Spoštovane in spoštovani, za nami je Rudi potepuški, pred nami Novomeški poletni večeri. Na Rudiju potepuškem, festivalu ulične umetnosti, je bilo devet predstav, cirkuška delavnica in koncert. Za otroke vseh starosti. Na plesu zate smo plesali po trgu, se družili s Hoduljarjema, organizirali najbolj zabavno revolucijo do sedaj s Femmes. Navidez stare gospe so mesto spremenile v revolucionarni marš in se potopili v pravljični svet Izgubljenega kolesa časa. Oglejte si fotografske utrinke. Zaključili smo z Los hermanos mu simpatikus, mojstri glasbe in zabavnih priredb.

Vstopnine ni bilo, vstop bo prost tudi na vseh dogodkih Novomeških poletnih večerov. Začnemo danes, tedenski vozni red:

Torek, 5. julij, ob 20:00
Terasa pred knjigarno Goga
Čas očetov (2. del epa Vrata nepovrata), Boris A. Novak in Milena Mileva Blažić (moderatorka)

Literarni večer
Predstavitev drugega dela monumentalnega epa Vrata nepovrata pesnika Borisa A. Novaka, kjer se avtor poglobi v čas prve in druge svetovne vojne na slovenskih tleh. Dotakne se usod vojakov in tudi ljudi, ki so ostali v zaledju, v taboriščih, ki so po vojni preštevali mrtve …

Čas očetov je slovenska Vojna in mir, ki v verze ujame našo novejšo zgodovino (20. stoletje) in sodobno izkušnjo. In čeprav se zdi pisanje epa (kot več stoletij mrtve zvrsti) v današnjem času norost, Novakovo delo dokazuje ravno nasprotno: ep lahko v svojem razmahu oživi spomin skupnosti, v katerem se zgodovina izpisuje skozi zgodbe.

Četrtek, 7. julij, ob 20:00
Terasa pred knjigarno Goga
Zemljevid tujih življenj, Miha Mazzini in Tadej Golob (moderator)

Literarni večer
Miha Mazzini, slovenski kolumnist, pisatelj, scenarist in še mnogo več, se nam predstavlja z novo knjigo Zemljevid tujih življenj. Kartograf Robert kupi ukradeno elektronsko tablico in z njo skrivnost, ki ga obsede. Čeprav je živel osamljeno, skoraj izolirano življenje, ga radovednost požene med ljudi, v tvegano risanje zemljevida tujih življenj. Dopišite Mazzinija – več o nagradnem natečaju na povezavi.

Sobota, 9. julij, od 17:00 do 00:00
Glavni trg
Zaključek akcije Grem domov v Novo mesto
Društvo novomeških študentov že enajstič organizira projekt "Grem domov v Novo mesto", pohod študentov iz krajev študija (Koper, Maribor, Ljubljana) v domače mesto ob koncu študijskega leta. Na Glavni trg bodo letos prispeli v soboto, na zaključni prireditvi pa jih bodo zasluženim počitnicam naproti popeljali Magnifico, Jazz In The Pants in Tetkine Radosti.

Nasvidenje v Novem mestu ...

Foto: Robert Kruh


Nazaj