»Razgledni stolp Kristal bo z višino 106 metrov najvišji stolp v naši državi, najvišji mestni stolp in hkrati najvišja stavba v Sloveniji, s tem tudi najvišja turistična atrakcija v Sloveniji. Višji bo skoraj dvakrat toliko, kot je sedaj visok najvišji stolp pri nas. Oblikovala ga bo edinstvena podoba, ki spominja na kristal. Ob stolpu bo urejenih več kot 50 novih parkirnih mest in 30 priključkov za javno izposojo koles, kot sestavni del projekta parkirišča P+R, je na  današnji novinarski konferenci izpostavil župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič. Izpostavil je še: »Stolp razvijamo po konceptu urbanega razgledišča – ta omogoča obisk vse dni v letu, tudi v slabem vremenu. To bo edini stolp v Sloveniji s kavarno na vrhu ter edini v naši državi, ki bo ponujal interaktivne vsebine, podprte s sodobno digitalno tehnologijo za popolno zadovoljstvo obiskovalca.«

Razgledni stolp Kristal s tremi etažami (pritličje in dve nadstropji) bo imel v skupnem obsegu 480 m2 bruto površin. Obiskovalcem bo na voljo tudi odprta strešna terasa bruto površine 139 m2. Do vrha se bo dalo povzpeti v manj kot 20 sekundah. Stolp bo turistična atrakcija zaradi arhitekture in vsebin, podprtih z najnovejšo tehnologijo, ki bo zagotavljala edinstveno doživetje. Obiskovalcem bo na prijeten, informativen in interaktiven način ponudil ključne razlikovalne vsebine Rogaške Slatine: tradicijo steklarstva in umetnosti ročne izdelave kristalnih umetnin ter uporabnega stekla, edinstveno mineralno vodo Donat Mg, zgodovino in tradicijo zdravilišča. S stolpom se bosta odprli dve novi delovni mesti, načrtovanih je tudi 15 posrednih novih zaposlitev. Začetek odprtja in poslovanja je predviden oktobra 2022.

»S projektom v občini Rogaška Slatina orjemo ledino. Morda se na prvi pogled zdi povezovanje razgledišča z dodatno ponudbo, kot je druženje v kavarni, nakupovanje spominkov ali digitalizacija vsebin, vključno z zgodovino in ključnimi lokalnimi nosilci, ambiciozno. A ravno to je v tujini že nekaj časa nepogrešljiv sestavni del turistične ponudbe. V Sloveniji je še vedno redkost,« še dodaja župan.

Ocenjena vrednost projekta je 2,1 milijona evrov. Tretjino sredstev bo občina zagotovila iz lastnih privarčevanih sredstev, ki smo jih v ta projekt lahko preusmerili, ker smo nenačrtovano uspeli pridobiti evropska sredstva pri drugem projektu gospodarske infrastrukture. Ena tretjina sredstev bi zagotovili s turističnimi taksami, ki jo plačajo gosti Rogaške Slatine. Preostanek bi pokrili s pomočjo donatorjev. Do danes imamo namreč že več kot 50 donatorjev, ki podpirajo projekt. Župan Branko Kidrič poudarja še: »Projekt bo na letni ravni ustvaril vsaj 300.000 evrov prihodkov v občinski proračun. Razlika med letnimi prihodki in odhodki bo porabljena za razvoj turizma v občini. To bi po odbitku stroškov omogočilo trajno vlaganje v razvoj turizma, saj bi lahko zanj vsako leto namenili vsaj 100.000 evrov.«

Poleg virtualnega doživetja bo posebno doživetje na stolpu tudi hoja po delu etaže, kjer bodo tla prosojna in navidez razpokana. Na 106 metrih višine bo takšna adrenalinska izkušnja prav tako novost v Sloveniji, saj noben turistični objekt v Sloveniji ne omogoča doživetij s takšne višine.

»Do danes smo opravili dva sestanka z nosilci razvoja turizma in projekt vsi soglasno podpirajo. Prav tako ga podpirajo največje gospodarske družbe in veliko število podjetnikov, ki so pripravljeni projekt podpreti tudi finančno. Povečan promet si obetajo gostinci in različne trgovine. Takšna atrakcija bo zagotovo privabila velik del obiskovalcev, ki obiskujejo tudi približno 15 minut oddaljeni Podčetrtek, saj bo najvišji stolp v Sloveniji s kavarno na vrhu doživetje, ki ga ljudje ne bodo želeli izpustiti na svoji poti. Rogaška Slatina takšen projekt potrebuje in je pomemben za nadaljnji razvoj,« je dejal Branko Kidrič.


Nazaj