Ljubljana, 12. november 2015 – S prvo pravljico, ki sta jo prebrala Boštjan Gorenc – Pižama in sedemletni Nejc Kotar, sta podjetje Mars in Univerzitetni rehabilitacijski center Soča (URI - Soča) danes slovesno odprla novi bralni kotiček na otroškem oddelku. V podjetju Mars so se namreč odločili, da bodo sredstva iz letošnje akcije Živali za otroke namenili otroškemu oddelku URI - Soča.

Namen projekta »Živali za otroke«, ki ga podjetje Mars v Sloveniji izvaja že drugo leto, je zbiranje sredstev za podporo različnih programov. Tako so v času od 1. do 21. oktobra 2015 od vsakega prodanega izdelka Whiskas in Pedigree 10 centov namenili v dobrodelne namene.

»Letos smo 15.000 evrov zbranih sredstev namenili otroškemu oddelku URI - Soča, in sicer za opremo bralnega kotička za izvajanje terapevtskega programa R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) ter za nakup naprave Galileo Vibraflex, vibracijske platforme za rehabilitacijo, in komunikacijskega pripomočka za nadomestno komunikacijo. Pri tem smo dejavno sodelovali tudi zaposleni, saj smo pomagali opremiti in urediti novi bralni kotiček,« je razložila Maja Zorc, vodja programa hrane za male živali za Adriatik v podjetju Mars.

Naprava Galileo Vibraflex z vibracijami, ki se ob delovanju prenašajo na telo, spodbuja nehotno krčenje mišic celotnega telesa. Vibracije s frekvenco 25 Hz omogočajo visoko število ponovitev krčenja na minuto in s tem intenziven trening, ta pa vodi v izboljšanje mišične moči, zmogljivosti, mase in tonusa. Izboljša se učinkovitost in koordinacija mišičnega dela, obenem pa tudi prekrvitev telesa, ugoden je vpliv na strukturo kosti.

Accent računalniški komunikator omogoča osebam, ki zaradi bolezni ali poškodbe ne morejo govoriti, izražanje s pomočjo simbolov, pisanja in sintetičnega govora. Naprava je prenosna in omogoča uporabniku, da jo ima vedno ob sebi. Programska oprema omogoča oblikovanje vsebin in obsega komunikacije v obliki, ki je prilagojena posamezniku, njegovim zmožnostim in potrebam. Zlasti pri otroku, ki širi svoj besednjak in razvija komunikacijske zmožnosti, je pomembno, da ga lahko sproti prilagajamo in dopolnjujemo vsebine, ki jih potrebuje v vsakodnevnem življenju, med sovrstniki in v izobraževalnem procesu.

Program R.E.A.D. – Beremo s tačkami v pomoč pri rehabilitaciji otrok
Na oddelku za habilitacijo in rehabilitacijo otrok URI - Soča sprejemajo otroke z različnimi motnjami v razvoju, posledicami poškodb in bolezni na gibalih in živčevju s prevladujočo motnjo gibanja od rojstva do starosti 15 let.

»Z različnimi terapevtskimi programi otrokom in njihovim staršem pomagamo, da se lahko otroci čim prej in čim bolje vključijo med sovrstnike v vrtec in šolo. Zelo smo veseli, da bodo naš program s pomočjo podjetja Mars popestrili terapevtski kužki in program R.E.A.D. Zaradi različnih prirojenih ali pridobljenih bolezni in poškodb imajo otroci, ki so pri nas na rehabilitaciji, pogosto težave pri učenju. Učenje branja je del teh težav in pričakujemo, da bo že uveljavljena metoda branja psičkom pomagala tudi našim otrokom,« je povedala prim. Hermina Damjan, dr.med., predstojnica otroškega oddelka na URI - Soča.

S pomočjo podjetja Mars bodo terapevtski kužki in njihovi vodniki iz društva Tačke pomagačke enkrat tedensko obiskovali otroke na URI – Soča in izvajali program R.E.A.D. To je edinstven program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Številne strokovne raziskave kažejo na pozitivne vplive, ki jih imajo živali na otroke; odpravljanje tesnobe, izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja, večja uspešnost v šoli in lažja socializacija otrok.

»Pes je čudovit prijatelj pri branju. Pomaga pri sprostitvi, pozorno posluša, ne sodi in kritizira ali se smeji, dovoljuje otroku, da bere v svojem lastnem ritmu in ne vzbuja strah kot vrstniki. Pri svojem delu opazimo napredek pri otrocih, ki berejo psu. Otroci postanejo boljši bralci, pozabijo na svoje omejitve pri branju, prebrano besedilo lažje razumejo in se o njem pogovarjajo. Ko se sprostijo, so tudi samozavestnejši in kasneje imajo manj težav z branjem pred vrstniki,« je razložila Slavica Mrkun, predsednica društva Tačke pomagačke.

Foto: Žare Modlic