Izredni in pooblaščeni veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, njegova ekscelenca, gospod Timur Eyvazov, bo ob dnevu zmage, v soboto, 9. 5. 2020, ob 15:00,  položil venec pred nekdanjim nacističnim taboriščem Stalag XVIII D in se poklonil spominu na 5000 umrlih sovjetskih vojnih ujetnikov v tem nekdanjem taborišču v Melju, v Mariboru. 

Stavba, ki je v lasti Mestne občine Maribor, se danes spreminja v Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne in vse bolj v muzej nekdanjih sovjetskih vojnih ujetnikov. Mesto Maribor je že pred časom za njegovo idejno prostorsko zasnovo podelilo najvišje kulturno priznanje, Glazerjevo listino, arhitektoma Tomažu Kanclerju in Mateji Katrašnik. Zaradi skupnega interesa o razvoju tega projekta, ki postopoma traja že od leta 2011 dalje, je bil pred dvema letoma podpisan tudi memorandum med vladama Republike Slovenije in Ruske federacije.

Ob petinsedemdeseti obletnici zmage je MRC Maribor v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije pripravil tri pomembne razstave, ki bodo za širšo javnost na ogled letos jeseni, če bodo zdravstvene razmere pri nas in po svetu to omogočale.

Prva razstava, pripravil jo je Muzej narodne osvoboditve Maribor, ki z direktorico dr. Aleksandro Berberih Slana in s svojimi strokovnjaki podpira ta projekt že od samega začetka, govori o uporu mesta Maribor leta 1941 in nemški okupaciji tega ozemlja. Ta predstavitev tlakuje pot dvema drugima razstavama. Prva je delo mariborskih in drugih slovenskih raziskovalcev, zgodovinarjev, in priča o tragediji sovjetskih vojnih ujetnikov v nacističnem taborišču Stalag XVIII D. Bogato ilustrirana razstava je dopolnjena z na novo najdenimi imeni umrlih sovjetskih vojakov, njihovimi kartotekami in drugimi dokumenti. Doslej smo v različnih evropskih arhivih našli že blizu 3000 imen, želimo pa vztrajati naprej in najti vseh 5000 imen pobitih sovjetskih vojnih ujetnikov. Obiskovalci si bodo lahko ogledali dva kratka filma o kruti in dramatični poti zajetih vojakov z ozemlja takratne Sovjetske zveze do Maribora in sedanjost nekdanjega taborišča.

Pričevanje o tragediji ujetnikov se konča v tretji razstavi, ki jo je posredovalo Veleposlaništvo RF v Sloveniji, z naslovom Pot do zmage, ki na izjemen fotografski način prikazuje pregled zgodovinskih dejstev o skupni borbi in prizadevanju za svobodo in zmago rdečearmejcev in partizanov na ozemlju nekdanje Jugoslavije in sedanje Slovenije.

Zaradi večletnih tovrstnih prizadevanj za oživljanje zgodovinske resnice, se je Ministrstvo za kulturo Ruske federacije odločilo za večletno financiranje dejavnosti MRC Maribor, pri čemer ima velike zasluge tudi bivši veleposlanik dr. Doku Zavgajev.  MRC Maribor bo še naprej pripravljal mednarodne konference na temo izkušenj druge svetovne vojne in si prizadeval za trajno sožitje med vsemi narodi. Ko bo celovita prenova nekdanjega taboriščnega kompleksa v Melju končana, bo lahko mesto Maribor postalo središčna točka zanimanja mednarodne strokovne in druge javnosti, ki se bori proti poskusom ponovnega oživljanja neonacizma.

Foto: ZDF/Spiegel TV