Festivalsko dogajanje 6. Drama Festivala bo na velikem odru v soboto, 25. maja, ob 19.00 odprla uprizoritev Michelangelo v režiji režiserja Sebastijana Horvata, nastala v produkciji Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka in Dubrovniških poletnih iger. Predstavi bo ob 21.30 sledil pogovor z ustvarjalci, temu pa ob 22.00 odprtje 6. Drama Festivala in zabava na ploščadi pred Dramo.

Drama Michelangelo Buonarroti je nastala leta 1918, sodi v ekspresionistično obdobje v ustvarjanja Miroslava Krleže in ga umešča v sam vrh evropske dramske književnosti. V tem zgodnjem obdobju njegovega ustvarjanja tematsko prevladuje ideja nadčloveka, genija, ki zmore znova osmisliti družbo ali ji dati ključno spodbudo za usmeritev v utopično perspektivo. S tem namenom in vizijo se veliki Michelangelo, ki ga drama prikazuje v času njegovega dela na poslikavi Sikstinske kapele, spopade z izzivi in porazi, ki jih prinaša družbena realnost.

Z režijo Krleževe drame se je v tej prvi koprodukciji reškega HNK in Dubrovniških poletnih iger spoprijel Sebastijan Horvat, eden redkih režiserjev, ki ne beži pred bardom hrvaške književnosti, temveč ga uprizarja z inovativnim, sodobnim režijskim pristopom ter razširja kontekst od genialnega umetnika vse do sodobnega slehernika. Avtor priredbe in dramaturg je Milan Marković Matthis, scenograf in avtor videa Igor Vasiljev, kostumografinja Belinda Radulović, skladateljica Karmina Šilec, oblikovalec luči Aleksandar Čavlek. Odrski gib je zasnovala Ivana Kalc, oblikovalec zvoka je Saša Predovan, asistentka režiserja Ana Dubljević  in inšpicient Edo Kalebić. Igrajo Rakan Rushaidat, Aleksandar Cvjetković, Tanja Smoje, Nikola Nedić, Olivera Baljak, Jerko Marčić, Jasmin Mekić, Jelena Lopatić, Marija Tadić, Anastazija Balaž, Dean Krivačić, Edi Ćelić in Giuseppe Nicodemo. Zborovodja je Igor Vlajnić, zborovodkinja Nicoletta Olivier, Zbor fanatikov pa sestavljajo Ljubov Košmerl Judčenko, Ana Majdak, Katja Budimčić, Milica Marelja, Iskra Stanojević, Karla Dusovich, Ivana Kajdi, Dominika Glinšek, Savo Orobabić, Krešimir Škunca, Marin Tuhtan, Martin Marić, Igor Doričić, Siniša Oreščanin, Sanjin Mandičić in Bojan Fuštar. Predstava bo opremljena s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.

Po predstavi bo na ploščadi pred Dramo pogovor z ustvarjalci, ki ga bosta vodila Simona Hamer in Janez Škof. Ob 22.00 pa bo prvi festivalski dan sklenilo slavnostno odprtje 6. Drama Festivala. Sponzorja 6. Drama Festivala sta Mercator in Interenergo, medijski pokrovitelj je Delo, uradni prevoznik festivala so Slovenske železnice.

www.drama.si

Foto: Marko Ercegović


Nazaj