Danes, 15. septembra 2021, bo v osrednjem dunajskem muzeju Weltmuseum potekalo odprtje razstave o Almi M. Karlin pod naslovom Sama okoli sveta. Gre za eno najvidnejših slovenskih razstav v Avstriji v zadnjih letih in hkrati tudi za zaključek večletnega projekta Sosedski dialog med Slovenijo in Avstrijo 2019-2021, ki se je zaradi epidemije podaljšal tudi v letošnje leto.  

Razstava je nastala v sodelovanju med dunajskim muzejem Weltmuseum in Pokrajinskim muzejem Celje ter prikazuje tako etnografsko zbirko Alme M. Karlin (1889-1950) kot tudi njene fotografije, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Razstava bo predstavila razgibano življenjsko zgodbo svetovne popotnice, pisateljice, pesnice in zbirateljice iz Celja, ki je v začetku dvajsetega stoletja v osmih letih sama prepotovala svet in kasneje postala ena najbolj branih avtoric potopisov nemškega jezikovnega prostora. Njeni podvigi, prodornost in vztrajnost so bili za tisto obdobje pionirski, s svojo zgodbo pa predstavlja navdih za ženske ter njihovo vlogo v družbi še danes.

Razstavo bo odprl minister za kulturo Republike Slovenije dr. Vasko Simoniti, zbrane goste pa bosta pozdravila tudi direktorica muzejskega združenja KHM Sabine Haag in direktor Weltmuseum Jonathan Fine. Kuratorja razstave sta Barbara Trnovec iz Pokrajinskega muzeja Celje, ki je o Almi M. Karlin napisala tudi monografijo "Neskončno potovanje Alme M. Karlin: življenje, delo, zapuščina", in Reinhard Blumauer iz Weltmuseum.

Razstava bo na Dunaju na ogled vse do 18. januarja 2022, v njenem sklopu pa bo 28. septembra potekala tudi predstavitev zgoraj omenjene monografije in pogovor z avtorico Barbaro Trnovec.

Tekst: Špela Radmilovič, BA


Nazaj