Če so te pota že kdaj zanesla v bleščeče in zadimljene dvorane, kjer vladata subverzija in transgresija. Če se ti je že kdaj ježila koža od videnega na odru, ti je želodec pokal od smeha in ti je dih zastajal od suspenza, potem je verjetno, da si pokukal_a v svet »malih umetnosti«, »kleinkunsta«. A kaj konstituira »klein« v »kleinkunstu«?

Ta kalejdoskop odrskih praks ne zaznamujejo pomanjševalnice, prav tako jih majhne ne dela njihova primarna publika. So male umetnosti torej zares majhne? Kraljica preobleke v 12-centimetrskih petah in natupirani lasulji se mogoče ne bi strinjala. Vrvohodec 10 metrov nad tlemi prav tako ne. Kaj je torej malega v kabaretu, improvizacijskem gledališču, burleski, cirkusu in stand-up komediji ter kaj jim je še skupnega? O epistemološkem dometu, teoretski čvrstosti in umetniški kvaliteti dotičnega fenomena bo govora na Simpoziju »malih umetnosti«, a tega fenomena ne bomo pod drobnogled vzeli_e s povečevalnim steklom, pač pa s kunštnimi stokovnjaki_njami in kančkom umetniške licence.

V okviru Platforme »malih umetnosti« bomo med 9. in 11. septembrom 2021 v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom - SLOGI organizirali_le strokovni simpozij, s katerim si bomo prizadevali_le osvetliti nastajajočo in aktualno, vendar razpršeno in slabo vidno izveninstitucionalno produkcijo hibridnih odrskih praks ter predstaviti umetniške skupine, akademike in producente, ki delujejo znotraj žanrov »malih umetnosti« v Sloveniji in tujini. V tridnevnem programu se bodo odvili pogovori, predavanja, delavnice in predstave, ki jih bodo tvorili predstavniki_ce področja iz Slovenije in tujine. V središču simpozija bodo kontekstualizacija, afirmacija in profesionalizacija tovrstnih umetniških praks, analiza potencialnih družbenih vprašanj, ki jih te prakse odpirajo, in potencialnost teh praks za grajenje novih skupnosti.

Med domačimi akademiki_čarkami se bodo v okviru simpozija predstavile Zala Dobovšek, Maja Šorli in Katja Čičigoj, iz tujine pa bomo gostili_le Hansa van Maanena (Nizozemska) s predavanjem na temo ‘Estetika malih umetnosti’ ter Ireno Ristić (Srbija) s predavanjem ‘ Kolektivi malih umetnosti v funkciji grajenja skupnosti’. Poleg teoretikov_čark se nam bodo na simpoziju pridružili_le tudi domači_e in tuji_e producenti_ke, med njimi Maja Dekleva Lapajne in Goran Završnik iz Slovenije, med producenti_kami iz tujine pa Fabrice Laffon, Divan du Monde in Madame Arthur (Francija) ter Helena Bunker, Stockholm Fringe Festival (Švedska).

V spremljevalnem programu bomo predstavili:le raznovrstno umetniško produkcijo, kot na primer pariški drag kabaret Madame Arthur, zagrebški kolektiv TRAS in domačo tehnoburlesko Tatovi podob. Celoten program simpozija je dostopen tukaj. Brezplačna registracija za simpozij in nakup vstopnic v spremljevalnem programu. Simpozij bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku. Pogoj za udeležbo na vseh dogodkih je PCT dokazilo.

Projekt izvajamo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom - SLOGI in s podporo programa Teatroskop, ki ga podpirajo Francosko ministrstvo za evropske in zunanje zadeve, Francosko ministrstvo za kulturo in Institut français Paris.