KUD Transformator tudi letos v Ljubljani organizira usposabljanje na področju gledaliških tehnik gledališča zatiranih, Transformatorjevo akademijo gledališča zatiranih (TAGZ), Gledališče na ulice za družbene spremembe: TAGZ 2020. TAGZ je intenzivno izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb z uporabo metodologije in gledaliških tehnik gledališča zatiranih. Tokrat bo poudarek na gledališču zatiranih v javnem prostoru: nevidnem gledališču in intervencijah v javni prostor. Dva septembrska tedna, 7.-11. 9. in 14.-18. 9. 2020, sta rezervirana za usposabljanja pod mentorstvom Barbare Polajnar, Metke Bahlen, Jake Andreja Vojevca in gostujočega mentorja Jaše Jenulla! Rezultat TAGZ-a niso samo pridobljene veščine in znanje, ampak tudi zaključna produkcija - na javnih mestnih površinah, seveda.

O TRANSFORMATORJEVI AKADEMIJI GLEDALIŠČA ZATIRANIH (TAGZ)
Izobraževanje je namenjeno mladim, mladinskim delavkam_cem, aktivistkam_om, (socialnim) pedagoginjam_om, andragoginjam_om, socialnim delavkam_cem in drugim, zainteresiranim za izpopolnjevanje v metodologijah aktivističnega in gledališkega dela. Na izobraževanju se udeleženke_ci spoznajo z metodologijo Gledališča zatiranih in s posameznimi tehnikami: slikovnim gledališčem, časopisnim gledališčem ter mavrico želja, poudarek pa je na forumskem gledališču in osnovah jokeringa. Usposabljanje vključuje zaključno produkcijo ter snovanje forumskih predstav za nadaljnjo uporabo metodologije Gledališča zatiranih.

Izobraževanje zajema tako teorijo kot praktično spoznavanje tehnik za gradnjo skupnosti, ki vodijo v družbene spremembe, gledaliških tehnik za javno nastopanje in desenzitivizacijo telesa kot igralčevega orodja, analizo in pristope za prikazovanje družbenih in sistemskih problematik v obliki forumske predstave ali drugih oblik Gledališča zatiranih, razvijanje lastnega glasu v skupini in kot posameznica_k, uporabo telesa kot gledališkega aparata in orodja za izražanje na odru in v vsakdanjem življenju ter pristope za nadaljnje delo z metodo, ki jo udeleženke_ci spoznajo tekom izobraževanja.

TAGZ 2020 mentorji

BARBARA POLAJNAR je magistrirala iz kulturologije na področju Gledališča zatiranih. Dela kot pedagoginja, performerka, producentka in mentorica delavnic po metodi gledališča zatiranih z različnimi skupinami v Sloveniji in tujini. Je soustanoviteljica KUD Transformator, mentorica delavnic v Pekarni Magdalenske mreže Maribor in ustanoviteljica kolektiva ZIZ.  Je so-urednica zbornika o gledališču zatiranih Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj: Gledališče zatiranih za razvoj političnega gledališča in Gledališče na delu.

METKA BAHLEN OKOLI je univ. dipl. pedagoginja/andragoginja in soustanoviteljica Zavoda Bob in KUD Transformator. Več kot desetletje se udeležuje usposabljanj v različnih gledaliških tehnikah, od leta 2010 vodi gledališke delavnice in usposabljanja mladih na področju gledališča zatiranih v KUD Transformator, na Zavodu BOB in drugje. Kot performerka in mentorica ima številne izkušnje s pripravljanjem, izvajanjem in jokeriranjem predstav gledališča zatiranih, direktnih uličnih akcij na aktualne družbene teme.

JAKA ANDREJ VOJEVEC dela kot režiser, mentor delavnic in prevajalec. Po študiju je režiral v različnih slovenskih gledališčih, tako institucionalnih (SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, SNG Nova Gorica, SLG Celje, MGL …) kot neinstitucionalnih (Gledališče Glej, Plesni teater Ljubljana) in na številnih drugih prizoriščih. Od leta 2012 vodi delavnice Gledališča zatiranih. 2013 je v Ugandi mentoriral projekt gledališča zatiranih v programu MočBatwa žensk. Kot režiser je režiral številne forumske predstave.

JAŠA JENULL je diplomiral iz gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Prejel študentsko Prešernovo nagrado in Grossmannovo nagrado za izvirni filmski scenarij. Nekdanji umetniški vodja Šentjakobskega gledališča in društva KUD Ljud. Danes je umetniški vodja mednarodne skupine Third Hand, ki s projekti Closetland, The BRICK in Beggars Ball redno gostuje na evropskih festivalih umetnosti v javnem prostoru.

Prijave do 1. 9. 2020 (oz. do zapolnitve razpoložljivih mest). Predhodne gledališke izkušnje niso potrebne. Izobraževanje je za udeležence brezplačno in neprecenljivo. Z vsemi vprašanji se obrnite na transformator.toslo@gmail.com, več informacij pa dobite na spletni strani. TAGZ je del programa Gledališče zatiranih. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Partnerji v projektu: Gledališče IGLU, Globus Hystericus, Zavod Bob, L’MIT, Društvo Matafir, Društvo Podtalnica, KUD Mreža.

Foto: Urša Rahne (grafični material) in Erik Školiber


Nazaj