Ljubljana, 4.5.2021 - »Situacija v Indiji je zelo težka. Ljudje preplavljajo bolnišnice, ki pa nimajo dovolj postelj in opreme. Ljudje enostavno umirajo. Naši zdravstveni delavci in prostovoljci, ki so v prvih linijah, delajo neprekinjeno, da bi sledili tempu zdravstvenih ukrepov,« je dejal Paul Moonjely, izvršni direktor Caritas Indije.

V Indiji se v zadnjih dveh tednih s COVID-19 na dan okuži več kot 300.000, okoli 3.000 jih izgubi življenje. Bolnišnicam primanjkuje zalog kisika in drugih medicinskih pripomočkov, zdravstveni sistem je postavljen na kolena. Caritas Indija, ki je ena izmed glavnih akterk pomoči s preventivo in pri blaženju socialnih posledic epidemije v Indiji v sodelovanju z lokalno vlado in drugimi organizacijami že od aprila 2020, v teh težkih in žalostnih trenutkih drugega vala epidemije ves svet prosi za pomoč in solidarnost.

Njenemu klicu k solidarnosti želi odgovoriti tudi Slovenka karitas, ki s tem nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč ob soočanju s COVID-19 po svetu, ki bo tokrat namenjena Indiji.

Darove zbiramo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: INDIJA COVID
SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 641
Dar v višini 5 oz. 1 EUR je možno nakazati tudi SMS sporočilom CLOVEK5 ali CLOVEK na 1919.

Caritas Indija je že ob prvem valu najrevnejšim pomagala s hrano, higienskimi pripomočki in drugimi preventivnimi sredstvi, ozaveščanjem o preventivi in psihosocialno pomočjo. Poleg tega je za zdravstveni kader zagotavljala zaščitna sredstva. S takšno pomočjo želi nadaljevati tudi sedaj in jo še okrepiti. V ta namen bo na območju celotne Indije ustanovila 200 centrov za oskrbo in informiranje v zvezi s COVID-19, 60 centrov namenjenih izolaciji in karanteni ter oskrbi ljudi, ki bodo v njih bivali, s hrano in drugimi potrebščinami. Zagotovila bo tudi 3.500 medicinskih kompletov za oskrbo okuženih s COVID-19, ki bodo vsebovali pulzne oksimetre, parne inhalatorje in N-95 zaščitne maske ter zaščitno opremo za svoje prostovoljce in zaposlene, ki pomagajo prizadetim lokalnim skupnostim.  

Iskrena hvala za vsak dar v ta namen!

Peter Tomažič, Generalni tajnik Slovenske karitas


Nazaj