(Ljubljana, Ig, 2. 4. 2015) Danes se v sklopu Tedna boja proti minam, ki se je začel 29. marca in poteka do 4. aprila, v Ljubljani odvijata osrednja dogodka. Na Prešernovem trgu v Ljubljani bodo dijaki in glasbeniki ob 15. uri prikazali realnost eksplozije na minskem polju. Zvečer istega dne bo ob 19. uri potekal koncert Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega zbora RS dr. Milana Brgleza.

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v Sloveniji že četrto leto izvaja aktivnosti v sklopu mednarodnega dneva ozaveščanja o nevarnosti min, 4. aprila. Na ta način slovensko javnost seznanja z aktualno minsko problematiko ter jo poziva k vihanju hlačnic v znak solidarnosti z žrtvami min. Kljub podpisu Ottawske konvencije, ki je stopila v veljavo leta 1999, in prepoveduje uporabo protipehotnih min, je v svetu vsako leto še vedno okoli tri tisoč novih žrtev min in ostalih eksplozivnih ostankov vojn. Bosna in Hercegovina (BiH), Kolumbija, Afganistan, Kambodža, Turčija ter Irak so med najbolj minsko onesnaženimi državami. Letos se ob bok minski problematiki s sloganom Več kot mine (More Than Mines) postavlja tudi opozarjanje na vse druge eksplozivne ostanke vojn, ki prav tako ogrožajo človeška življenja. Tudi ITF vedno več pozornosti posveča odstranjevanju ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstev in s tem povezanimi posledicami.

Veleposlanik Damjan Bergant, direktor ITF, je ob Tednu boja proti minam in prihajajočem mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min povedal: »Zavedati se moramo, da je vsakdo od nas lahko žrtev min ali neeksplodiranih ubojnih sredstev, vendar so neprimerno bolj izpostavljeni tisti, ki živijo na ogroženih območjih. Takšna območja so tudi v naši neposredni soseščini, to sta Hrvaška in BiH. Tako je v ITF glavnina aktivnosti še zmeraj osredotočena na neposredno soseščino. Z lanskoletnimi poplavami in plazovi, ko so poplavljene reke in zemeljski plazovi premaknili neočiščena minska polja v BiH, je bil potreben ponoven angažma v smislu pregleda stanja na teh lokacijah, markiranja, mapiranja in predvsem očiščenja že znanih minskih polj. S tem se je mednarodni fokus preusmerili nazaj na BiH, pri čemer so se letošnje donacije za to državo v primerjavi z lanskim letom podvojile.«

V BiH je še zmeraj 1.176,5 km2 minsko sumljivih površin, ki predstavljajo približno 2,3 % celotnega ozemlja. Po sedanji državni strategiji naj bi BiH bila očiščena do konca 2019, vendar je že sedaj jasno, da se bo ta rok moral premakniti najmanj na leto 2024 ali celo še dlje, če ne bo zagotovljenih zadostnih finančnih sredstev. V BiH je od leta 1996 bilo v minskih nesrečah udeleženih in fizično poškodovanih 1.732 oseb, od tega 603 smrtno. V minsko ogroženih skupnostih naj bi danes živelo še več kot pol milijona prebivalcev. Po podatkih Hrvaškega centra za razminiranje je na Hrvaškem še 531,79 km2 ozemlja, onesnaženega s protipehotnimi minami, protitankovskimi minami, kasetnim razstrelivom in z ostalimi eksplozivnimi ostanki vojn. Na Hrvaškem je še zmeraj 10 od 21 županij z minsko sumljivimi površinami, kjer naj bi se nahajalo 64.400 min in neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Republika Slovenija je leta 1998 ustanovila ITF v znak podpore koncu konfliktov na območju Jugovzhodne Evrope, pri čemer je organizacija nastopila kot regionalni partner za protiminsko delovanje, kar zajema razminiranje, pomoč žrtvam min in ozaveščanje o nevarnosti min. Od takrat je ITF uspel s pomočjo svojih donatorjev očistiti 129 milijonov kvadratnih metrov ozemlja in podpreti razvoj nacionalnih in lokalnih rehabilitacijskih zmogljivosti v 12 minsko onesnaženih državah. S svojimi bogatimi izkušnjami in slovesom transparentne in zaupanja vredne ustanove ITF nadaljuje svoje dejavnosti s poudarkom na območju Jugovzhodne Evrope, a obenem še naprej razvija in širi svoje programe v osrednji Aziji, Južnem Kavkazu, Severni Afriki in na širšem območju Bližnjega vzhoda. Skozi 3.000 projektov, ki jih je ITF izvedel od svoje ustanovitve, so uničili skoraj 80.000 protipehotnih min in neeksplodiranih sredstev, izobrazili 400.000 otrok o nevarnosti eksplozivnih sredstev na minsko onesnaženih območjih ter pomagali pri rehabilitaciji 1.236 žrtvam min.

Letos so ITF v okviru kampanje Posodi svojo nogo že podprli: predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez, ministrer za obrambo Janko Veber, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, nogometaši NK Maribor, skupini Siddharta in Dan D, vokalna zasedba XXL Vocal Group, podjetje Pipistrel in mnogi drugi.

Vabimo vas, da tudi vi izkažete podporo in solidarnost z žrtvami min in ostalih eksplozivnih ostankov vojn ter opozorite na problematiko, tako da zavihate hlačnico, se fotografirate in fotografijo objavite na Facebook strani Posodi svojo nogo.

Sodelujoči in avtorji fotografij
Skupina Siddharta - od leve proti desni: Primož B., Tomi M., Bostjan M., Jani H. in njihov producent Dejan Radičevič (avtor fotografije Siddharta);
NK Maribor – od leve proti desni: Aleš Mertelj, Marcos Tavares, Ante Šimundža, Jasmin Handanović in Marko Šuler (avtor fotografije NK Maribor);
Dan D (avtor fotografije Dan D);
XXL Vocal Group (avtor fotografije XXL Vocal Group);
predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez (avtor fotografije SŽ/BOBO);
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec (avtor fotografije Daniel Novakovič/STA/MZZ);
Kolektiv podjetja Pipistrel (fotografija arhiv podjetja Pipistrel);
Minister za obrambo Janko Veber (avtor fotografije MORS).


Nazaj