V Sloveniji za rakom dojk letno zboli približno 1300 žensk, najpogosteje med 50. in 70. letom starosti. Statistika kaže, da v razvitem svetu ta bolezen prizadene 100 na 100.000 žensk. Kljub večjem številu obolelih se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni zmanjšuje. Razloga sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih skupinah in uvajanje novih, učinkovitejših načinov zdravljenja.

»Rak dojke je najpogostejši rak žensk v razvitem svetu in pri nas, zato je ozaveščanju o bolezni posvečen cel mesec oktober. Zavarovalnica Generali, kot delodajalec, v okviru certifikata Družini prijazno podjetje sofinancira pregled in s tem olajša strošek samoplačniškega pregleda za vse svoje sodelavke nad starostjo 30 let,« je povedala Svjetlana Almaš, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri zavarovalnici Generali.

Tveganje za nastanek raka dojk raste s starostjo. V Sloveniji je ženskam po 50. letu starosti omogočeno sodelovanje v programu DORA, kjer imajo na voljo brezplačno presejalno mamografijo vsaki dve leti. Rak dojk ne prizanaša niti ženskam, mlajšim od 50 let, zato že dolgo razmišljajo glede uvedbe presejalne mamografije tudi pri ženskah med 40. in 50. letom starosti. Uspešnost zdravljenja je neposredno odvisna od velikosti tumorja ob začetku zdravljenja. Prej se bolezen odkrije, bolj uspešno bo zdravljenje.

V zavarovalnici Generali v Sloveniji že več kot 20 let poslujemo s posluhom za družbeno odgovornost in smo del skupine Generali z več kot 185-letno tradicijo. Zavzeto skrbimo za prihodnost in življenja tako zaposlenih kot tudi zavarovancev.

Foto: Viviane Wild


Nazaj