(Ljubljana, 10.11.2014) – V petek se je na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli v Ljubljani, odvijalo predavanje »Ohranimo delfine v Slovenskem morju«, ki ga v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, izvaja društvo Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce. Tako se je 40 dijakov prvih in drugih letnikov te šole, ki se izobražujejo za bodoče okoljevarstvene tehnike, spoznali z življenjem delfinov, ki živijo v slovenskem morju - z ranljivo vrsto velike pliskavke, ki pa je verjetno tudi najbolje raziskana vrsta kitov.

Delfini namreč spadajo med kite in naše morje bolj ali manj redno uporablja okoli 70 velikih pliskavk, ki pa so tudi edina stalna vrsta kitov v severnem Jadranu, kjer se prehranjujejo, družijo, počivajo in vzgajajo mladiče. Po oceni mentorice projekta na šoli, so mladi skozi predavanje izvedeli veliko uporabnih informacij, ki jih bodo lahko s pridom uporabili pri svojem delu za in izven šole, znanje pa bodo prenesli tudi na druge, ki predavanju niso uspeli prisluhniti.

Ohranimo delfine v Slovenskem morju je projekt, katerega cilj je podučiti se o biologiji in ekologiji morskih sesalcev, se seznaniti z dejstvom, da delfini živijo tudi v slovenskem morju in spoznati delo raziskovalcev delfinov. Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval jutri, 11. novembra v Vrtcu Mengeš-enota Gobica, kjer bodo 3 in 4 leta stari varovanci enote, pekli kruh tako, kot so to počeli včasih…

www.eko-generacija.org


Nazaj