Pred spolnim odnosom ne pozabite na kontracepcijo, a če ste, se čimprej spomnite na nujno kontracepcijo! Med seksom seveda pozabite na vse ... Tako sporoča priljubljena in preverjenih informacij polna spletna stran. Mi pa dodajamo, da po nezaščitenem spolnem odnosu ni vse zamujeno, le ukrepati je potrebno hitro in pravilno.

»Jutranja tabletka« ali »tabletka PO«
Kadar je potreben izhod v sili, ko je stiska, nuja, ko med spolnim odnosom poči kondom, pa niste bili zaščiteni pred nosečnostjo, ni vse izgubljeno. Na voljo je nujna kontracepcija, ki jo poljudno poimenujemo tudi »jutranja tabletka« ali »tabletka po« -  odnosu.

Kaj vsebuje »tabletka po«?
»Tabletka po« vsebuje odmerek hormona levonorgestrela. To je enak hormon, kot ga vsebujejo tudi nekatere navadne kontracepcijske tabletke. Razlika je v tem, da je odmerek levonorgestrela v »tabletki po« večji kot v navadni kontracepcijski tabletki.

Kdaj »tabletko po« uporabimo?
»Tabletka po« se uporablja v izrednih situacijah, ko pri spolnem odnosu ni bila uporabljena ustrezna zaščita ali če izbrana metoda kontracepcije ni bila zanesljiva. Najbolje jo je vzeti čimprej, najpozneje pa v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. S tabletko, ki je učinkovita in varna, ne glede na telesno težo ima izkušnje veliko deklet in žensk. Dobite jo brez recepta  v svoji lekarni.

Kako deluje »tabletka po«
»Tabletka po« deluje tako, da prepreči izločitev jajčeca, oploditev že sproščenega jajčeca ali pa spremeni lastnosti maternične sluznice in tako prepreči, da se nosečnost sploh začne. Če si že noseča, »tabletka po« ne bo delovala. Potem ko vzameš »tabletko po«, boš imela menstruacijo kot navadno. Lahko se zgodi, da jo boš dobila prej ali kasneje, krvavitev pa bo blažja ali močnejša kot navadno. Mogoče so tudi manjše krvavitve do naslednje prave menstruacije. Nekatere ženske po urgentni tabletki (tabletki po) dobijo menstruacijo z večdnevno zamudo. Če menstruacija zamuja več kot pet dni, se za nasvet obrni na zdravnika.

Lahko z nosečnostnim testom preverim, ali sem noseča, preden vzamem nujno kontracepcijo?
Ne. Večina nosečnostnih testov za domačo rabo se lahko opravi šele, ko menstruacija zamuja. Nosečnostni testi so narejeni tako, da zaznajo prisotnost nosečnostnega hormona (HCG) v telesu. Če si noseča, se v prvih dnevih in tednih količina HCG v telesu hitro poveča in test nosečnosti to zazna v urinu. To pa se ne zgodi v prvih 72 urah po spolnem odnosu. Najzanesljiveje nosečnostni testi ugotovijo nosečnost dan po tem, ko menstruacija izostane. Prej je test kljub nosečnosti lahko negativen.

»Tabletka po« ni tabletka za splav
Tabletka za splav je popolnoma drugačno zdravilo kot »Tabletka po«, predpisati jo mora ginekolog. »Tabletka po« vsebuje hormon levonorgestrel, ki v zadnjem trenutku prepreči nosečnost in ne povzroči splava.

Kaj če se vzame »tabletko po« še enkrat v istem ciklusu?
Pri tem se ne bo zgodilo nič dramatičnega, toda temu se skušajte izogniti. Čeprav se lahko »tabletko po« uporablja neomejeno in ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi imela dolgoročne škodljive učinke na zdravje, je namenjena samo za nujno rabo. Ponavljajoča se raba je manj zanesljiva in najverjetneje bi zmotila menstruacijski ciklus. Bodite torej pametni in kot redno obliko kontracepcije uporabljajte katero od drugih metod za preprečitev zanositve, kot so na primer kontracepcijske tabletke.

»Tabletka po« in dojenje
Tabletko, ki vsebuje levonorgestrel lahko vzame tudi doječa mama, a jo je treba vzeti najmanj osem ur pred začetkom dojenja.

Kontracepcijske tablete in »tabletka po«
»Tabletko po«, ki vsebuje levonorgestrel, lahko vzamemo tudi, če pozabimo na kontracepcijo. Če že uporabljate redno zaščito pred nosečnostjo, kot je npr. kontracepcijska tableta, lahko nadaljujete z običajnim jemanjem tablet.

Več informacij in vir


Nazaj