Tridnevno osrednje dogajanje bo združevalo športne, kulturne in zabavne prireditve, poseben pečat pa bo dala novost prireditve, pestra kulinarična ponudba v stilu odprte kuhinje, Cvičkova kuhna. Letošnje leto bodo organizatorji razglasili kot leto mladega vinogradnika in vinarja, saj želijo tudi na ta način opozoriti na primanjkovanje mladih moči v dejavnosti in opuščanje vinogradniških površin.

PESTRO TRIDNEVNO DOGAJANJE
Tridnevno osrednje dogajanje bo zelo pestro. Združevalo bo športne, kulturne in zabavne prireditve, ki jim bo poseben pečat dala pestra kulinarična ponudba. Pred uradnim začetkom dogodka, v torek 22. 5., ob 18. uri, se bo odvijal posvet v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju, izdana pa bo tudi strokovna monografija. Naslov posveta in monografije je enoten; CVIČEK PTP MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO. Urednika strokovne monografije sta doc. dr. Marjetka Rangus in Jože Simončič.

V petek, 25. maja, bo velika vinogradniška povorka vseh društev, sledi zabava s skupino Gadi in razglasitvijo novega kralja cvička in ambasadorja cvička. V soboto, 26. maja, bo v Šentjerneju živahno že dopoldne na tradicionalnem sejmu, ki bo vinogradniško obarvan, na igrišču bo cvičkov turnir v malem nogometu, pri kulturnem centru bo potekala novost letošnje prireditve, kulinarična tržnica v stilu odprte kuhinje, Cvičkova kuhna družbi dolenjskih vinarjev, kjer se bo predstavilo 12 najbolj prepoznavnih dolenjskih kleti s celotno paleto svojih vin. Na ta dan se pripravljajo tudi vinogradniške igre, zvečer pa bo potekal izbor že 20. Cvičkove princese, ki se bo zaključil z glasbenim programom z gosti, Ansamblom Saša Avsenika.

V nedeljo, 27. maja, organizatorji pripravljajo nastope pevskih skupin, kasaške dirke na hipodromu Šentjernej, na skupščini zveze vinogradnikov pa bodo podelili priznanja nagrajenim vinom. Dogodek se bo zaključil z zabavnim programom in Ansamblom Frančič. Vse dni v času prireditve bo organizirana tudi degustacija najvišje ocenjenih vin letošnjega 46. Tedna cvička.

NOVOST LETOŠNJE PRIREDITVE: CVIČKOVA KUHNA
Organizatorji želijo letošnjo prireditev približati širši Sloveniji in urbanemu prebivalstvu, zato se prvič predstavlja kar nekaj novosti, med njimi tudi kulinarična posebnost v stilu odprte kuhinje, Cvičkova kuhna. Gre za gostijo z vinarji Dolenjskega vinorodnega okoliša ter vrhunsko kulinariko dolenjskih, posavskih in osrednje-slovenskih kuharskih mojstrov.

ZA VEČJO PROMOCIJO VINOGRADNIŠTVA MED MLAJŠO GENERACIJO
Letošnje leto bodo organizatorji razglasili kot leto mladega vinogradnika in vinarja, saj želijo tudi na ta način opozoriti na primanjkovanje mladih moči v dejavnosti in opuščanje vinogradniških površin. Cviček je danes po zaslugi malih in profesionalnih vinarjev, združenih v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske, priznano in spoštovano vino in v zvezi verjamejo v bodočo generacijo, da bo sposobna obdržati vinograde, “da v njih ne bodo peli sekire in žage, pač pa motike in gradbeni stroji”.

Organizator prireditve: Društvo vinogradnikov Šentjernej / Zveza društev Vinogradnikov Dolenjske