V sredo, 15. septembra 2021, je v osrednjem dunajskem muzeju Weltmuseum potekalo odprtje razstave o Almi M. Karlin pod naslovom Sama okoli sveta. Gre za eno najvidnejših slovenskih razstav v Avstriji v zadnjih letih in hkrati tudi za zaključek večletnega projekta Sosedski dialog med Slovenijo in Avstrijo 2019-2021, ki se je zaradi epidemije podaljšal tudi v letošnje leto.  

Razstava je nastala v sodelovanju med dunajskim muzejem Weltmuseum in Pokrajinskim muzejem Celje ter prikazuje tako etnografsko zbirko Alme M. Karlin (1889-1950) kot tudi njene fotografije, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Predstavlja razgibano življenjsko zgodbo svetovne popotnice, pisateljice, pesnice in zbirateljice iz Celja, ki je v začetku dvajsetega stoletja v osmih letih sama prepotovala svet in kasneje postala ena najbolj branih avtoric potopisov nemškega jezikovnega prostora. Njeni podvigi, prodornost in vztrajnost so bili za tisto obdobje pionirski, s svojo zgodbo pa predstavlja navdih za ženske ter njihovo vlogo v družbi še danes.

Kuratorja razstave sta Barbara Trnovec iz Pokrajinskega muzeja Celje, ki je o Almi M. Karlin napisala tudi monografijo "Neskončno potovanje Alme M. Karlin: življenje, delo, zapuščina", in Reinhard Blumauer iz Weltmuseum.

Razstavo je odprl minister za kulturo Republike Slovenije dr. Vasko Simoniti. "S to razstavo na Dunaju Almo Karlin na nek način tudi simbolno vračamo svetu in s tem širi javnosti," je povedal minister. "Zaradi stisk, ki so jo prizadele v otroštvu, toliko bolj presenečajo pogum, vztrajnost, odločnost, da se poda na pot okoli sveta in se nauči jezikov, da si bo s prevajanjem služila kruh. Alma je bila v svojem bistvu osvobojeno in svobodoljubno bitje, in prav želja po svobodi, po znanju, odkrivanju neznanega jo je gnala v svet. Ljudi ni ločevala po rasah in etnični pripadnosti, navduševala jo je raznolikost, hkrati pa celovitost kozmosa. Vse to je iskala in občutila na svoji poti okoli sveta, ki je trajala osem let, med letoma 1919 in 1927," je še dodal.

Zbrane goste je pozdravila tudi direktorica muzejskega združenja KHM dr. Sabine Haag in novi direktor Weltmuseuma dr. Jonathan Fine, ki sta se veselila odprtja razstave v hiši, se zahvalila za sodelovanje in poudarila pomen prikazovanja zgodb svetu, kot je Almina. Razstava bo na Dunaju na ogled vse do 18. januarja 2022, v njenem sklopu pa bo 28. septembra potekala tudi predstavitev zgoraj omenjene monografije in pogovor z avtorico Barbaro Trnovec.

Foto: SKICA / Marko Kovič