Odprtje vseslovenskega dogodka v petek, 27. septembra 2019 ob 14.00 uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. Častni pokrovitelj 'Noč ima svojo moč 2019' bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo tudi odprl dogodek.

Zadnji septembrski petek bo kmalu tu in z njim tradicionalna Evropska noč raziskovalcev. Takrat se širom Evrope za en dan v letu na široko odprejo vrata ustanov, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi širši javnosti predstavile poklic in življenje znanstvenika. Na ta dan, natančneje v petek 27. septembra 2019, bomo širom Slovenije že drugo leto zapored izvedli projekt 'Noč ima svojo moč'. Odprtje vseslovenskega dogodka bo potekalo na Prešernovem trgu v Ljubljani v petek, 27. septembra 2019 ob 14.00 uri in sicer pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki bo tudi odprl dogodek in nagovoril zbrane.

Zakaj gre?
Ste vedoželjni? Je vaša radovednost brez meja? Vas zanima kaj počnejo znanstveniki? Bi radi vedeli kaj vse se dogaja v raziskovalnih ustanovah in z znanostjo povezanih organizacijah? Si želite ogledati raziskovalne laboratorije? Potem se nam pridružite in z nami preživite novih znanj poln dan. Potrudili se bomo, da boste vsi radovedneži dobili odgovore na vprašanja kot so - kdo vse je lahko raziskovalec in kaj vse se skriva pod tem pojmom. Z najrazličnejšimi aktivnostmi bomo širšo javnost skušali osvestiti, kako pomembne so raziskave in znanstveno delovanje za vse nas ter za prihodnji razvoj človeštva.

Kaj in kje se bo dogajalo?
Iskrice vedoželjnosti in radovednosti bomo netili na pestrem raziskovalnem dogajanju v kar 22-ih mestih po vsej Sloveniji. Skozi ves dan in ponekod tudi v večernih urah se boste otroci, učenci, dijaki, študentje, pa tudi odrasli lahko udeležili eksperimentalnih delavnic, ogledov laboratorijev, navdihujočih klepetov z znanstveniki, zanimivih predavanj, poučnih razstav ter številnih drugih aktivnosti.

'Noč ima svojo moč' bo potekala skozi ves dan v različnih mestih in na različnih lokacijah, po šolah, knjižnicah, na ulicah in trgih, v domovih za ostarele, muzejih, na vrtovih. Evropska noč raziskovalcev se bo dogajala v Ajdovščini, Bistri, na Bogenšperku, v Bohinjski Bistrici, Celju, Kranju, Krškem, Kopru, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Pivki, Polhovem Gradcu, Postojni, na Ptuju, na Ravnah na Koroškem, v Slovenj Gradcu, Tolminu in v Trbovljah.

Častno pokroviteljstvo predsednika Boruta Pahorja
Odprtje vseslovenskega dogodka na Prešernovem trgu v Ljubljani bo potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki bo tudi odprl dogodek in ob tej priložnosti nagovoril zbrane. Predsedniku se bodo na prireditvi ob odprtju pridružili predstavniki vseh ustanov partneric projekta 'Noč ima svojo moč', to so Hiša eksperimentov, Institut "Jožef Stefan", Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije.

Kdo vse sodeluje?
Projekt bo združil več kot 35 raziskovalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V dejavnostih po vsej Sloveniji bo sodelovalo več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin. Pester in bogat program projekta 'Noč ima svojo moč' je skupaj sooblikoval konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev - vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj  - Obzorje 2020.

Začelo se je z aprilskim sajenjem semen
Letošnji projekt 'Noč ima svojo moč' smo s promocijskim projektom za državljane zagnali že v začetku aprila. V želji približati znanost ljudem, smo takrat po vsej Sloveniji izvedli enak eksperiment - tistim, ki so se prijavili, smo poslali semena travniških cvetlic, ki smo jih jih posejali in kasneje spremljali njihovo rast. Številna semena so že zacvetela, nekatera pa bodo, z malo sreče, zacvetela ravno v času projekta 'Noč ima svojo moč'.

Tudi aprilsko vseslovensko sajenje semen je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je udeležil dogodka v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. Predsednik Pahor je takrat odprl dogodek in posejal nekaj semen. Pri skupnem sejanju so se mu pridružili tudi direktorji vseh ustanov partneric projekta 'Noč ima svojo moč': Miha Kos (Hiša eksperimentov),  Melita Tramšek  (Institut "Jožef Stefan"), Gregor Anderluh (Kemijski inštitut), Natalija Polenec (Tehniški muzej Slovenije).

Promocijski projekt za državljane je bil več kot uspešen, projektu se je pridružilo več kot 2.100 raziskovalcev, semena pa smo poslali v več kot 300 slovenskih krajev.

Podrobnosti o dogajanju na 'Noč ima svojo moč' 2019

Dajte svoji radovednosti duška in se nam pridružite!

Foto: Branko Ceak