Spoštovani in spoštovane, vabimo vas na 13. Strateški forum Bled (Bled Strategic Forum) z naslovom ”Onkraj razlik”, ki bo potekal med 10. in 11. septembrom 2018 na Bledu. Predstavniki ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) bomo z gosti na panelni razpravi 11. septembra med 11. in 12.30 uro govorili o pomoči žrtvam min ter predstavili prizadevanja ITF na tem področju v svetu. Pri tem bosta gosta ITF na razpravi tudi dva slovenski javnosti že poznana obraza, Dijana Pleština iz Hrvaške in Mirsad Mirojević iz Bosne in Hercegovine, ki sta bila del kampanje 'Obrazi ITF' v sklopu 20. obletnice delovanja ustanove.

Tudi ko so že področja očiščena min, žrtve min ostajajo. Pomoč žrtvam min je eno izmed pomembnejših področij humanitarne pomoči na področju protiminskega delovanja in za to področje je potrebno vedno več sredstev. Sredstva namenjena za pomoč žrtvam min pa, nasprotno, upadajo. Nesreče povzročene z minami in drugimi eksplozivnimi ostanki vojn imajo veliko škodljivih posledic. Poleg grozljivih fizičnih poškodb, povzročajo dolgotrajne psihične posledice, vplivajo pa tudi na ekonomske in družbene elemente za celotno družbo. Pomoč žrtvam min ne vključuje samo zdravstvene rehabilitacije, ampak se nanaša na celovit pristop, vključno s psihosocialno in socialnoekonomsko podporo. Vključevati mora dolgoročno perspektivo, kjer je položaj žrtev min vpleten v javno politiko, posebno tisto, ki zadeva zdravje, invalidnost, zaposlenost, izobraževanje idr.

Na panelni razpravi o aktualni problematiki pomoči žrtvam min se bosta sodelujočim pridružila tudi posebna gosta, ki sta tesno povezana z delovanjem ITF na področju pomoči žrtev min in jih je slovenska javnost že spoznala tudi v sklopu letošnje 20. obletnice ITF v mesecu marcu. Dijana Pleština iz Hrvaške je bila dolgoletna direktorica Urada za razminiranje pri hrvaški vladi. Na Hrvaškem je močno dvigovala zavest o protiminskem delovanju zlasti s pomočjo svoje prepoznavnosti kot soproga nekdanjega predsednika hrvaške vlade Ivice Račana; bila je članica več komisij in odborov s tega področja, ter članica Upravnega odbora ITF. Gost je tudi Mirsad Mirojević iz Bosne in Hercegovine, predsednik kluba OKI Fantomi iz BiH (moštvo sedeče odbojke), s katerimi je ITF v preteklosti veliko sodeloval. Mirojević je dolgoletni član kluba tudi kot igralec, saj je tudi sam minska žrtev. Je aktiven na področju protiminskega delovanja skozi spodbujanje športnih aktivnosti in ponovne družbene vključenosti žrtev min. V razpravi bodo sodelovali tudi veleposlanica Isabelle Poupart, veleposlanica Kanade na Madžarskem, v Bosni in Hercegovini in Sloveniji, Mohammad Shafiq Yosufi, direktor afganistanskega direktorata za razminiranje, in Sabina Beber Boštjančič, namestnica direktorja ITF.

Panelno razpravo bo spremljalo tudi nekaj izbranih fotografij žrtev oboroženih konfliktov fotografa Arneta Hodaliča, ki je ujel v svoj fotografski aparat ob spremljanju dela ITF v Afganistanu in drugih delih sveta.

Vljudno vabljeni!

Foto: Arne Hodalič


Nazaj