Igra je del otroštva in odraščanja. Od proste igre, raziskovanja, animacije, do tistih nekaj trenutkov, ko starši navdušeno opazujemo, kako se otrok samostojno igra in odkriva svoj svet. Igra je v tistem trenutku pomemben del razvoja motoričnih in socialnih kompetenc. Če otroku ponudimo možnost, da je kreativen, s tem krepimo njegovo samopodobo in občutek ponosa, ko nalogo uspešno zaključi. Včasih je najbolj preprosta igrača najboljša izbira – včasih pa navduši že sama embalaža.

Izberite igračo, ki je primerna za otrokovo starost
Pomembno je, da poznamo, na kateri razvojni točki je otrok. Tako mu lahko izberemo primerne igrače in s tem tudi primerne dejavnosti. Izberite igrače, ki bodo vašim otrokom v izziv, kljub temu pa ga ne bodo spravile v frustracijo, ker bi bile zanj prezahtevne. Vedno poglejte oznake na igračah – tako iz varnostih razlogov, kot tudi zato, ker proizvajalci kakovostnih igrač na podlagi številnih raziskav in testiranj igrače smiselno razvrstijo v starostne skupine.

Igrača naj stimulira otrokove čute
Vsak dan je za vašega otroka dan odkrivanja. Prve igrače in aktivnosti morajo biti pripravljene tako, da razvijajo otrokovo senzoriko. Zato je izbira igrač, ki so primerne tudi kot grizalo, imajo zanimive glasove in raznolike teksture v prvem letu starosti izredno pomembne. V luči želje, da otrok razume, kako stvari delujejo, naj bodo igrače lahke za uporabo in naj spodbujajo otrokovo samoiniciativnost. Pravilna izbira barv pri izdelavi igrač je lahko velik motivator za otroka. V primeru, da otrok še ne pokaže interesa za eno igračo, jo morda za nekaj časa umaknite in poskusite pozneje.

Naj bo varnost na prvem mestu
Vedno, ko izbirate igrače, bodite pozorni na varnost. Veliko starejših igrač namreč ne ustreza sodobnim standardom.  Prava igrača vedno ponuja številne nivoje učenja: barve, velikosti, postavitve, številke, razvrščanje. Kadar se v igro vključijo drugi otroci ali starši se dodatno razvija tudi socialna kompetenca in jezik.  Na podlagi dolgoletnih raziskav in številnih inovacij je Fisher Price tisti, ki ponuja igrače, ki ustrezajo vsem: tako staršem kot otrokom.

#fisherprice #playmore #ucenjezigro