V Prešernovem gledališču Kranj se te dni že pospešeno ukvarjajo s podrobnostmi repertoarja za gledališko sezono 2018/19 – nova repertoarna knjižica z vsemi informacijami bo prav kmalu na voljo –, a tudi predstave letošnje sezone še niso rekle zadnje besede.

Na spored se v soboto, 19. maja, ob 20. uri vrača zelo odmevni Teror Ferdinanda von Schiracha, prav tako intriganten Słobodziankov Naš razred pa bodo igralci v prihajajočih dneh ponovili kar trikrat, v ponedeljek, 21., v četrtek, 24., in v torek, 29. maja, vedno ob 20. uri na odru domačega gledališča. S slovito komedijo Branislava Nušića Žalujoča družina, ki jo je občinstvo na nedavnih Nušićevih dnevih v Smederevu zelo lepo sprejelo, strokovna žirija pa nagradila, bo kranjski gledališki ansambel v sredo, 23. maja, ob 19.30 gostoval v Mestnem gledališču ljubljanskem.

ZELO AKTUALEN TEROR
Drama Teror, ki so jo v Kranju krstno uprizorili v začetku lanskega decembra, je zaradi aktualne vsebine zbudila veliko zanimanje občinstva, nekaj pa k temu gotovo dodaja tudi dejstvo, da so gledalci postavljeni v vlogo porote, ki mora na koncu odločiti, ali je obtoženi pilot Lars Koch kriv, ker je sestrelil letalo, v katerem je bilo 164 potnikov, zato da je rešil 70.000 ljudi na stadionu, na katerega bi to letalo nedvomno strmoglavilo ... Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, nekdanja državna tožilka in častna pokroviteljica predstave Teror, je po premieri med drugim povedala: »Gre za široko vprašanje. Ob predstavi lahko vidimo, kakšne dileme se pojavljajo ob terorizmu. Soočamo se s povsem novim časom, ko moramo zaradi varnosti omejevati pravice ljudi. Razmere so zaradi tega spremenjene tudi pri nas. Zdelo se mi je pomembno, da ob predstavi lahko vsi razmišljamo, pri marsikom se pojavijo dvomi ...«

Kako se boste odločili vi? Je pilot kriv ali nedolžen? Spoštovani porotniki, oglejte si prepričljive igralce v Terorju to soboto, 19. maja, ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj in s svojo odločitvijo izberite enega izmed dveh koncev ... Predstavo je režiral Eduard Miler, vloge pa so odlično odigrali Miha Rodman, Borut Veselko, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Peter Musevski, Vesna Slapar, Ciril Roblek k. g in Judita Polak k. g.

NAŠ RAZRED SE VRAČA
Dva dni za Terorjem, v ponedeljek, 21. maja, ob 20. uri vas bo na istem odru pričakala predstava Naš razred, nastala po besedilu slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianka; igralci jo bodo ponovili še v četrtek, 24., in v torek, 29. maja, obakrat ob 20. uri . Avtor je dramo oblikoval kot soočenje desetih nekdanjih sošolcev, ki po vojni premlevajo, kar se je zgodilo, se sprašujejo, kam je šlo njihovo življenje, in ugotovijo, kako pomembni so v resnici odnosi ... Ustvarjalci predstave so gledalce navdušili in odprli številna vprašanja o zapletenih človeških usodah in nepričakovanih, nepredvidljivih življenjskih situacijah. Krstno uprizoritev si je konec marca v Kranju ogledal veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Paweł Czerwiński, tudi častni pokrovitelj predstave, in takole strnil misli: »Zelo se me je dotaknila. Naš razred je najbolj uprizarjana poljska drama. Pred desetimi leti je doživela premiero v najuglednejšem gledališču v Londonu, in veseli me, da sem si jo zdaj lahko ogledal v Sloveniji. Kot vem, imate tudi pri vas veliko nerazčiščenih zgodb iz preteklosti in prav ta drama bo gotovo navdih za slovenske avtorje, da bodo malo pogledali v najbolj boleče teme v zgodovini slovenskega naroda. Zadovoljen sem, da je bila slovenska premiera prav v Kranju, da se vse, kar ima umetniško vrednost, ne koncentrira le v Ljubljani. Še vedno sem pod vtisom zelo visoke ravni uprizoritve. Zdaj na dobro predstavo Kranjčanom ne bo treba iti v prestolnico, naj Ljubljančani pridejo v Kranj.«

Uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, Mini teatrom Ljubljana in Prešernovim gledališčem Kranj, je režirala Nina Rajić Kranjac, nastopajo pa Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, kot gostje pa Nejc Cijan Garlatti, Benjamin Krnetić, Ciril Roblek in Judita Polak.

ŽALUJOČA DRUŽINA V LJUBLJANO
Kranjski gledališki ansambel bo v sredo, 23. maja, ob 19.30 s komedijo Žalujoča družina Branislava Nušića gostoval v Mestnem gledališču ljubljanskem. Avtor je svojo kritično ost usmeril v pokvarjeno, sprenevedavo in povampirjeno družbo, konkretneje v družino, ki se po stričevem pogrebu zbere na njegovem domu in v kateri je vsak od tako imenovanih »sorodnikov« prepričan, da je prav on neizpodbitno upravičen do dediščine. To je tudi v Sloveniji konec koncev postalo že nekakšen nacionalni »šport«, skozi katerega se zrcalijo moralna sprevrženost, pohlep, dvoličnost in lakomnost. V novem slovenskem prevodu Aleksandre Rekar in v koprodukcijskem sodelovanju s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje so komedijo v Kranju na oder postavili kot otvoritveno predstavo pretekle gledališke sezone. Uprizoritev povsod žanje naklonjenost občinstva ter pohvale kritikov in strokovnih gledaliških žirij na festivalih. Po besedah dramaturginje Katarine Pejović je Žalujoča družina zaradi odsotnosti dogajanja dramaturško ena najzahtevnejših komedij: »Vsebina je globoko ukoreninjena v srbski miselnosti. Vse, kar je v Srbiji samoumevno, v Sloveniji ni. Zato sva se z režiserjem odločila za odmik od Nušićevega koncepta, za odmik od moškega sveta.«

Na nedavnih Nušićevih dnevih v Smederevu je Žalujoča družina očarala občinstvo, saj jo je ocenilo kar s 4,15 točke, žirija pa je bila tako navdušena, da je ansamblu, kot je zapisala v obrazložitvi, podelila »posebno nagrado za kolektivno igro in sodobno tolmačenje Nušića«. Uspeh je še povečalo dejstvo, da so gledalci Darjo Reichman razglasili za najboljšo igralko sklepnega večera festivala. V predstavi, ki jo je režiral eden najbolj prodornih režiserjev mlade generacije Igor Vuk Torbica, nastopajo Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc/David Čeh, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar k. g., Barbara Medvešček in Liza Marija Grašič k. g.

Več informacij

Foto: Mediaspeed