Slovenski zdravstveni organi so eni izmed prvih v Evropi, ki niso zgolj registrirali, temveč tudi že omogočili novo cepivo, ki ga priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo število Slovencev, okuženih z gripo in akutnimi respiratornimi boleznimi, v sezoni 2016/2017 nekje med 100.000 in 200.000.

Kljub vloženemu trudu slovenskih zdravstvenih organov za zmanjševanje tveganj zapletov, ki jih povzroči gripa pri starejših osebah, se od leta 2008 število ljudi, ki se v Sloveniji cepijo proti gripi, zmanjšuje in je v sezoni 2016/2017 predstavljalo le 10 % pri starejših od 65 let in le 4,5% populacije. Podatki o cepljenju proti gripi za ostale evropske države kažejo povprečno 42-odstotno precepljenost, medtem ko Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) priporoča 75-odstotno precepljenost pri skupinah, ki so bolj izpostavljene tveganju.

Kvadrivalentna cepiva proti gripi nudijo večjo zaščito pred virusi gripe, saj namesto treh vsebujejo štiri seve. Inovativno kvadrivalentno cepivo proti gripi proizvajalca Sanofi Pasteur je že na voljo v Sloveniji. Trenutno je večina sezonskih cepiv proti gripi trivalentnih, kar pomeni, da nudijo zaščito pred tremi sevi gripe, ki so vključeni v sestavo cepiva: dva seva tipa A in en posamezni sev tipa B (B/Victoria ali B/Yamagata). V nedavnih sezonah gripe smo opazovali konstantno cirkulacijo obeh sevov tipa B, kar je otežilo delo SZO-je pri podajanju priporočil, kateri izmed sevov tipa B naj bo vsebovan v trivalentnih cepivih proti gripi. To je pripeljalo do razvijanja kvadrivalentnih cepiv, ki jih SZO uradno priporoča vse od sezone 2013/2014. Z vidika javnega zdravja bi se uporaba kvadrivalentnih namesto trivalentnih cepiv v Evropi v naslednjem destletju lahko odrazila v nadaljnjem znižanju števila primerov gripe za do 1,6 milijona, števila primerov z gripo povezanih hospitalizacij za 37.300 in števila primerov z gripo povezanih smrti za 14.800.[1]

»Verjamem, da cepiva rešujejo življenja in preprečujejo pojav številnih drugih bolezni in zapletov. Velikokrat pozabljamo, da nas cepiva ščitijo pred okužbami, ki bi lahko pripeljale do trajnih posledic ali smrti. V tem oziru in kot družbeno odgovorno podjetje nas skrbi zmanjšanje števila cepljenj proti gripi v Sloveniji, kljub vloženemu trudu zdravstvenih organov,« je povedala Urša Lakner, direktorica podjetja Sanofi-Aventis d.o.o.

Gripa je resna bolezen, ki jo ljudje pogosto podcenjujejo. Je peti najpogostejši ključni vzrok smrti med svetovnim prebivalstvom, mnogo nevarnejši kot prometne nesreče. Ker se okužba z gripo prenaša po zraku, lahko v zelo kratkem času prizadene veliko število ljudi. To ponazarja primer izbruha gripe na potniškem letalu konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Letalo s 54 potniki je zaradi zamude za tri ure obtičalo na tleh, v tem času pa ni deloval prezračevalni sistem. Večina potnikov je ostala v letalu. V roku 72 ur se je pri skoraj 75 % potnikov pojavila gripa. Vir okužbe je bil en sam bolnik z gripo na letalu.* Po podatkih SZO-je je cepljenje najučinkovitejši način preprečevanja okužb in resnih kliničnih izidov, ki jih povzročajo virusi gripe(1).

»Kot vodilni svetovni proizvajalec cepiv proti gripi z več kot 100-letno tradicijo v družbi Sanofi Pasteur izdelujemo cepiva, ki ščitijo človeško življenje in kar najbolje ustrezajo globalni epidemiologiji. Zagotavljamo več kot 1 milijardo odmerkov cepiv na letni ravni, s čimer omogočamo imunizacijo več kot 500 milijonov ljudi po vsem svetu. Ponosni smo, da lahko svoje novo kvadrivalentno cepivo ponudimo tudi v Sloveniji,« je dodala Daniela Duta, generalna direktorica MCO Sanofi Pasteur za Jugovzhodno in Srednjo Evropo.

SZO priporoča cepljenje proti gripi za vse ogrožene skupine, vključno z nosečnicami, starejšimi, otroki nad tremi leti starosti ter osebami s kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, pljučne bolezni, sladkorna bolezen itd.[2] Slovenski organi za javno zdravje so z zagotavljanjem novega kvadrivalentnega cepiva proti gripi za vsakoletno cepljenje slovenskega prebivalstva pokazali visoko mero odgovornosti in ozaveščenosti.

Miti, povezani z imunizacijo proti gripi

Cepljenja ne potrebujem, ker sem zdrav/-a
Vsakdo se lahko okuži z gripo, zlasti v obdobjih, ko so virusi, ki razsajajo, še posebej »agresivni«. Zgodovinsko gledano so pandemski sevi gripe najbolj prizadeli mlajše prebivalstvo, vključno z zdravimi odraslimi osebami. Poleg tega, da vas zaščiti pred boleznijo, cepivo pomaga tudi pri preprečevanju prenosa bolezni na druge osebe s povečanim tveganjem za zaplete ob okužbi z gripo, kot so majhni otroci ali starejši ljudje.

Nočem se cepiti, saj je nekdo, ki ga poznam, zaradi cepljenja zbolel za gripo
Ker kvadrivalentno inaktivirano cepivo (QIV) vsebuje zgolj inaktivirane antigene komponente brez kakršnega koli virusnega genskega materiala ali celo polnega kompleta virusnih delcev, je biološko nemogoče, da bi cepivo povzročilo okužbo.

Lani sem prejel/-a cepivo proti gripi, a sem vseeno zbolel/-a za gripo
Pogosto so ljudje prepričani, da so staknili virus gripe, a so v resnici le prehlajeni. Prav tako sta za razvoj protiteles potrebna približno dva tedna, zato je med tem obdobjem človek še vedno dovzeten za okužbo z virusom gripe. Tako je cepljenje proti gripi priporočeno še pred pravim začetkom sezone gripe. Po letih preskušanj so mnoge študije pokazale učinkovitost cepiva proti gripi v vseh starostnih skupinah, ob tem pa tudi njegove pomembne koristi za družbo.

Letos se mi ni potrebno cepiti, saj sem cepivo prejel/-a že lani
Nenehne spremembe v antigenski »sestavi« virusov gripe nosijo dve poglavitni posledici. V prvi vrsti in za razliko od mnogih bolezni vas enkratna okužba z virusom gripe ne zaščiti pred ponovno okužbo v naslednjih letih. Kot drugo vas cepivo proti virusom gripe, ki se pojavljajo v določeni sezoni gripe, morda ne bo zaščitilo pred novejšimi virusi, ki se pojavijo naslednje leto. Zaradi naštetih razlogov in ker lahko zaščita, ki jo nudi cepivo, popusti pred začetkom nove sezone gripe, je cepljenje priporočeno vsako leto.

Nočem se cepiti zaradi neželenih učinkov, ki jih povzroča cepivo proti gripi
Inaktivirana cepiva proti gripi spadajo med najvarnejše vrste cepiv. Njihova formulacija je revidirana vsako leto, poleg tega pa njihovemu razvijanju pripomore tudi vsakoletno klinično ocenjevanje in več kot 50 let izkušenj z dela na terenu. Najpogostejši neželeni učinki cepljenja proti gripi so bolečina, rdečica, oteklost ali zmerna vročina, po navadi pa nastopajo v blagi ter začasni obliki in izzvenijo v dnevu ali dveh.

Kot pri ostalih boleznih, ki se pojavljajo v otroštvu, so lahko otroci imunizirani z naravno okužbo z divjimi sevi virusov
Ljudje pogosto pozabijo na zelo visoki stopnji bolehnosti in umrljivosti, ki so ju nekoč pripisovali naravnim okužbam in ki sta bili zahvaljujoč cepljenju skorajda izkoreninjeni. Cepljenje otrok proti gripi je še posebej pomembno, ker 1) se pri otrocih pojavlja visoka stopnja obolevnosti, 2) ker predstavljajo ključni element pri prenašanju okužbe na preostale občutljive osebe (posebno starejše) in 3) ker v večini primerov niso zaščiteni zaradi prejšnjih okužb, saj nenehno prihaja do antigenskih sprememb virusa.

O družbi Sanofi
Družba Sanofi se posveča podpori ljudi, ki jih pestijo zdravstvene težave. Smo globalna biofarmacevtska družba, ki se osredotoča predvsem na zdravje ljudi. S pomočjo uporabe cepiv preprečujemo bolezni, nudimo inovativne vrste zdravljenja za premagovanje bolečine in lajšanje tegob. Ob strani stojimo tako ljudem, ki trpijo za posledicami redkih bolezni, kot milijonom tistih, ki jih prizadenejo dolgotrajne kronične bolezni.

Na vseh področjih – od preventive do zdravljenja – preoblikujemo znanstvene inovacije v rešitve, ki zadevajo zdravje, cepiva za ljudi, redke bolezni, multiplo sklerozo, onkologijo, imunologijo, nalezljive bolezni, sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja ter proizvode za zdravstveno oskrbo. Z več kot 100.000 zaposlenimi v 100 državah družba Sanofi spreminja znanstvene inovacije v rešitve na področju zdravja po celem svetu.

Sanofi – krepimo življenje

[1] Uhart M, et al. Public health and economic impact of seasonal influenza vaccination with quadrivalent influenza vaccines compared to trivalent influenza vaccines in Europe. Hum Vaccin Immunother. 2016 11:1-10.
(1) *Fabian, P., McDevitt, J., DeHaan, W., Fung, R., Cowling, B., Chan, K., Leung, G., & Milton, D. (2008). Influenza Virus in Human Exhaled Breath: An Observational Study PLoS ONE, 3 (7) DOI: 10.1371/journal.pone.0002691
2. Carrat, F., Vergu, E., Ferguson, N., Lemaitre, M., Cauchemez, S., Leach, S., & Valleron, A. (2008). Time Lines of Infection and Disease in Human Influenza: A Review of Volunteer Challenge Studies American Journal of Epidemiology, 167 (7), 775-785 DOI: 10.1093/aje/kwm375 Mubareka, S., Lowen, A., Steel, J., Coates, A., García‐Sastre, A., & Palese, P. (2009). Transmission of Influenza Virus via Aerosols and Fomites in the Guinea Pig Model The Journal of Infectious Diseases, 199 (6), 858-865 DOI: 10.1086/597073