Spoštovani in spoštovane, za program Info točke. Zate., informacijske točke Zelene prestolnice Evrope 2016, ki stoji pred Mestno hišo, januarja skrbi Snaga v sodelovanju s številnimi partnerji. Eno ključnih letošnjih Snaginih sporočil je razmislek o naših potrošniških navadah in spodbujanje kritičnega, odgovornega ter etičnega potrošništva. V tem duhu bodo potekali tudi mnogi januarski dogodki.

Danes so na info točki v slogu lične trgovinice na ogled predmeti, ki predstavljajo dobro potrošniško izbiro: pravično trgovinska oblačila, živila, nakit in kozmetika, reciklirani ter predelani predmeti, ob 16. uri pa vas skupaj s kolegi iz Zadruge Buna vabimo na srečanje s pravično kavo. Izvedeli boste, kakšnega okusa sta pravična in navadna kava, od kod prihajata ter kako kruto je lahko ozadje pridelave kave. Kar 25 milijonov družin je namreč odvisnih od pridelovanja kave in njihove življenjske razmere so pogosto težavne, ker zaradi nepravičnega delovanja svetovnih trgov za svoje delo prejmejo nezadostno plačilo, ki jim ne omogoča preživetja. Srečanje bomo zaključili s profesionalnim okušanjem kave s pravičnim poreklom.

Od jutri naprej bo del Info točke postal igralnica s posebnim imenom: igralnica Igraj se naprej! Slovenski osnovnošolci so namreč izdelali igre in igrače iz odpadnih materialov ter se pri tem seznanili s problematiko odpadkov in pogojev, v katerih večina stvari, ki jih uporabljamo vsak dan, nastaja. Igre in igrače so namenjene tako otrokom po starosti kot tistim po duši.

V petek ob 16.30 pa vas skupaj s Kulturno ekološkim društvom Smetumet vabimo na izmenjavo bednih daril. Koliko daril smo poklonili in koliko smo jih poklonirali? Koliko brezosebnih daril ste dobili  in ne veste, kaj in kam z njimi? Kupček vseh nepotrebnih darov naložite v cekar, prinesite v Info točko, položite med ostale eksponate in poiščite kaj koristnega med njimi.

Med druženjem in izmenjavo dobrin bomo morda rekli kakšno o prazničnih navadah, o smislu, simboliki, izvoru in našem osebnem dojemanju obdarovanja.

www.snaga.si


Nazaj