Shizofrenija močno spremeni življenje osebe z boleznijo kot njenih bližnjih. Ga oteži, obremeni in vnese v vsakdan nova razmišljanja, dejanja in pristope. Pa ni nujno, da je vedno težko. Podrobneje osvetliti, in nato tudi razbliniti vsaj nekatere mite, ki so vse pregloboko zakoreninjeni v družbi, želimo prispevati tudi s pričujočim zapisom.

O mitih in neresnicah pri shizofreniji

MIT 1: Shizofrenija je redka  duševna motnja, zbolijo samo mladi ljudje.
NE DRŽI! Shizofrenija prizadene približno enega od 100 ljudi. Čeprav se običajno pojavi med 15. in 30. letom, lahko zbolite tudi kasneje. 

MIT 2: Shizofrenija in "razcepljena osebnost" pomeni eno in isto.
NE DRŽI! Pri shizofreniji gre za gre za nezmožnost razlikovanja resničnosti od namišljenosti. Ljudje s shizofrenijo doživljajo halucinacije, to pa pomeni, da zaznavajo in občutijo stvari, ki niso resnične, pogosto pa tudi verjamejo v obstoj nadnaravnih, misli in doživljajo motnje mišljenja (blodnje). Ob tem velja še poudariti, da je ljudem z "razcepljeno osebnostjo” postavljena povsem drugačna diagnoza - disociativna motnja identitete, ki pa jo še vedno pogosto zamenjujemo s shizofrenijo, kar je napaka.

MIT 3: Ljudje s shizofrenijo pogosto doživljajo halucinacije, kot lahko vidimo v filmih.
DELNO DRŽI!  S ciljem, da bi vzbudili občutek dramatičnosti in pritegnili pozornost, je tovrstno vedenje v filmih vedno upodobljeno z določeno mero pretiravanja. Gre torej za prikaz, ki je osnovan na stereotipih o tej duševni motnji.

Res je, da je pojav halucinacij del shizofrenije, kar se običajno manifestira kot zatopljenost osebe v lastni svet, komunikacija z njo pa je lahko otežena. Vzporedno s tem se lahko pojavljajo določeni negativni in kognitivni simptomi, ki se kažejo kot izguba nekaterih vsakodnevnih funkcij (na primer, izguba motivacije, težave s pomnjenjem in podobno). Stereotipi, ki jih v povezavi s shizofrenijo pogosto zasledimo v medijih, lahko le podžgejo napačne predstave in negativna stališča do te duševne motnje.

MIT 4: Ljudje s shizofrenijo so lahko nevarni in jih je potrebno namestiti v institucijo.
DELNO DRŽI! Pri nekaterih osebah s shizofrenijo se pojavljajo epizode agresivnega vedenja, vendar pa to vedenje ni značilno za shizofrenijo, pogosteje pa se pojavlja, če se oseba ne zdravi. 

Mitov in polresnic o shizofreniji je veliko, več in podrobneje si lahko preberete na novi mednarodni spletni strani. Z veseljem pričakujemo tudi slovensko stran.


Nazaj