6. september 2018 - »Zdravila se lahko nahajajo v različnih farmacevtskih oblikah, najpogosteje v obliki tablet ali kapsul. Tableta in kapsula sta najbolj obstojni obliki zdravil, lahko jih enostavno odmerjamo, prenašamo s seboj in tudi z jemanjem bolniki praviloma nimajo težav. Če pa že, se včasih lahko odločimo tudi za drobljenje tablet ali odpiranje kapsul. Praviloma se tega ne počne, a včasih ni druge možnosti,« pravi predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan in nadaljuje, da se je o tem treba predhodno posvetovati s farmacevtom, saj se nekaterih tablet ali kapsul ne sme drobiti oziroma odpirati.

»Poznamo namreč tablete ali kapsule s prirejenim sproščanjem, ki v prebavilih postopoma in nadzorovano sproščajo učinkovino in zato delujejo dolgotrajneje. Če take tablete ali kapsule ne zaužijemo nedotaknjene, torej cele brez lomljenja, povzročimo, da se hitro in naenkrat sprosti večja količina učinkovine. To pomeni možnost pojava neželenih ali celo toksičnih učinkov, lahko pa se zgodi celo, da za določeno časovno obdobje terapevtski učinek izostane. Podobno ne drobimo tablet ali odpiramo kapsul z gastrorezistentno oblogo. Ta namreč ščiti učinkovino pred kislim okoljem v želodcu in želodec pred učinkovino in slednjo sprošča šele v tankem črevesu. Če bi posegli v tak sistem, bi se učinkovina sprostila že v želodcu, kjer bi jo kisel želodčni sok razgradil in zdravilo ne bi bilo učinkovito,« razloži Domjan.

Pri kapsulah dejansko obstaja nekaj manevrskega prostora, saj imajo nekatere izmed njih obložena zrnca, torej zrnca s prirejenim sproščanjem, ki jih imenujemo tudi gastrorezistentna zrnca. Ta nadzorovano sproščajo učinkovino in jo ščitijo pred želodčnim sokom. »V tem primeru bi kapsulo smeli odpreti in zaužiti vsebino, a šele, ko to možnost preverite pri farmacevtu. Pri tem je seveda treba biti previden, da zrnc ne zgrizete,« svetuje Damir Domjan.

Obstajajo tudi filmsko obložene tablete, ki se v določenih primerih lahko prelomijo oziroma zdrobijo. Kot pri prejšnjih dveh primerih je to treba preveriti pri farmacevtu, ki mu je poznan razlog filmske obloge. »Z oblogo se lahko učinkovina zaščiti pred vlago in s tem izboljša obstojnost ali nas zaščiti pred kontaktno preobčutljivostjo, ki se razvije ob stiku učinkovine s kožo. Lahko pa je namen filmske obloge preprosto v lažjem požiranju,« pravi predsednik Sifarma.

Težave ob prelamljanju oziroma drobljenju tablet pa ne izhajajo samo iz
farmacevtske oblike, ampak se lahko pojavijo tudi zaradi same učinkovine. »Ob prelamljanju ali drobljenju tablet lahko vdihnemo delce tablet, kar ima lahko za osebo, ki ji zdravilo ni namenjeno, neželene posledice. Primer je recimo teratotoksičnost, škodljiv učinek na plod nekaterih učinkovin. Problematične so lahko tudi tablete, ki vsebujejo učinkovino z ozkim terapevtskim oknom. Gre za učinkovine, kjer sta si terapevtski in toksičen odmerek relativno blizu. Prelamljanje tablet praktično nikoli ne zagotovi enakih odmerkov zato take tablete praviloma zaužijemo cele, saj lahko ob zaužitju nekoliko višjega odmerka hitro pride do pojava toksičnih učinkov,« opozarja Damir Domjan in za konec doda še: »Če imate težave pri požiranju, na to opozorite že zdravnika ali farmacevta ob izdaji zdravila, saj ima le-ta od vseh zdravstvenih delavcev največ znanja o  zdravilu in vam lahko kompetentno svetuje tudi o načinu uporabe zdravil.«

Več informacij

Foto: Shutterstock / GrandeDuc


Nazaj