Glasovanje za izbor najboljše restavracije v Sloveniji je v polnem teku, k njemu smo povabili tako strokovno kot ljubiteljsko javnost t. i. Chefs&Foodies Akademijo, da skupaj drugo leto zapovrstjo predstavimo vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij in ponudimo tujim kot tudi slovenskim turistom najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika. Izbor THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS 2018 sponsored by Diners Club International se je za javnost začelo od 9.2.2018, sam izbor pa se bo zaključil konec marca 2018, pospremljen z razglasitvijo in podelitvijo diplom. Glasovnice za javnost so objavljene na uradni spletni strani izbora, kjer lahko glasujete za najljubšo restavracijo.

Izbor poteka v treh nivojih – listo najboljših, je pripravila strokovna komisija (prvi nivo) katero smo predali v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji, ki jo sestavljajo chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelierji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži (drugi nivo - glasovanje se je začelo 31.1.2018 in je zaprtega tipa) in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo - glasovanje). Ker pa ne moremo mimo strokovne komisije, vam želimo predstaviti tudi, kdo je pripravil preliminarni izbor restavracij, pravila in kriterije za leto 2018.

Strokovna komisija v sestavi:

- DR. JANEZ BOGATAJ, zaslužni redni profesor, doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti. Je soavtor Strategije gastronomije Slovenije, ter avtor kulinaričnih piramid za Slovenijo in posamezne regije. Prejel je domača in tuja strokovna ter družbena priznanja in nagrade. Pet njegovih knjig je prejelo ugledne mednarodne nagrade Gourmand World Cookbook Award. Knjiga »Kranjska Sausage Masterpieces from Slovenia« je leta 2015 prejela na Mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu prvo mesto in priznanje »Best of the Best in the World« med knjigami, ki so izšle v zadnjih dvajsetih letih. V Yantaiju na Kitajskem pa je bila istega leta knjiga »Potice iz Slovenije« nagrajena kot najboljša knjiga na svetu v kategoriji sladic. Je član inštituta IGCAT s sedežem v Barceloni, ambasador Republike Slovenije pri EU projektu EDEN itn.

- DOC. DR. ALEŠ GAČNIK, kot etnolog in sociolog kulture je zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer je predstojnik Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Fakulteti za turistične študije Turistica ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem. Je predstavnik univerze v UNESCO / UNITWIN mreži »Culture, Tourism, Development« in ekspertni član IGCAT – International institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism. Kot raziskovalec, razvojnik in profesor v zadnjem obdobju deluje predvsem na področju kulturne dediščine oz. dediščinskega in kulturnega turizma ter na področju raziskovanja vinske in kulinarične kulture ter vinskega in kulinaričnega oz. gastronomskega turizma. Je dobitnik več nacionalnih in mednarodnih nagrad.

- MAG. HELENA CVIKL, Direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Poleg uspešnega izobraževanja vrhunskih kadrov s področja turizma in gostinstva ter skrbi za mednarodno dejavnost šole, je mag. Cviklova aktivna v številnih mednarodnih združenjih, ki povezujejo izobraževalne institucije na področju turizma in hotelirstva. Sodeluje tudi v različnih mednarodnih projektih in konferencah. Leta 2002 je postala generalna sekretarka EURHODIP-a (Združenje vodilnih hotelirskih šol s sedežem v Bruslju), od leta 2011 pa je podpredsednica združenja. Bila je med prvimi pobudniki evropskih oznak kakovosti Eurhoqual, je članica Evropske diplome EURHODIP, evropskega odbora Georges s sedežem v Parizu, ALPINE EUHOFA, svetovnega združenja šol EUHOFA International, članica izvršilnega predsedstva združenja turističnih šol AEHT, s sedežem v Luxemburgu, kjer je tudi glavna sodnica in članica Odbora za pripravo predpisov in pravil evropskega tekmovanja ... Leta 2003 ji je združenje EURHODIP podelilo naziv Ambasador Srednje in Vzhodne Evrope in leta 2007 je postala častni predavatelj na Akademiji za turizem v Moskvi. Na nacionalni ravni je predsednica in članica številnih strokovnih odborov, komisij pri STO, MGRT, TZS … in višja predavateljica na UM in UP.

Na novo pridružena člana komisije, ki s svojim znanjem in zanimanjem za kulinariko v Sloveniji puščata pečat na svojem področju:

- NOAH CHARNEY mednarodni 'best-selling' avtor številnih knjig in profesor zgdovine umetnosti. Američan, ki s svojo družino živi v Sloveniji.
- IVA GRUDEN, lastnica LjubljanaNjam, pisateljica, predavateljica. Po 10 letih fotografsko - novinarske kariere in 2,5-letnega življenja v Kanadi, se je Iva Gruden odločila slediti svoji resnični strasti - združevanju odlične kulinarike, organiziranju dogodkov in spoznavanju zanimivih ljudi. Temu je, v juliju 2013, iz ljubezni do ljubljanske kulinarike in ljudi, ki jo ustvarjajo, sledila ustanovitev LjubljanaNjam. LjubljanaNjam se osredotoča na kulinarične sprehode: popeljejo vas na gurmansko pohajkovanje po središču mesta, da okusite vse tiste skrite kotičke z dobro jedačo in pijačo, ki so tako zelo njam. Poleg tega pa vam LjubljanaNjam prinaša še koledar kulinaričnih dogodkov, intervjuje o ljubljanski kulinarični sceni, lokalne namige o najbolj priljubljenih gostilnicah in kavarnah ter še druga kulinarična doživetja, kot so minifestival slovenskega mikropiva, zamenjava kuharic, Dobropeka.

- Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:
- Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2018, bodo lahko kandidirale šele za leto 2019.
- Ponudba hrane je raznovrstna, inovativna, iz kakovostnih sestavin, predstavitev je zanimiva in všečna, okusi so skladni, spajanje hrane in pijače je primerno.
- Storitev temelji na prijazni postrežbi ter načinu in znanju priporočanja hrane in pijače. Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Na okrogli mizi Okusi Slovenije, ki je potekala 31.1.2018 v sklopu sejma Alpe-Adria Natour, smo med drugim podpisali pogodbo z mag. Mladenom Mirkom Tepušem, MBA, direktorjem Diners Club International, kot generalnim sponzorjem letošnjega The Slovenia Restaurant Awards 2018. Nacionalni izbor najboljših slovenskih restavracij, ki ga pripravljamo v sodelovanju s mnogimi medijskimi partnerji: Dnevnik d.d. , The Slovenia Times, City Life, Playboy, STA, Ljubljananjam, RTV Slovenija, Pet Zvezdic, Mad.Over.Net. in Portal Gastrogurman ter priznani strokovnjaki na področju gastronomije, enologije, turizma, kot tudi chef-i in t. i. foodiji - ljubitelji dobre hrane in pijače. Revizijo rezultatov pa bo opravila revizijska hiša Deloitte d.o.o.

Podrobnejši seznam in glasovnico za izbor THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS 2018 in
dodatne informacije najdete tukaj.

Postavimo Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta!


Nazaj