Ljubljana, 1. julij 2020 – Danes se začenja projekt »Earth Speakr« in vabi otroke iz vse Evrope, da spregovorijo o prihodnosti planeta in tako skupaj ustvarijo umetniško delo.

Projekt »Earth Speakr« je pobuda islandsko-danskega umetnika Olafurja Eliassona. Vključuje aplikacijo, spletno stran, fizične predstavitve in druge kanale ter tako tvori osrednjo komponento kulturnega programa nemškega predsedstva Svetu EU 2020. Projekt financira Zvezno ministrstvo za zunanje zadeve Republike Nemčije v sodelovanju z Goethe-inštitut. Je brezplačen in spodbuja sodelovanje ter razmislek o podnebnih spremembah in prihodnosti planeta med ljudmi vseh starosti po Evropi.  

Projekt »Earth Speakr« je novo interaktivno umetniško delo umetnika Olafurja Eliassona, ki usmerja pozornost na poglede otrok o prihodnosti planeta. Odrasle, odločevalce in globalne voditelje pa spodbuja, da prisluhnejo otrokom. Umetniško delo temelji na obogateni resničnosti in vključuje uporabo brezplačne aplikacije ter interaktivne spletne strani, ki je na voljo v 24 uradnih jezikih Evropske Unije. Projekt »Earth Speakr« je nastal ob nemškem predsedovanju Svetu EU 2020.

Otroci spregovorijo v imenu planeta
V naslednjih šestih mesecih si lahko vsakdo naloži aplikacijo »Earh Speakr« in animira svoje okolje s pomočjo igrive interaktivne tehnologije. Otroci in mladi, ki še nimajo volilne pravice, lahko sodelujejo tako, da svoj glas posodijo čemur koli – drevesu, bananinem olupku, nebu ali ulici – in spregovorijo v imenu svoje okolice in planeta. Njihova kreativna sporočila bodo deljena na spletni strani www.earthspeakr.art in na aplikaciji s pomočjo obogatene resničnosti.

»Projekt »Earth Speakr« je skupinsko umetniško delo, ki otroke vabi k ustvarjanju. Kaj bo projekt »Earth Speakr« postal, je odvisno od otrok-govorcev v imenu zemlje - njihove ustvarjalnosti in domišljije. Umetniško delo sestavljajo  njihove misli in vizije, skrbi in upanje. Kar ustvarjajo, je lahko igrivo in hudomušno, resno ali poetično. Ni pravega ali napačnega pristopa, sodelujejo pa lahko vsi. Projekt vabi otroke, da razkrijejo svoje srce in misli ter sodelujejo pri oblikovanju našega sveta in planeta danes ter v prihodnosti,« pravi Olafur Eliasson.

»Od otrok se običajno pričakuje, da bodo pozorni v šoli in upoštevali pravila. Toda zdaj smo na vrsti mi, odrasli, da prisluhnemo mladim. Olafur Eliasson s projektom »Earth Speakr« ponuja otrokom edinstveno priložnost, da ustvarjalno in premišljeno oblikujejo ideje, ki lahko koristijo prihodnosti vseh Evropejcev. Preko zvočnih posnetkov, posredovanih v središče oblikovanja evropske politike, projekt mladim nudi prostor, da spregovorijo in za voljo naše skupne prihodnosti je dobro, da jim pozorno prisluhnemo,« izpostavlja Heiko Maas, zvezni minister za zunanje zadeve Zvezne Republike Nemčije.

Da bi vključili čim več ljudi, sta Eliasson in njegov studio s podporo obsežne ekipe, ki vključuje otroke, raziskovalce in druge strokovnjake, razvila pretežno digitalno umetniško delo. Projekt »Earth Speakr« je na voljo v 24 uradnih jezikih Evropske unije, do njega pa je mogoče dostopati po vsem svetu. Poleg tega se projekt povezuje z vse večjo mrežo muzejev, knjižnic in izobraževalnih ustanov, kot je Goethe-inštitut, da bi umetniško delo v času socialnega distanciranja delili na spletu in osebno, kadar in kjer je to mogoče.

Odrasli prisluhnejo prihodnosti
Projekt »Earth Speakr« razširja otroška sporočila in vabi odrasle, odločevalce in svetovne voditelje, da jim prisluhnejo. Na spletni strani www.earthspeakr.art lahko odrasli pokažejo, da so sporočila slišana tako, da ustvarijo t. i. zbirke sporočil obogatene resničnosti »Loud Speakrs«. Slednje je možno na virtualnem zemljevidu postaviti kamor koli – na javne trge, parke, nad političe zgradbe – in tako tudi druge spodbuditi k poslušanju. Sporočilom projekta »Earth Speakr« lahko prishnemo tudi v Bruslju v zgradbi Justus Lipsius in v stavbi Europa, v Evropskem parlamentu v Bruslju in Strasbourgu ter v Berlinu v stavbi »Lichthof« Zveznega urada za zunanje zadeve.

»Življenje na Zemlji je sobivanje ljudi, živali, rastlin in ekosistemov. Prepoznati moramo to sožitje in nato pravilno ukrepati, da ga negujemo. V današnjih razpravah o podnebni politiki je ključnega pomena, da se glasovi prihodnjih generacij slišijo glasno in jasno, saj bodo v prihodnosti, ki jo oblikujemo danes, živeli prav oni.

Moje umetniško delo »Earth Speakr« otroke vabi, da spregovorijo v imenu podnebja, najsi bo z zaskrbljenostjo ali upanjem. Z aplikacijo »Earth Speakr« lahko spregovorijo preko česarkoli v svojem lokalnem okolju. Umetniško delo zbere njihove glasove in ojača njihova sporočila. Mi – odrasli, odločevalci in politiki – moramo slišati ustvarjalna sporočila mladih in jih vzeti resno,« poudarja Olafur Eliasson.

Od 1. julija 2020 bodo otroška sporočila prikazana na virtualnem zemljevidu projekta »Earth Speakr«, »Loud Speakrs« pa si bo mogoče ogledati v obogateni resničnosti na vidnih lokacijah po vsej EU. Če želite izvedeti več in sodelovati pri ustvarjanju umetniškega dela, si naložite aplikacijo »Earth Speakr« preko Google Play ali App Store, obiščite spletno mesto na naslovu www.earthspeakr.art in se pridružite razpravi @earthspeakr na družbenih omrežjih.

Ste pripravljeni prisluhniti prihodnosti?


Nazaj