Ljubljana, 15. maj 2019 – Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu – v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi – živi s hipertenzijo oziroma zvišanim krvnim tlakom, bolezen pa se vse pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih, ob svetovnem dnevu hipertenzije, ki ga obeležujemo 17. maja, opozarja Zbornica – Zveza. Skoraj polovica obolelih se povečanega krvnega tlaka ne zaveda, med tistimi, ki se zavedajo, pa jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskega sloga ali z zdravili. To pomeni, da je okoli 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem ali nenadoma umrejo. Po vsem svetu hipertenzija vsako leto terja 10 milijonov življenj.

»Hipertenzija je kronična bolezen in je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap, ledvične bolezni in celo bolezni oči. Spremlja jo vzdevek 'tihi ubijalec', saj za razliko od drugih bolezni sprva ne povzroča težav,« je povedala Irena Trampuš, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v kardiologiji in angiologiji pri Zbornici – Zvezi. »Ker se medicinske sestre zavedamo težave arterijske hipertenzije, se aktivno vključujemo v akcijo merjenja krvnega tlaka, s katero odkrivamo možne posameznike z nezdravljeno boleznijo. Prebivalce ozaveščamo o hudih posledicah nezdravljene arterijske hipertenzije, jih informiramo o nefarmakoloških ukrepih za znižanje krvnega tlaka in učimo pravilnega načina merjenja krvnega tlaka.«

Svetovna liga za hipertenzijo od leta 2005 z namenom povečanja zavedanja svetovnega prebivalstva o nevarnosti hipertenzije 17. maja obeležuje svetovni dan hipertenzije. V okviru tega dne poteka tudi svetovna akcija Mesec Meritev Maj (MMM), katere cilj je izmeriti krvni tlak kar največjemu številu prebivalcev. Akciji se pridružuje tudi Slovenija – 17. maja se bodo tako že četrto leto zapored izvajale meritve krvnega tlaka v UKC Ljubljana in Bolnišnici dr. Petra Držaja, k sodelovanju pa so pozvani tudi vsi slovenski zdravstveni domovi.

Več informacij o akciji je na voljo tukaj.


Nazaj