Ljubljana, 11. september 2019 - Že peto leto zapored so se danes v Ljubljani na Pogačarjevem trgu z brezplačnimi degustacijami predstavili Mlinotest, Mlekarna Planika, Pivka perutninarstvo, Delamaris, Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, KZ Tolmin, KGZ Idrija in KZ Agraria Koper. Prireditev že tradicionalno poteka v tednu, ko obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domovini.

Tudi letos so primorska podjetja pripravila brezplačne degustacije dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, svežega sadja in zelenjave ter primorskega sonca polnih vin. Številne izdelke pa so obiskovalci lahko tudi kupili. Poleg razvajanja brbončic je bilo poskrbljeno tudi za primorsko glasbo in dobro voljo ter številne nagradne igre. Z namenom ustvarjanja sinergije med lokalnim turizmom in živilsko industrijo so se letošnjemu dogodku pridružile tudi turistične organizacije iz širše primorske regije, ki so obiskovalcem predstavljale lokalne znamenitosti in doživetja ter poskrbele za pestre nagrade.

Podjetja in zadruge, ki sodelujejo pod skupnim imenom »PO PRIMORSKO«, predstavljajo pomemben del primorske živilske industrije.

MLEKARNA PLANIKA
Mlekarna Planika odkupuje in predeluje izključno samo slovensko mleko, ki je pridelano na hribovitih območjih občin Tolmin, Kobarid, Bovec, Kanal ob Soči in Idrija. Na leto odkupijo približno 9 milijonov litrov mleka. V mlekarni posebno pozornost posvečajo svežemu, pasteriziranemu nehomogeniziranemu mleku. Njihovo mleko ima specifičen in poln okus, na kar nedvomno vplivajo prehrana in način vzreje živali ter visokogorski predeli odkupnega območja, kjer se v poletnih mesecih živina pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kvalitetno krmo. Zaradi visoke kakovosti samega mleka lahko proizvedejo visoko kakovostne izdelke. Poleg sirov z naravno skorjo, konzumnega mleka, surovega masla, kislega mleka, kefirja, pinjenca, sirotke, tolminske skute in eko jogurta pa proizvajajo tudi sladko albuminsko skuto, ki jo odlikuje visok delež beljakovin, kot sta albumin in globulin.

Z odkupom mleka od kmetov pripomorejo k obstoju živinoreje, obdelanosti kmetijskih zemljišč, prispevku dohodka kmetov in zaposlovanju delavcev na teh področjih. Imajo tudi lastno ogledno posestvo Bogata v Bovcu, kjer redijo okrog 130 krav za proizvodnjo ekološkega mleka. Tu si je mogoče ogledati živali na paši, urejen pa je tudi prostor za počitek. V posebnem prostoru opremljenem zgolj za obiskovalce si je moč prebrati nekaj informacij o tisočletni tradiciji sirarstva v dolini in o delovanju Mlekarne Planika. V Mlekarni Planika Kobarid pa imajo tudi muzej Od planine do Planike, ki je posvečen predstavitvi tradicije pašništva in sirarstva v Posočju.

Njihovi izdelki prihajajo iz tistega dela Slovenije, kjer je zrak poln življenjske energije, narava pa je pravljično lepa in razkošna. Spoštujejo vse, kar je ustvarila, in tako pristopajo k svojemu delu. Prizadevajo si ohraniti prvinskost brez nepotrebnih posegov v naravne procese.

KRAS
Kras, mesnopredelovalna industrija iz Šepulj, ima več kot 50-letno tradicijo na področju proizvodnje mesnih izdelkov in predelave mesa. Iz pretežno predelovalca mesa in pršuta v začetku obstoja se je v zadnjih dvajsetih letih preoblikoval v enega vodilnih proizvajalcev mesnih izdelkov v Sloveniji. Ohranja tradicijo Krašovcev in kljub tehnološkim novostim izdeluje kraški pršut po klasični metodi: svinjskemu stegnu je dodana samo morska sol, čist zrak, burja in skrben nadzor mojstrov, ki zagotovijo, da si lahko po 12 do 16 mesecih zorenja odrežete okusno, rubinasto rdečo in sočno rezino kraškega pršuta. Kras je certificiran proizvajalec izdelkov z zaščiteno geografsko oznako na nivoju EU (kraški pršut, kraški zašink in kraška panceta). Poleg teh pa proizvodni program zajema še celo paleto ostalih mesnih izdelkov: kuhan in pečen pršut, prešano slanino, salame, mortadelo.

Bistvo je skrito v imenu družbe in njeni vpetosti v okolje, v katerem deluje, ter dejstvu, da se ne more izogniti prenosu vrednot iz znamke Kras kot znamke slovenske pokrajine. Mnoge značilnosti blagovne znamke Kras so dejansko tudi značilnosti Krasa kot pokrajine. Močna je povezanost z okoljem, za katerega velja, da je prepoznan kot atraktivna izletniška pokrajina, povezana z zračnostjo, slikovitostjo, obiska vrednimi vasicami ter predvsem kulinariko. S tem Kras ustvarja unikaten odnos, ki ga potrošnik sprejema kot podoživljanje pozitivnih izkušenj Krasa kot pokrajine in kulinarično gurmanske destinacije. Znamka v vseh svojih dimenzijah predstavlja domačnost, veselje, užitek in podoživljanje Krasa.

VINAKRAS SEŽANA
V osrčju Krasa klet Vinakras Sežana že od leta 1947 dalje prideluje vina vrhunske kakovosti. Zahvaljujoč predanosti in zaupanju kraških vinogradnikov jim je skozi mnoga desetletja uspelo postati vodilna klet na kraškem vinorodnem okolišu, kjer je s trto zasajenih nekaj več kot 600 ha vinogradov. Od tega ima klet v lasti 50 ha vinogradov v okolici Komna, preostalo količino grozdja pa odkupijo od svojih zadružnikov s celega Krasa.

Raznolikost in posebnost kraškega vinorodnega okoliša se odražata v vseh njihovih vinih, med katerimi prav gotovo izstopa TERAN PTP, ki vedno znova očara s svojo intenzivno temno rdečo barvo, prijetno svežino in sadnostjo. Njegova pridelava je omejena na Kraško planoto, kjer trte refoška svojo moč zajemajo iz rdeče zemlje »terre rosse«, bogate s silikati in železom. Pečat unikatnosti pa Teranu dodajo tudi svojevrstne podnebne značilnosti ter pridne roke kraških vinogradnikov in vinarjev. Vinakras Sežana – klet s tradicijo, dom edinstvenih vin, dom terana in vitovske.

VINAKOPER
Tisočletna tradicija vinogradništva in vinarstva Slovenske Istre je temelj kleti Vinakoper, ki je nastanjena v osrčju domovine refoška. Ko se po cesti iz osrednje Slovenije peljemo mimo Črnega kala, v zraku že začutimo nekaj posebnega. Prevzame nas toplejši zrak in še nekaj ... vonj po morju. Prav tu se začenja ena izmed najbolj edinstvenih dežel v Sloveniji – dežela refoška.

Kdo ne pozna Kopra in okolice, posejane z vinogradi! Do koder ti seže pogled, se srečuješ z vinogradi Vinakoper. Od Debelega rtiča pa do Sečoveljskih solin se razteza slovenska obala ... ampak ne samo to. To je dežela, kjer zori naš refošk, kjer se počuti tako kot otrok pri svoji mami – varen in srečen, ker je v najboljših rokah. Vinakoper z ljubeznijo in spoštovanjem skrbi za koprski refošk že 70 let, prav tako pa so pod svoje okrilje vzeli kraljico malvazijo ter edinstveni sladki muškat. Na mednarodnem ocenjevanju Vina pa prejemajo vrhunske rezultate.

KLET BRDA
Klet Brda je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, ki s prepoznavnim slogom že 60 let osvaja ljubitelje vina doma in v kar 26 državah sveta. Klet združuje 400 briških vinogradniških družin, ki soustvarjajo uspešno zgodbo briškega vinarstva. Njihovo poslanstvo je v vinu izraziti edinstvenost teritorija Goriških Brd ter z uspešnim trženjem doma ter po svetu prispevati k razvoju področja in dobrobiti tukajšnjih ljudi.

Zaradi pogosto zelo težavne obdelave vinogradov na strmih področjih briških gričev jim pravijo kar junaki vinogradov. Herojsko vinogradništvo je poslanstvo, ki izhaja iz ljubezni do zemlje in bogate dediščine njihovih prednikov. Vsaka družina v povprečju obdeluje 2-3 ha površin, povečini na strmih pobočjih, kjer ni možnosti namakanja ali strojnega dela. Prav zato mora biti velika večina opravil v vinogradih opravljena ročno – z veliko pozornosti do naravnih ciklov, kar pomeni tudi natančno spremljanje kakovosti. Čeprav je to zahtevno in ne vedno ekonomsko vzdržno, imajo zemlja, vinogradništvo in vino neverjetno emocionalno vrednost.

Skrivnost, kako skrbeti za vinograd, se prenaša iz roda v rod – neprisiljeno, nravno, s potrpežljivostjo in ljubeznijo. Proces menjave generacij v vinogradu je dolgotrajen, saj morajo mlajši osvojiti tradicionalne veščine prednikov postopoma, da jih ponotranjijo – medtem pa pridobivajo nova znanja v izobraževalnih ustanovah. Lahko bi rekli, da je pridelovanje grozdja in vina v Brdih neprestano kapljanje dolgoletne tradicije, ki se nadgrajuje s sodobnim znanjem.

DELAMARIS
Delamaris je zgodba, ki se je začela na slovenskih tleh že v letu 1879, ko je bilo ustanovljeno prvo podjetje za predelavo rib. Delamaris je danes edini slovenski ponudnik konzerviranih ribjih dobrot, ki ohranja tradicionalne recepture pripravljenih ribjih dobrot in hkrati razvija nove okuse. Praktični in naravni ribji izdelki navdušujejo vse generacije. So brez vsakršnih aditivov (tj. konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil) in brez glutena ter predstavljajo naravni vir kalcija in maščobnih kislin omega-3. Uživamo jih lahko samostojno ali uporabimo kot eno od sestavin v kulinariki. Najbolj poznani izdelki so tradicionalna Turistična pašteta ter Skuše z zelenjavo Izola Brand, Weekend in Picnic, Fileti skuše v olju ter Tunine solate z zelenjavo. Delamaris ostaja pojem vrhunske kakovosti praktičnih, že pripravljenih ribjih izdelkov, ki jih konzumirajo kupci v več kot 23-ih državah po svetu. Proizvodnja izdelkov v sodobnem obratu za predelavo rib Delamaris Kal d.o.o. poteka že od leta 2014, s sedežem na Kalu pri Pivki. V tem obratu od letošnjega leta nastajajo tudi konzervirane mesne dobrote nove blagovne znamke Delatera. Za razvoj teh izdelkov je Delamaris na mednarodnem ocenjevanju mesnih izdelkov AGRA prejel nagrado za inovativnost.

PIVKA PERUTNINARSTVO
Edini slovenski specializiran ponudnik piščančjega mesa in pripravljenih piščančjih dobrot Pivka daje največji pomen zagotavljanju zdrave, varne in okusne hrane že od leta 1959. Posebnost in odlika tega primorskega podjetja je kontrolirano poreklo in nadzor v vseh fazah proizvodnje že od izbire primernih žitaric za izdelavo krme. Na površinah obstoječih 58 rejcev vzredi Pivka letno več kot 7,5 milijona piščancev. Zaradi povečanega povpraševanja po njihovih izdelkih Pivka intenzivno širi svoje poslovanje in išče nove rejce piščancev, zato vabi in spodbuja k sodelovanju slovenske družinske kmetije. Zanje imajo pripravljene tudi finančne spodbude in program svetovanja.

V dveh sodobnih specializiranih mesnopredelovalnih centrih na Kalu pri Pivki in v Kromberku pri Novi Gorici pripravljajo sveže in že pripravljene dobrote za 15 različnih trgov. Prednosti družbe so tudi nadstandardni nadzor kakovosti in sledljivost, s katerimi zagotavljajo celostni sistem nadzora v vseh korakih: od lastne izdelave krme iz naravnih žitaric, skrbne vzreje do najsodobnejše priprave prvovrstnih izdelkov. Nudijo več kot 20 različnih okusov barjenih salam in ducat pestrih okusov hrenovk in klobas različnih pakiranj, za kar vsak dan predelajo 12 ton piščančjega mesa. Poleg tega Pivka pripravlja dnevno tudi 50 ton svežega ali že začinjenega piščančjega mesa za peko in žar, kar sestavlja pestro paleto stotih različnih izdelkov. Od tega pojemo v Sloveniji več kot 9.000 ton mesa in 2.500 ton barjenih izdelkov. Prvi v Sloveniji so pridobili certifikat Višja kakovost za meso z maščobnimi kislinami omega-3 in antioksidantom selenom ter tretji certifikat Izbrana kakovost Slovenija. Kakovost mesa in izdelkov Pivka potrjuje z vsakoletnim certificiranjem mednarodnega standarda IFS (International Food Standard).

MLINOTEST
Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Mediteran in Panonsko nižino. Raznolikost pokrajin in narave se povezuje z izjemno pestrostjo kulture in gastronomije. Primorska, v katero poleg Istre, Brkinov, Krasa, Goriške, Brd, Posočja, Idrijskega in Cerkljanskega sodi tudi Vipavska dolina, predstavlja 8 od 24 slovenskih gastronomskih regij in v slovensko gastronomsko raznolikost vnaša značilen mediteranski okus.

Ena od pomembnih jedi na mediteranskem/primorskem jedilniku so nedvomno testenine ter seveda kruh in polenta, torej vse, kar tudi proizvaja Mlinotest. Testenine na gastronomski zemljevid Slovenije dodaja samo Primorska, zato je tudi od nas odvisno, koliko in kako bo Slovenija kot gastronomska regija poznana po njih. In čeprav gastronomske regije – in ne pozabimo, da bo Slovenija gastronomska destinacija leta 2021 – ohranjajo tradicijo, so tudi pomemben vzvod za sodobne pristope. Vlaganje v nove tehnologije, novi, sveži in sodobnim okusom prilagojeni okusi in načini priprave hrane so naša priložnost, zato so vsemu temu v Mlinotestu zavezani. Od nekdaj so bili znani po novostih, lahko bi rekli po revolucionarnih izdelkih, ki jih prinašajo na mizo potrošnikom doma in vse več tudi v drugih državah. Testenine, mlevski, pekovski in sorodni izdelki, med njimi širok nabor slaščic, so med potrošniki prepoznani kot izredno kakovostni in okusu všečni. Poleg klasičnih ponujajo tudi izdelke, po katerih sodobni potrošnik vse bolj povprašuje – BIO izdelki, izdelki iz posebnih mok, na primer pire, ajde, pa tudi izdelke, ki jih v času, ki s svojim tempom narekuje tempo pri pripravi obrokov, vse bolj iščejo – sveže testenine, ki jih pripravimo hitro, ne zahtevajo velikih kuharskih veščin, nudijo pa izjemne kulinarične užitke. Njihov delež v Sloveniji pri prodaji svežih polnjenih testenin in njokov je največji in odločeni so, da ga bodo še povečali, in to z novostmi, ki so preplet tradicije in sodobnosti. Na prireditvi Po primorsko so ponudili sveže ajdove testenine, polento z ajdo, ajdove rezance, ajdovo kašo, pa tudi odličen ajdov kruh z orehi.

KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER
Kmetijska zadruga Agraria Koper združuje kmete iz štirih obalnih občin in deluje že več kot 70 let. Letno odkupijo okoli 1.800 ton svežega sadja in zelenjave, ugodne klimatske razmere v Istri pa jim omogočajo pridelavo skozi vse leto. Osnovna usmeritev zadruge je stalno zagotavljanje  višje kakovosti  pridelka in skrb za zdravje potrošnikov. Imajo 10 trgovin, kjer zvestim kupcem poleg svežega sadja in zelenjave nudijo celo paleto domačih dobrot, od salam ter drugih mesnih izdelkov do domačih jogurtov, mleka, bakalarja, raznovrstnih sirov in drugih živil.

Kdor pozna Agrario Koper, zagotovo ve, da je kruh iz njihove pekarne nepogrešljiv spremljevalec istrskega pršuta ter Agrariine mortadele. V njihovih mesnicah v Kopru ter Luciji prodajajo meso izključno slovenskega porekla. Piko na »i« so dodali še s sodelovanjem lokalnih ribičev in ponudbo svežih rib. Še najbolj pa so ponosni na svoje sadje in zelenjavo, ki ju odlikujejo svežina, okus, sonce ter bližina morja. Proizvode istrske zemlje pa nudijo dnevno po celi Sloveniji.

KMETIJSKA ZADRUGA TOLMIN – "SALAMERIJA ALPIJA"
Mladi obrat iz Tolmina, katerega najpomembnejša vrednota je tradicija, ponuja veliko slastnih mesnin iz Posočja. Svoje izdelke ustvarjajo po starih receptih, po klasičnih metodah in z veliko vloženega truda, da bi na mizah okusili dobrote kot nekoč.

Širok izbor suhih mesnin, kot so alpska klobasa, domača, milanska ter furlanska salama, divjačinske salame, tolminski želodec in še bi lahko naštevali, so popestrili še s proizvodnjo poltrajnih izdelkov. Kot prva izmed teh je bila na trgu tolminska klobasa v naravnem ovoju, pripravljena na tradicionalen način, proizvajajo pa tudi domače hrenovke. Najnovejši proizvod, na katerega so zelo ponosni, so hrenovke z olivnim oljem, saj so prvi na trgu, ki ponujajo tak izdelek. Zaupajte tradiciji, ki jo je ta mladi obrat ponovno oživel in skupaj z njimi cenite kakovost tradicionalnih mesnih izdelkov iz Posočja.

KMETIJSKO GOZDARSKA ZADRUGA IDRIJA
So manjša zadruga, ki je lani praznovala 70 letnico uspešnega delovanja. Zadruga posluje na področju dveh občin - Idrije in Cerkno. V zadrugo je včlanjenih preko 100 kmetov, ki se povečini ukvarjajo z živinorejo – s proizvodnjo mleka in mesa. Glavne dejavnosti zadruge so tako odkup mleka in živine, zakol živine in mesna predelava ter trgovinska dejavnost.

Vse odkupljeno mleko dnevno dostavljajo v mlekarno Planika, v Kobarid. Njihova klavnica v Idriji, ki ima od leta 2013 tudi certifikat za zakol živali iz ekološke reje, letno zakolje okrog 1600 GVŽ, izključno živali iz sheme »Izbrana kakovost – Slovenija«. V klavnici imajo tudi proizvodnjo mesnih izdelkov, ki jih pripravljajo po domačih tradicionalnih receptih in postopkih, zato vse njihove izdelke spremlja slogan: »Okus je doma v kvaliteti«. Nekaj teh izdelkov – idrijsko klobaso, idrijsko hrenovko ter domačo zaseko lahko tudi poskusite na njihovi stojnici na dogodku.

Zadruga ima v svoji sestavi sedem trgovin – štiri živilske, ki poslujejo pod franšizo Mercatorja, in tri tehnične. V živilskih trgovinah si prizadevajo zagotavljati kar se da največ izdelkov in proizvodov iz lokalnega področja, zato kupci vedno bolj zaupajo tako kakovosti kot poreklu njihove ponudbe. V mesnici, ki posluje v sklopu Samopostrežne trgovine v Idriji, imajo v ponudbi vedno sveže meso slovenskega porekla – izključno od živali vzrejenih na doma pridelani krmi v idrijsko-cerkljanski regiji. V kmetijsko-tehničnih trgovinah v Idriji, Cerknem in Črnem Vrhu pa skrbijo za dobro založenost z vsem kar kmetje in vrtičkarji rabijo pri delu doma in na polju. Zaposleni v zadrugi se vsakodnevno trudijo za uspešno poslovanje in nadaljevanje zgodbe idrijske zadruge še naslednjih sedemdeset let.

Več informacij


Nazaj