Ljubljana, 22. junij 2022 – Odprl se je razpis za natečaj International Medis Awards for Medical Research. Mednarodna strokovna komisija bo tako že deveto leto zapored nagradila izstopajoče znanstvenoraziskovalne dosežke v medicini in farmaciji v srednji in jugovzhodni Evropi. Med lanskimi zmagovalci je bil tudi slovenski predstavnik Luka Roškar, dr. med., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Ob odprtju natečaja je predsednik mednarodne strokovne komisije prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm. s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, pozval: »Zdravnike in farmacevte vabim in spodbujam k sodelovanju na natečaju International Medis Awards. Trdno verjamem, da bodo znanstveni rezultati njihovih objavljenih raziskav še bolje prepoznani in sprejeti v znanstveni skupnosti na različnih področjih medicine in farmacije in predvsem v širši javnosti.«

Pogoji prijave
Tudi v letu 2022 so k sodelovanju vabljeni zdravniki in farmacevti s področij farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine in anesteziologije, nevrologije, oftalmologije, pediatrije, pulmologije in alergologije ter revmatologije. Sodelujejo lahko raziskovalci iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Njihova znanstvenoraziskovalna dela morajo biti objavljena v mednarodni znanstveni publikaciji s faktorjem vpliva (Impact Factor), višjim od 1,500, in sicer med 1. septembrom 2021 in 31. oktobrom 2022. Prijavo lahko oddajo do 3. novembra 2022 v angleškem jeziku prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com.

Nagrada pomaga tudi pri ozaveščanju o ginekoloških rakih
Med lanskimi zmagovalci je bil tudi slovenski predstavnik Luka Roškar, dr. med., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije, obravnaval pa je rak endometrija (rak maternične sluznice), ki je najpogostejše ginekološko maligno obolenje v razvitih državah. Na kratko je povzel pomen nagrade: »Nagrada International Medis Award je priložnost, da raziskovalci svoje delo predstavimo znanstveni in širši javnosti ter spodbujamo zavedanje o zdravju, ki si po mojem mnenju zasluži večjo pozornost. Nagrada mi je omogočila, ne le da pokažem svoje raziskovalno delo, ampak da tudi v laični javnosti povečam zavedanje o velikemu pomenu zgodnjega odkrivanja ginekoloških rakov.«

O International Medis Awards for Medical Research
International Medis Awards for Medical Research so nagrade za izstopajoče raziskovalne dosežke v devetih državah srednje in jugovzhodne Evrope na devetih medicinskih področjih. So priznanje prodornim zdravnikom in farmacevtom, ki poleg rednega dela tudi raziskujejo. Brez njih je manj inovacij v medicini in farmaciji in s tem učinkovitega obvladovanja bolezni.

Prijavljena znanstvenoraziskovalna dela ocenjuje neodvisna mednarodna strokovna komisija, ki izbere nominirance, finaliste in zmagovalce za posamezno področje. V mandatnem obdobju 2021–2024 komisijo vodi prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Zmagovalcem na slavnostnem dogodku podelijo unikatni kipec Bodočnost (The Future), umetniško delo uveljavljenega kiparja Jakova Brdarja. Finalisti in zmagovalci prejmejo tudi finančno nagrado. Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes glavni pokrovitelj natečaja.

Več na: www.medis-awards.com


Nazaj