V ponedeljek, 2. novembra, bo na Osnovni šoli Poljane potekala delavnica OD ZRNA DO KRUHA, ki je eden od projektov natečaja Planetu Zemlja prijazna šola. Tega izvaja društvo Planet Zemlja od leta 2010, ki opaža, da je interes po učenju priprave kvašenega testa na zavodih v nenehnem porastu.

Dejstvo je, da imamo Slovenci radi kruh, obenem pa smo priče vrsti informacij, ki nas opozarjajo pred prekomernim uživanjem izdelkov iz bele moke. Tako smo z željo po prilagajanju na raznolikost okusov, v delavnico uvedli pripravo kruha iz več različnih vrst žit. Učenci 7. razreda OŠ Poljane bodo tako v ponedeljek pripravljali kruh iz pirine moke, ob kančku čokolade pa mimogrede pripravili še muffine iz rožičevce moke.

»Ker je cilj projekta mlade učiti o izročilu peke kruha, skozi katerega sami spoznajo pravo vrednost tega dragocenega živila, se bodo mladi preizkusili tudi v mletju žita s kamni, kar se je izkazalo kot odličen izziv za dvig stopnje spoštovanja do kruha. Morda bo tudi s pomočjo tega projekta, čez čas vse manj kruha končalo svojo pot v zabojnikih,« je povedala vodja projekta in predsednica društva Planet Zemlja, Irena Mraz in dodala: »Projekt OD ZRNA DO KRUHA je nastal z željo po ohranjanju odgovornega odnosa do kruha - osnovne sestavine vsakega gospodinjstva - in dvigu zavesti o tem, da je doma pripravljena jed okusnejša in bolj zdrava kot uživanje predelanih proizvodov.»

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval v četrtek, 5.11.2015 na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli v Ljubljani, kjer bodo dijaki 3. in 4. letnikov poslušali predavanje v okviru projekta OHRANIMO DELFINE V SLOVENSKEM MORJU.

www.planet-zemlja.org / www.eko-generacija.org