Ljubljana, 24. oktober - Strokovni posvet Slovenskega društva farmakologov o rezultatih raziskav, objavljenih v peti izdaji knjige Pivo in zdravje, zmerno uživanje piva kot del zdravega načina življenja. Vsebina  knjige od prve predstavitve dalje odpira pogovor številnih strokovnih in laičinih javnosti o vplivu pitja piva na naše zdravje.

Pivo je že več kot tisoč let eden izmed sestavnih delov evropske prehrane. Skozi stoletja se je ukoreninilo v naše tradicije in kulture. V Evropi poznamo na stotine različnih vrst piva. Narejeno je iz naravnih sestavin in ima lahko pomembno vlogo pri zdravi prehrani in načinu življenja odraslih, vendar le, kadar ga pijemo v zmernih količinah.

Na včerajšnjem strokovnem posvetu Slovenskega društva farmakologov, ki so ga pripravili ob podpori Združenja slovenskih pivovarn v muzejski Koslerjevi dvorani Pivovarne Laško Union v Ljubljani, je bila vodilna tema pogovora knjiga Pivo in zdravje. Podprta je bila s strokovnim pogledom doc. dr. Lovra Žiberne na biološko aktivne snovi v pivu, z epidemiološkega vidika pa jo je predstavil prof. dr. Lovro Stanovnik. Več kot 40 gostov, farmakologov, toksikologov, zdravnikov, predstavnikov farmacevtskih družb, pivovarjev in novinarjev je v uvodu pozorno prisluhnilo tudi predstavitvi Jerneja Smolnikarja, brewery managerja, do nedavna pa master brewerja Pivovarne Laško Union, o tehnologiji proizvodnje, fermentaciji in vrstah piva, kot tudi vodeni degustaciji odličnih šestih domačih znamk piva, po vodstvom Luka Kranjca iz pivovarne Barut Brewing. Degustacijske vzorce za strokovno vodeno degustacijo so prispevali Heineken, Pivovarna Laško Union ter tudi pivovarne Barut Brewing, Maister, Green Gold in Reservoir Dogs.

Doc. dr. Lovro Žiberna je predstavil rezultate številnih raziskav o vplivu uživanja piva na zdravje. Zmerno uživanje je povezano s pozitivnimi učinki na zdravje in ima lahko pomembno vlogo pri zdravi prehrani, medtem ko prekomerno pitje zdravju škoduje. Pivo je z vidika biološko aktivnih snovi zanimiv vir vnosa nekaterih hranil, saj v majhnih količinah vsebuje vitamine B, minerale, vlaknine in polifenole. V pivu je bilo najdenih več kot 35 polifenolnih molekul, ki v in vitro pogojih delujejo antioksidativno in protivnetno. Prav tako je v pivu visoko razmerje med kalijem in natrijem, kar je ugodno za bolnike s povišanim krvnim tlakom. Ker je tveganje za negativne zdravstvene posledice povezano z vnosom alkohola, je potrebno omeniti brezalkoholno pivo kot odlično alternativo brez alkohola. Brezalkoholno pivo ima ugodne vplive na stanja tesnobe, spanje, dehidracijo in srčno-žilne bolezni - številne raziskave pa še potekajo.

Prof dr. Lovro Stanovnik je pritrdil, da zmerne količine popitega alkohola zmanjšajo tveganja za umrljivost. Zmerno pitje zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, diabetes 2 in demenco. Pivo deluje protivnetno, zmanjšuje nastajanje krvnih plakov in krvnih strdkov, zmanjšuje pa tudi možnosti parkinsonove bolezni.

Degustacijski izbor piv je potrdil široko ponudbo in kreativnost slovenskega trga za vse okuse. Od popolnoma brezalkoholnega piva Heineken, ki je v kratkem času postal trendovska pijača, do piva Batch #50 z 10,5% stopnjo alkohola goriške pivovarne Reservoir Dogs, ki velja za konjak med pivi. Udeleženci so lahko poskusili še klasično pivo Zlatorog Pivovarne Laško, kislo pivo Summer Snow pivovarne Barut Brewing, Povodni mož pivovarne Green Gold Brewing, pa uspešnico kamniške pivovarne Maister, pivo Vega, ki ga posebej cenijo ženske.

Pivo je vsestranska pijača s sorazmerno nizko vsebnostjo alkohola, ki je v zmernih količinah lahko del zdravega načina življanja odraslih. Uživajte ga odgovorno. Dostop do digitalne verzije knjige Pivo in zdravje v pdf zapisu lahko najdete tukaj. Navodila in pojasnila za rabo knjižice in ostale informacije o tej temi poiščite na spletni strani Združenja slovenskih pivovarn.

1. Ob sklicevanju na knjigo vedno lahko dodate spletno povezavo, kjer je knjiga tudi dostopna v e-obliki.                             
2. Knjigo lahko delite med svoje sledilce in prijatelje na socialnih omrežjih, vendar bralce vedno opozorite, da gre za ponovno delitev oz. ponovni tweet. Prav tako lahko delite informacije iz knjige, v kolikor navajate vir informacije.
3. Vloga Združenja slovenskih pivovarn je podpora prevodu te knjige v slovenščino za boljšo informiranost in osveščenost.

© 2017 Kennisinstituut Bier


Nazaj