Prvi novembrski teden na Ljubljanskem gradu začenjamo z zanimivim tečajem kaligrafije ter nadaljujemo s koncertnim ciklom Zvoki klasike, na katerem se nam bo predstavil mladi slovenski glasbenik, kitarist Uroš Barič. Več o posameznem dogodku najdete v nadaljevanju...

Koncertni cikel Zvoki klasike, 4. koncert: kitarist Uroš Barič sodi v mlajšo generacijo slovenskih kitaristov, ki si uspešno utirajo pot med najboljše, tudi v mednarodnem okolju. Z odliko je diplomiral na Univerzi za glasbo na Dunaju.  Je nagrajenec mednarodnih tekmovanj, bodisi kot solist ali v komornih sestavih. Njegov repertoar vključuje dela vseh zgodovinskih obdobij, od renesanse do sodobne klasične glasbe, samozavestno pa se preizkuša tudi v svetu popularne in latinskoameriške glasbe ter jazza. Na koncertnem recitalu v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu se bo v sredo, 5. novembra, ob 19.00 predstavil z deli G. Zambonija, J. S. Bacha, F. Soreja, A. Kumarja, M. M. Ponceja in D. Bogdanovića.

Kaligrafski tečaj: »Pero je močnejše od meča, dokler iz njega teče črnilo«. Kaligrafija ali lepopisje je zavidljiva spretnost, ki so jo v srednjem veku obvladali le redki, a zaradi tega v takratni družbi bolj cenjeni posamezniki. Dandanes se kaligrafi ukvarjajo predvsem s posnemanjem starih pisav, ki dajejo vabilom, čestitkam, priznanjem, naslovom, listinam in raznim okrasnim predmetom poseben čar in lepoto. Na kaligrafskem tečaju na Ljubljanskem gradu se bomo najprej seznanili z osnovnimi potezami, s pomočjo katerih bomo osvojili držo peresa, ta je namreč ena izmed najpomembnejših stvari pri poznejšem ustvarjanju. Nato se bomo naučili osnovnih elementov, iz katerih so sestavljene čisto vse črke v določeni tipografiji. Sledijo male in velike črke ter številke in ločila. Na koncu tečaja pa bomo z osvojenim znanjem izdelali svoj prvi kaligrafski izdelek.

Tečaj se začne v četrtek, 6. 11. 2014, in se nadaljuje vse novembrske četrtke (13., 20. in 27. 11. 2014) ter traja od 17.00 do 19.40. Na tečaju je poskrbljeno za ves potrebni material (kaligrafsko pero, tuš, črnilo in pisno podlago).

foto: Katarina Sadovski


Nazaj