Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že devetič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.

PRIZNANJA DRUŠTVA OBLIKOVALCEV SLOVENIJE »OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2016«
PODELITVEV in RAZSTAVA v CANKARJEVEM DOMU 17. 11. 2016

Od Društva oblikovalcev Slovenije imenovana strokovna žirija med prispelimi deli izbere delo avtorja ali skupine avtorjev, ki predstavlja ustvarjalni oblikovalski presežek in tako prispevek k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja, za katerega in v katerem izdelek deluje. To je eden izmed korakov, da bo oblikovalska stroka dobila mesto, ki ga mora imeti, če naj sooblikuje gospodarstvo, ki je zmožno konkurence na globalnem trgu.

Področja vrednotenja segajo od grafičnega, industrijskega in unikatnega oblikovanja, oblikovanja vizualnih komunikacij in oblikovanja notranje in zunanje opreme, prostorsko oblikovanje, scenskih postavitev in multimedijskih celostnih rešitev.

V letošnjem letu je žirija »Oblikovalskega presežka« Društva oblikovalcev Slovenije v sestavi: Mateja Panter, Nataša Šušteršič, Petra Černe Oven, Jurij Dobrila in Peter Jamšek izbrala in podeljuje: 7 priznanj »Oblikovalski dosežek«, 1 priznanje za življenjsko delo in 1 častno članstvo DOS. Priznanja pomenijo odlične reference in možnosti za nadaljnje delo, vsi dobitniki priznanj pa prejmejo enoletno članarino Društva oblikovalcev Slovenije za naslednje leto.

Prejemniki priznanj »Oblikovalski presežki 2016«
Kot potrditev, da se oblikovalska stroka prebuja, smo letos po razpisu prejeli kar 25 prijav oblikovalskih del. Do zdaj se je na razpis namreč prijavilo največ 14 projektov. Zaradi velikega števila prispelih del in kakovosti zaradi kakovosti velike večine ter izenačenosti le-teh, se je žirija odločila, da letos ne podeli glavnega priznanja »Oblikovalski presežek« iz vzroka, ker se je kriterijem za glavno priznanje približalo kar sedem projektov in ker bi podelitev sedmih glavnih priznanj pomenilo razvrednotenje najvišjega priznanja imenovanega »Presežek«, se je žirija odločila, da sedmim najboljšim delom podeli priznanje »Oblikovalski dosežek«.

Te prejmejo:
- Projekt »Nahrbtnik Atlexa«
Idejna zasnova: Sebastian Petač, Matjaž Berlak, Borut Dolenec, Mojca Ilc Klun. Oblikovanje: Nina Malovrh, Mitja Hojak (izvedba detajlov in prototipa)
- Projekt »Daru:jem«
Danijela Grgič
- Projekt »Nakit«
Huberto Široka
- Projekt »Idrija Almaden«
Irena Gubanc, Mateja Škofič
- Projekt »Okusi Dišečega Krasa«
Jana Pečečnik Žnidarčič
- Projekt »Kult 316«
Jožica Curk
- Projekt »Ulla«
Ulla Labs d.o.o.: Cica Gajić Grabovac, Damjan Malis, Luka Mali, Matic Kovačič

Obenem se podeli eno »Priznanje za življenjsko delo«, ki jo prejme: Meta Hočevar in
Eno »Častno članstvo«, ki se ga prejme: Maja Kržišnik

Več informacij

Foto: Peter Uhan


Nazaj