja občinstva, je vsaka enkraten dogodek (epizoda), niz novih dogodkov z nepredvidljivim izidom. Predstava se konča z javnim forumom, diskusijo o izkušnjah sodelujočih, in z zgodbami, ki smo jih pri tem povedali skupaj. Ker so zgodbe in družbena koreografija začasne, spremenljive in odvisne od nas samih, smo predstavo naslovili Communitas na izpitu.

Ljubljanska epizoda bo nastala v sodelovanju z avtorjema Ano Vujanović in Sašem Asentićem, ter igralci in dramaturgi, zaposlenimi v Mladinskem. Temeljila bo na raziskovanju slovenske družbe, mehanizmov socialistične skupnosti iz preteklosti in neoliberalnega kapitalizma danes. To bo simbolna gesta, poziv k sodelovanju pri odločanju in zahteva po državljanski, družbeni higieni.

PREMIERA: petek, 20. novembra, ob 19.00
Ponovitve: 21. in 22. 11. ob 19.00
V sezoni 2015/16 jo bomo redno ponavljali in jo razvijali skupaj z občinstvom.

Avtorja: Ana Vujanović in Saša Asentić
Moderatorji: Dragana Alfirević k. g., Ivan Godnič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Blaž Šef, Stane Tomazin
Izvajalci: občinstvo in moderatorji

Namesto klasične tiskovne konference vas po premieri Communitas na izpitu vabimo na pogovor v okviru Mladinskega diskurza z naslovom: Kako je nastajala predstava Communitas na izpitu?

Gosta: Ana Vujanović in Saša Asentić, vodi Rok Vevar

Vstop je prost.

Več informacij

Foto: Mladjana Sugić