Ljubljana, 14. 1. 2015 - Izposoja reči predstavlja inovativen način kljubovanja gospodarski krizi, saj ljudem omogoča uporabo reči, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. V Sloveniji v času krize vznika vse več projektov souporabe, ki kljub vedno tanjšim denarnicam pomagajo ljudem, da na preprost način, prek skupne rabe dobrin, ohranjajo kakovost življenja. Eden izmed takšnih projektov bo zaživel v Domu skupnosti (Belokranjska 6) v Savskem naselju - 21. januarja 2015 ob 18ih svoja vrata namreč odpira prva slovenska Knjižnica REČI.

Ideja vzpostavitve Knjižnice REČI se je porodila pomladi 2014, ko so strokovnjakinje za razvoj javnega prostora iz prostoRoža iskale primerne vsebine za oživitev Doma skupnosti v Savskem naselju ter koncept, ki bi k uporabi in soustvarjanju vsebin pritegnil prebivalce soseske. S svojimi izkušnjami s področja raziskovanja in implementacije različnih vidikov souporabe (coworking, crowdfunding, itd.) jim je na pomoč priskočila iniciativa Slovenia Coworking, s katero so po principu od spodaj navzgor združili moči s ciljem, da kulturo souporabe ponesejo na raven delujoče storitve.

V sodelovanju z lokalno skupnostjo se je ekipa odločila vzpostaviti model po vzoru berlinske knjižnice reči Leile, ki velja za prvo tovrstno izposojevalnico ter tako v Ljubljani kot prvi v Sloveniji vzpostaviti knjižnico, ki bo namesto knjig izposojala različne uporabne predmete - REČI (kot npr. športno opremo, gospodinjske aparate, orodje, igrače,…).Eden izmed glavnih ciljev koncepta je omogočiti posameznikom izposojo predmetov, katere bi drugače morali kupiti ter s tem prihraniti čas, denar in prostor. Vse prevečkrat namreč kupujemo reči, ki jih uporabimo le občasno, potem pa obležijo v shrambah ali kleteh. Član Knjižnice REČI lahko postane vsakdo, ki podari reč z Liste želja ali vplača članarino. Že na sami otvoritvi pa bo ekipa knjižnice že vpisovala nove člane.

Projekt Knjižnice REČI se je razvil v partnerstvu z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije in njenim Regionalnim centrom kreativne ekonomije, ki sta razvoj podprla s finančnimi viri za vzpostavitev knjižnice, skrbela za koordinacijo projekta in vsebinsko sodelovala v procesu razvoja knjižnice. Prostor za delovanje Knjižnice REČI je zagotovil četrti partner v projektu, Mestna občina Ljubljana, ki je omogočila souporabo in prilagoditev prostora v Domu skupnosti. Lokalna skupnost pa se je s Knjižnico REČI spoznala že pred otvoritvijo, saj je aktivno sodelovala v procesu nastajanja knjižnice.

Organizacijska ekipa si želi, da bo Knjižnica REČI v Savskem naselju pilotni projekt, ki bo navdih za zagon podobnih projektov po Sloveniji. S tem namenom je bil zasnovan tudi priročnik, ki povzema izkušnje in proces razvoja Knjižice REČI in bo v kratkem dostopen na spletnem mestu www.knjiznicareci.si.

Knjižnica REČI deluje neprofitno in ima omejena sredstva, zato je pomoč v obliki finančnih sredstev in donacij reči s strani posameznikov in podjetij več kot dobrodošla (za več informacij pišite na knjiznicareci@gmail.com). Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem iz Savskega naselja in tudi drugim ustvarjalcem projekta za vložen čas, dobro voljo in vizijo, da Ljubljana nujno potrebuje nove vsebine za boljše življenje ljudi.