Slovenske ekipe so na balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji, ki je bilo od 24. do 26. septembra na planini Vučje nad Nikšićem v Črni gori, dosegle eno prvo, dve drugi in tretje mesto ter ekipni pokal za skupno drugo mesto. V štirih starostnih kategorijah so se pomerili planinci iz Albanije, Črne gore, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Naslov balkanskih prvakov so ubranili v PD Poljčane, od koder prihajajo tudi dvojni podprvaki, tretjega mesta so se veselili v PD Zabukovica.

Po letu dni premora zaradi koronavirusa so se orientacisti letos znova pomerili na mednarodnem tekmovanju v planinski orientaciji, ki ga je pod okriljem Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU) organizirala Planinska zveza Črne gore. Na Vučju nad Nikšićem se je zadnji septembrski konec tedna v planinski orientaciji preizkusilo 27 ekip z več kot sto tekmovalci iz Albanije, Črne gore, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Na balkansko prvenstvo se je uvrstilo sedem slovenskih ekip, ki so se nanj kvalificirale na posebnih orientacijskih preizkušnjah lani na Medvedjem Brdu in letos na Krasu. 

Tekmovanje, ki predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi, še posebej v gorskem svetu, je potekalo v obliki ekipnega tekmovanja v štirih starostnih skupinah: pionirji (do 15 let), juniorji (do 18 let), seniorji (nad 18 let) in veterani (nad 45 let). Tekmovalci z zemljevidom in kompasom v rokah so se na planini Vučje pomerili na dnevni in nočni preizkušnji, obvladovanju razvedanja na terenu pa so morali dodati še praktične naloge iz planinskih vozlov in prve pomoči ter teoretično znanje planinskih vsebin.

Naslov balkanskih prvakov v planinski orientaciji so v kategoriji juniorjev že drugo leto zapored slavili v planinskem društvu (PD) Poljčane. Zmagovalno ekipo so sestavljali srednješolci Jernej in Tine Rupnik ter Jakob Čobec, veseli zmage in novih izkušenj: "V veselje in ponos nam je bilo, da smo lahko zastopali Slovenijo in PD Poljčane na balkanskem tekmovanju v planinski orientaciji, ki je tudi tokrat imelo izredno lepo lokacijo. Proge so bile orientacijsko zahtevne in po našem mnenju ravno prav dolge. Kljub utrujenosti od dolge poti smo bili na terenu zelo uspešni. Takšna tekmovanja so tudi priložnost za druženje več generacij in udeležencev iz različnih držav. Vsakič, ko se vrnemo s takšnega tekmovanja, smo bogatejši za nove izkušnje ter se že veselimo prihodnjega srečanja orientacistov." Drugo mesto so osvojili Srbi, tretje pa prav tako slovenska ekipa iz PD Zabukovica, v kateri so tekmovali Blaž Čerenak, Jaka Križnik, Julija Trobina, Eva Krušnik in Luka Grmek.

Planinsko društvo Poljčane je zadnja leta skorajda nepremagljivo v planinski orientaciji v Sloveniji, zato ne preseneča, da so dobro pripravljenost pokazali tudi v Črni gori, kjer so se veselili še drugega mesta tako med seniorji (Tajda Španring, Rok Skerbiš, Nejc Belec in Jaša Gričnik) kot tudi med veterani (Dani Belec, Gvido Španring, Sašo Skerbiš, Lovro Rap in Robi Belec), prvaki pa so v obeh kategorijah postali Srbi. "Domačini so poskrbeli za odlično organizacijo prireditve in primerno izbiro terena v okolici smučarskega centra planine Vučje na višini med 1100 in 1550 metri. Tekmovanje je bilo zbir teoretičnih nalog s poudarkom na poznavanju gorstev Balkana, praktičnih nalog ter nočnega in dnevnega orientacijskega pohoda. Teren na planini je bil kraški z nekaj gozda, markantnih objektov in infrastrukture je bilo izredno malo, gozdne meje pa neizrazite, zato se je bilo za orientacijo treba posluževati reliefnih oblik. Zelo zahtevno je bilo nočno tekmovanje, kjer je bilo treba uporabiti vse osvojeno zanje, izkušnje in občutek za gibanje po azimutu," je vtise strnil prekaljeni orientacist Gvido Španring. 

Med pionirji, kjer Slovenci nismo imeli predstavnikov, so slavili mladi planinci iz Srbije, preostale tri slovenske ekipe pa so se uvrstile na četrto (PD Zabukovica med veterani), peto (PD Slivnica pri Celju med seniorji) in sedmo mesto (Mladinska komisija PZS med seniorji). V skupni razvrstitvi je zmagala Srbija pred Slovenijo in Črno goro - ekipni pokal za skupno drugo mesto je razveseljiv dosežek za vse slovenske tekmovalce in Mladinsko komisijo Planinske zveze Slovenije, pod okriljem katere imamo na sončni strani Alp že več kot 65-letno tradicijo planinskih orientacijskih tekmovanj.

"Po letu 2016, ko smo na Pokljuki zelo uspešno izpeljali prvo balkansko prvenstvo v planinski orientaciji, bomo naslednje leto, torej po šestih letih, Slovenci spet na vrsti za izvedbo tega že lepo utečenega dogodka. V Odboru za orientacijo MK PZS se veselimo priložnosti, da tekmovalce z vsega Balkana navdušimo z lepimi progami, slikovitim terenom in novim družabnim izzivom, ki naj za zdaj ostane skrivnost," je piko na i pristavila Tina Arh, vodja Odbora za orientacijo MK PZS. 

Foto: arhiv Gvida Španringa in Matej Trobec


Nazaj