5 dni, 12 prizorišč, 60 programskih točk, 800 nastopajočih, 12000 obiskovalcev, folklora, ples, umetnost, rokodelstvo, glasba, gledališče, kulinarika in vina, revitalizacija starega mestnega jedra Črnomlja, manj odpadkov - brez odpadkov,…  Vse to in še več je Jurjevanje, največji in najstarejši slovenski folklorni festival, ki med 21. in 25. junijem kliče »Hojte, hojte k nam na Jurjevanje«, v deželo belih brez, med lepe Anke in zelene Jurije.

Jurjevanje je prvotno folklorni festival, ki se je pričel daljnega leta 1964 v Jurjevanski dragi v Črnomlju. Je član Svetovnega združenja folklornih festivalov in tradicijskih skupin – CIOFF, priznan na nacionalnem in mednarodnem nivoju. Gre za festival, ki ohranja belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino, hkrati pa predstavlja mednarodno uveljavljene folklorne skupine in ustvarjalce iz vseh kontinentov sveta. Festival postaja medkulturni prostor, ki služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami.

Največja letošnja novost, ki jo je vpeljal organizator festivala Razvojno-informacijski center Bela krajina (v tesnem sodelovanju z društvom Ekologi brez meja in s partnerji Občina Črnomelj in JP Komunala Črnomelj), je sprejetje Zero Waste ukrepov, s katerimi je Jurjevanje že postala prireditev z manj odpadki in se poteguje tudi za naziv »prve slovenske prireditve brez odpadkov«. V ta namen, se je organizator zavezal, da zmanjša količino nastalih odpadkov vsaj za 30 % in da zagotovi ločeno zbiranje vsaj 90% nastalih odpadkov.

Poleg tega bo organiziran brezplačen prevoz iz Metlike in Semiča do Črnomlja (od petka do nedelje). Postavljenih bo 6 ekoloških otokov za pravilno ločevanje odpadkov. Naprodaj bodo bidoni za vodo in večnamenske platnene vrečke. Postavljenih bo 6 pitnikov s kontrolirano in svežo vodo. Organizator bo uporablja električna vozila. V uporabi bodo pralni kozarci in posodje ter pribor za večkratno uporabo ter pridelana lokalna hrana. Za Zero Waste koncept prireditve se je organizator odločil zaradi uresničevanje principov trajnostnega turizma in celostnega razvoja Bele krajine, ki je prejemnica naslova Evropske destinacije odličnosti 2010 in Zelene destinacije Slovenije.

Jurjevanje bo letos že 3. potekalo v starem mestnem jedru Črnomlja. S selitvijo je festival pridobil dodatno infrastrukturo, s pomočjo katere je program festivala lokacijsko in vsebinsko razširil. Program se konceptualno deli na popoldanski (mladinske in družinske delavnice, razstave, predavanja, ogledi muzeja in mesta, sejmi, tržnica, gledališče) in večerni program (nastopi folklornih skupin, koncerti glasbenih izvajalcev, plesni večeri, VirejFest).

Letos bo nastopilo 19 folklornih skupin, in sicer 3 iz tujine (FS Ballet Folklórico Sabor Boricua iz Portorika, FA Đido iz Srbije, FS Mahično iz Hrvaške), 7 otroških (OFS OŠ Loka Črnomelj, OFS Ivan Navratil Metlika, OFS Oton Župančič Vinica, OFS OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OFS Vidovo, OFS Oton Župančič Artiče, OFS Dragatuš) in 9 slovenskih folklornih skupin (Folklorno društvo Vipava, Folklorna skupina Dragatuš, Folklorna Skupina Zeleni Jurij, FS Predgrad, MFS Ivan Navratil, GS Akademska folklorna skupina France Marolt, FS KUD Oton Župančič Vinica, FS Kud Božo Račič Adlešiči, FS DU Črnomelj).

Program obsega 60 točk, med katerimi velja izpostaviti nastope folklornih skupin, koncerte tamburašev KUD Dobreč, KUD Carmen Cord Metlika, zasedbe Melos, kresovanje z Adlešičkimi kresnicami, srečanje otroških folklornih skupin »Pastirče mlado«, kitarski koncert Alena Garagića, nastop dua pevk Irene Yebuah Tiran in Eve Hren, koncert Godbe na pihala Črnomelj in spremljevalni program VirejFesta, v sklopu katerega bodo nastopili Generator, Ana Pupedan in Jani Kovačič, Čao Portorož in Koala Voice!

Dodatna novost v letošnjem programu so plesne delavnice in plesni večeri, kjer bodo obiskovalci ob klasični spremljavi Črnomaljskega godalnega kvarteta plesali valčke iz 2. polovice 19. stoletja in ob igranju zabavnih uspešnic v izvedbi Big Banda Črnomelj plesali družabne plese 20. stoletja. Za večje udobje je možna predhodna rezervacija omizja, v katero je vključena postrežba belokranjskih vin in lokalnih dobrot.

Festival ponuja tudi družinski kolesarski izlet »Goni kolo – z biciklom po Beli krajini«, vabi na rokodelski sejem, na sprehod po ulici lokalnih dobrot in na črnomaljsko tržnico ter na brezplačen in voden ogled mesta Črnomelj. Odprle se bodo številne umetniške razstave lokalnih in regijskih umetnikov. Za mladostnike, otroke in družine pa bodo v popoldanskih urah potekale številne v ekologijo usmerjene, ustvarjalne delavnice, ki spodbujajo ponovno uporabo starih predmetov in odpadkov.

Več o festivalu in programu je na voljo na www.jurjevanje.si!

Foto: Arhiv RIC Bela krajina