Na Gospodarskem razstavišču bo 26. in 27. januarja potekal že 10. sejem izobraževanja Informativa, namenjen učencem, dijakom, študentom, podiplomskim študentom in vsem, ki jih zanimajo informacije glede možnosti izobraževanja, štipentiranja in zaposlovanja doma in v tujini. Na veliki praznik izobraževanja, na katerem se je lani zbralo več kot kot 22.000 obiskovalcev, se mrzlično pripravljajo tudi dijaki in dijakinje Srednje trgovske šole Ljubljana, smeri trgovec in aranžerski tehnik, ki bodo na svoji stojnici pripravili nostalgični sladki spektakel v duhu petdesetih let prejšnjega stoletja.

Trgovci in aranžerski tehniki s Srednje trgovske šole Ljubljana so za letošnjo Informativo pod mentorstvom učiteljice praktičnega pouka aranžerstva Andreje Peteros pripravili skupen projekt, ki so ga poimenovali Candy Shop. Že oktobra so začeli s pripravami, saj gre za vsebinsko in tehnično zelo zahteven projekt trgovinice s sladkarijami. Predstavitveni prostor Srednje trgovske šole Ljubljana na GR bo obsegal skoraj 50 kvadratnih metrov, ki ga morajo ne le napolniti, temveč predvsem pritegniti pozornost. »Lahko bi bil celo grd, a v našem primeru ne bo, nikakor pa ne sme biti medel in nezanimiv, ker se potem ljudje na njem ne bodo ustavljali,« načelna izhodišča pojasni Andreja Peteros in poznavalsko doda: »Glavna naloga aranžerja je pritegniti pozornost, ustaviti!«

Candy Shop bo privlačna, pisana, z barvami in okusi nabita stojnica sladkorčkov, ki bo pozornost pritegovala z nostalgičnim vzdušjem in mladostnim elanom prodajalk na kotalkah. Punce bodo z lopatkami, tako kot včasih, v svetleče vrečke tehtale sladkorčke na starinski tehtnici. Vse skupaj bo videti, kot bi vstopili v zabaviščni park, ki ga sestavljajo trije oblikovalsko ločeni elementi: bleščeče drevo, na katerem ne rastejo jabolka, temveč lizike, poimenovali so ga Lollipop, prodajni tovornjaček s sladkarijami in dekleta v pisanih uniformah z umetelno krojenimi srajčkami in predpasniki v slogu petdesetih let. Tehnično in izvedbeno najbolj zahteven je prav Lollipop, ogromno elektronsko drevo s svetlikajočimi lizikami, ki so ga na Srednji trgovski šoli Ljubljana prvič postavili kot novoletno smrečico na šolski prireditvi, da bi preverili ali sploh deluje. Ugotovili so, da bo njegove 'veje' za potrebe Informative treba nekoliko skrajšati, da bo lahko stalo brez opore v stropu, sladka čarovnija v 'krošnji' pa bo ostala nedotaknjena. Za takšne projekte imajo na šoli dobro opremljeno delavnico, zahtevno nalogo, ki vključuje delo z elektriko, pa sta prevzela hišnik Zvone in asistentka Mateja, sicer učiteljica likovne pedagogike na šoli. Uniforme prodajalk so zašile dijakinje drugega in tretjega letnika smeri aranžerski tehnik. »Oblačila bodo zelo pisana, vsa dekleta ozaljšana z deviško čistimi belimi ovratniki in kravatami, nosila bodo kratke krinoline z natančno zalikanimi robovi in veliko tila, prostor pa bodo okrasili še s papirnatimi rožami v usklajenih materialih in barvah,« našteva njihova učiteljica.

Medtem ko je poklic trgovca ljudem blizu, saj ga navkljub številnim spremembam v tehnikah prodaje poznajo že stoletja, pa je poklic aranžerskega tehnika manj prepoznaven in celo skrivnosten. Ima nekakšno umetniško avro, ki zakriva njegovo široko uporabnost. Aranžerski tehniki so presenetljivo zaposljiv kader in to na številnih in zelo različnih področjih gospodarstva in družbe.

Že po končani srednji šoli znajo narediti načrt za prenovo ali opremo stanovanja, hiše, poslovnih prostorov, organizirajo dogodke, oblikujejo grafične materiale, kot so vabila, sporočila za javnost, prospekti, itd., opremljajo trgovine in seveda aranžirajo in urejajo izložbe ter prodajne prostore. Po pridobitvi naziva aranžerski tehnik se vsaj tretjina dijakov Srednje trgovske šole Ljubljana odloči za nadaljevanje študija. Najbolj pogosto izberejo študij krajinske arhitekture na Biotehnični fakulteti ali se vpišejo na Fakulteto za arhitekturo, izberejo Oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, gredo pa tudi na Akademijo za likovno umetnost, na AGRFT in na Visoko šolo za oblikovanje v Trzinu, kjer se prvo leto celo dolgočasijo, saj so večino znanja osvojili že v srednješolskem programu. Nekateri se odločijo tudi za študij likovne pedagogike ali vzgojiteljstva na Pedagoški akademiji. Dijaki Srednje trgovske šole Ljubljana lahko izberejo peti izbirni predmet, ponavadi je to likovna teorija na Šoli za oblikovanje ali umetnostna zgodovina na Gimnaziji Moste, s čimer imajo priznano tudi splošno maturo. »Ena od naših nekdanjih dijakinj je v Pragi študirala kostumografijo in lutkarstvo, druga na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, mnoge naše nekdanje dijake pa najdemo tudi med odličnimi ilustratorji, animatorji, restavratorji, pravljičarji ...« ponosno pove Andreja Peteros.

Foto: Helena Peternel Pečauer