V ZDA večkrat nagrajeno dramsko delo v režiji Nine Šorak govori o času, v katerem živimo, in se ne osredotoča na življenje privilegirane elite, temveč na povprečnega pripadnika družbe, ki živi v nestabilnih okoliščinah in z negotovo prihodnostjo. Ameriški scenarist in dramatik Stephen Karam je za igro Ljudje prejel številne nagrade, med drugim leta 2016 nagrado tony in nagrado newyorškega Združenja dramskih kritikov za najboljšo igro ter nagrado obie za dramatiko. Istega leta je bil tudi nominiran za Pulitzerjevo nagrado za dramatiko.

V petek, 7. decembra, ob 20.00 bo v Mali drami uprizoritev Ljudje premierno predstavljena tudi slovenski publiki, in to v režiji Nine Šorak. V prvi slovenski uprizoritvi drame, ki jo je prevedla Tina Mahkota, igrajo Bojan Emeršič, Silva Čušin, Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Milena Zupančič in Gorazd Logar. Dramaturginja je Urša Adamič, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Ina Ferlan, lektorica Tatjana Stanič, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, svetovalka za gib Tanja Zgonc, oblikovalec luči Vlado Glavan in avtorica songa Ana Duša. Prve ponovitve bodo 8., 10., 14., 27. in 28. decembra 2018 ob 20.00.

Stephen Karam, ameriški dramatik in scenarist mlajše generacije z libanonskimi koreninami, v dramskem delu Ljudje (2014), raziskuje ranljivost in življenje povprečnega človeka v žanru sodobne družinske drame in prek spretno spletenih tenzij spregovori o skritem življenju marsikatere sodobne družine. Dokumentaristični naturalizem govori o času, v katerem živimo, in se ne osredotoča na življenje  privilegirane elite, temveč na povprečnega pripadnika družbe, ki živi v nestabilnih okoliščinah in z negotovo prihodnostjo.

Stephen Karam je leta 2002 zaključil študij na Univerzi Brown in je prejemnik številnih kritiških nagrad. Njegova dela so bila uprizorjena tako na broadwajskih deskah kot tudi na drugih odrih. Kar dve njegovi deli, in sicer komedija o libanonsko-ameriški družini Sons of the Prophet (2012) in igra Ljudje (2016), sta bili uvrščeni med finaliste za Pulitzerjevo nagrado za dramatiko. V enem izmed intervjujev je povedal, da je pred začetkom pisanja igre Ljudje po naključju naletel na bestseler iz leta 1973 z naslovom Think and Grow Rich Napoleona Hilla. Karama je pri Hillu še posebej pritegnilo poglavje o strahovih, ki mučijo človeka; strah pred revščino, strah pred kritiko, strah pred boleznijo, strah pred izgubo ljubezni, strah pred starostjo in strah pred smrtjo. Vse te strahove je združil in prikazal v drami Ljudje.

Karam dogajanje igre umesti v kletno stanovanje v manhattanski Kitajski četrti, kjer spremljamo zahvalno večerjo družine Blake v realnem času in brez prekinitev. V to stanovanje se je pred kratkim preselila Brigid Blake s fantom Richardom. Na obisk pridejo njeni starši in babica iz Pensilvanije ter sestra iz Filadelfije. Postopoma spoznavamo težave družine iz ameriškega srednjega razreda, ki se razkrivajo v sočnih, enkrat sarkastičnih, drugič tragikomičnih dialogih. Kot je zapisala dramaturgija Urša Adamič, se v dramskem besedilu prepletajo »precizno pisani dialogi v spontanem in sproščenem tonu navidezno nepomembnega klepeta in počasi razpirajo kaotično spiralo družinskih odnosov in strahove, ki preganjajo družinske člane. Učinek je podoben, kot če bi poslušali harmonijo šestčlanske instrumentalne zasedbe. Vsak prispeva svoj glas, melodijo, emocijo. Tako kot vsakdanji klepet so tudi njihovi problemi, če pogledamo z distance, povsem običajni in se je z njimi marsikdo že srečal.«

Hitro se razkrijejo težave očeta Erika in mame Deirdre, ki že vse življenje garata, da bi preživila družino. Ob tem morata skrbeti še za dementno Erikovo mamo Momo, ki je na invalidskem vozičku, saj si ne moreta privoščiti, da bi najela profesionalno pomoč. Hčeri Brigid in Aimee sta se v skladu s paradigmo ameriškega ideala povzpeli više od staršev: Aimee je odvetnica, ki bo izgubila službo zaradi bolniške odsotnosti, Brigid pa bi si želela postati skladateljica, vendar se je ujela v začarani krog odplačevanja študentskega dolga z natakarskim delom. Njen fant Richard izvira iz nekoliko višjega sloja in študira socialno delo.

Uprizoritev Ljudje sledi letošnji gledališki sezoni Intime in nosilnemu raziskovanju posameznika in njegovega intimnega doživljanja sveta in družbe. V fokus postavlja vprašanje družine »kot oaze, ki sicer ni idealna, a je njim lastna in kot takšna nezamenljiva. Vsak lik ima svoje probleme in frustracije, in prav družina je tista, ki vsem skupaj ponuja svojevrstno zatočišče. Družina deluje kot sistem, sposoben prilagoditve na mnogo kritičnih situacij, in je tako ključna podpora v različnih fazah življenjske poti. Konec koncev smo vsi samo Ljudje.« (Urša Adamič)

Nina Šorak v SNG Drama Ljubljana vlogo režiserke prevzema prvič. Rodila se je v Ljubljani leta 1985, kjer še vedno živi in dela. Po končani Gimnaziji Poljane je študij nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med študijem filozofije se je leta 2007 odločila za vzporedni študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Sodelovala je pri številnih filmskih in gledaliških produkcijah. Leta 2013 je kot članica kolektiva G-Fart postala Glejeva rezidentka in v tem času se je poleg dramaturškega dela pričela srečevati tudi z režijo. Ob dramaturškem in režiserskem delu piše tudi članke za gledališke liste in strokovne prispevke.

Režiserka Nina Šorak pred prihajajočo uprizoritvijo Ljudje razmišlja o družini: Družina je osnovna kapsula družbe, naše prvo okolje socializacije in zato ponuja možnost iskrenosti. Člani družine si med seboj mečejo besede, ki zabolijo, vendar so v naslednji sekundi pozabljene. Ljudje v družini se imajo brezpogojno radi, medtem ko se v istem trenutku provocirajo in si grejo neskončno na živce. In prav te nianse, fine momente uprizoritve, iščemo v zadnjem tednu pred premiero."

Premiera: 7. decembra 2018 ob 20.00 v Mali drami
Prve ponovitve: 8., 10., 14., 27. in 28. decembra 2018 ob 20.00 v Mali drami

Več informacij

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana