Nekaj mesecev pred 10. zasavskim humanitarnim tekom, ki bo v Trbovljah potekal v petek, 7.maja, in ki bo v znamenju ozaveščanja o cerebralni paralizi, smo posneli oddajo s soorganizatorico tega humanitarnega projekta Sabino Karaman iz Hrastnika. Dogodek bomo soorganizirali skupaj z DPM Trbovlje, Mitjem Duhom, Zavodom za šport Trbovlje, s trgovino loparji.si, s Sladolednim butikom Kisovec, pomagal bo še Zoran Dernovšek- Raketka s podarjenimi prehranskimi dopolnili Rens, pa Rdeči križ Trbovlje, Zagorje in Hrastnik in seveda mnogi drugi.

Sabina, ki opravlja delo medicinske sestre v UKC Ljubljana, nam je povedala, kako opravlja svoj plemeniti poklic. Nekaj let poprej je sočasno delala tudi kot taksistka. Zadnja leta pa ji njeni športni podvigi tega ne omogočajo več. Nekaj časa ji vzame vožnja v Ljubljano, precej energije pobere tudi troizmensko delo, preostanek pa izkoristi za ukvarjanje z različnimi športi in fotografijo. Največ časa preživi med dolgimi teki, letno preteče tudi blizu 5 tisoč kilometrov. Za sabo ima kar nekaj pretečenih maratonov in celo nekaj ultramaratonov. Veliko časa preživi tudi na kolesu, pozimi na sobnem, najrajši pa kje po okoliških cestah. Če se le da, pa zaide tudi v visokogorje. V zadnjem času ji je ljubo tudi plezanje po ledu.

V oddaji nam je povedala tudi, kako se je soočila s precej hudimi simptomi covida-19. Zbolela je v službi. Ne le, da je izgubila vonj, okus, soočala se je tudi z visoko vročino, povišanim utripom in s hudimi bolečinami pri dihanju. Covid pljučnica ji je povzročila veliko težav, še potem nekaj tednov po prebolenem covidu je čutila posledice. V prvem obdobju so ji največjo težavo povzročale stopnice. Do svojega stanovanja do tretjega nadstropja je le s težavo prišla, za tek pa še nekaj časa ni bila dovolj močna. Sčasoma se je njeno zdravstveno stanje izboljšalo, tako da danes že skoraj na povsem enakih "obratih" kot je bila pred boleznijo. Nekoliko jo moti le še previsok srčni utrip, ki se še ni vrnil na staro, precej nizko raven.

Sabina se je sprehodila tudi skozi vse poškodbe in nekatere operativne posege, ki so ji vzele marsikatere pretečene ali prikolesarjene kilometre, ne pa tudi volje. Te ji nikoli ne zmanjka. V drugem delu nam je povedala še, kako se pripravlja na majski humanitarni tek, ko bomo skupaj z Mitjem Duhom tekli deseturni humanitarni tek. Celoten izkupiček od teka bo šel za deset oseb s cerebralno paralizo. Upajmo, da ob častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja. Miha Šoštar, Uroš Koščak, Teja Repovž, Sebastjan Šafner, Anže Zorman, Liza Lavre, Adriana Kovačič, Emina Hodžič, Trbovlje, Aida Jašarević in Tatjana Lavrič so tiste osebe, za katere bomo zbirali denar.

V oddaji si lahko ogledate tudi nekaj fotografij z 8. zasavskega humanitarnega teka leta 2019, ki so jih posneli v DPM Trbovlje in Katja Šergan Božič. Več pa si lahko ogledate v oddaji.

Tekst: Igor Gošte


Nazaj