Ljubljana, 15. april 2015 - Za potrebe oblikovanja in izdelave uniform za osebje, ki bo delovalo v slovenskem paviljonu šest mesecev v času trajanja svetovne razstave Expo Milano 2015 (1. maj – 31. oktober 2015) je bil objavljen javni natečaj. Zmagovalno celostno podobo oblačil je oblikovala doc. Sonja Šterman, oblačila so sešili v podjetju Moda Mi&Lan d. o. o., dodatke v obliki zračnih čipk pa so izdelali študentje in zaposleni na Katedri za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru.

Uniforme, ki jih bo nosilo osebje slovenskega paviljona v Milanu, bodo v živo predstavljene tudi v okviru modnega dogajanja Ljubljana Fashion Week od 12. do 15. aprila 2015, v središču Ljubljane, ko bo kot ena izmed nagrad študentskih modnih revij podeljena tudi »predstavitev oblikovalca in kolekcije na Expo v Milanu«. V okviru programa na slovenskem paviljonu v času svetovne razstave pa bo organiziran tudi dogodek na temo slovenske mode glede na dejstvo, da je Milano svetovna prestolnica mode.

Pomembno izhodišče pri zasnovi koncepta uniform je bila glavna tema svetovne razstave Expo Milano 2015 »Hrana za planet, Energija za življenje« ter koncept predstavitve Slovenije na EXPO s sloganom »I feel SLOVEnia, Green.Active.Healthy.«“.

Oblačilna podoba osebja je sestavljena iz srednje do temno sivih vrhnjih kosov oblačil (obleka, jakna, hlače, suknjič), zelenih majic ter svetlo sivih srajc. Unikatni modni dodatki so izdelani s šivanjem na vodotopno kopreno. Ženski modeli so izdelani v obliki Slovenije, za moške v obliki traku v videzu kravate.

Asimetrija romboida logotipa »I feel SLOVEnia« je bilo izhodišče za oblikovanje linij, ki se pojavljajo na oblačilih in so izpostavljene z okrasnimi zelenimi šivi. V povezavi z glavno temo razstave – hrana – presečišča teh linij ponazarjajo obdelovalne površine. Na levi strani uniform je umeščen logotip »I feel SLOVEnia«.

Uniformo poživi modni dodatek čipka, ki je zelene barve v skladu s celostno grafično podobo državne znamke »I feel SLOVEnia«. Ne gre za klasično izdelavo čipk, temveč za tehniko izdelave zračne čipke, ki temelji na prešivanju vodotopne vezilne podlage s sukancem. Postopek izdelave tovrstnih čipk je izredno kreativen. Čipke je ustvarjalo 18 študentk in 6 predavateljev na Katedri za tekstilne materiale, v Laboratoriju  za oblačilno inženirstvo ter fiziologijo in konstrukcijo oblačil.

Vsaka čipka je unikatna in pripoveduje svojo zgodbo (npr. porečje Slovenije, gozdnatost Slovenije, regije Slovenije, lokalne značilnosti – npr. vino, ribe, klasje). Čipko se lahko zaveže na več različnih načinov. Izvirno kreativno ustvarjanje posamezne zračne čipke v obliki Slovenije je zahtevalo tudi do 40 ur dela; v unikatne izdelke je bilo vloženega veliko truda in znanja, natančnosti in potrpežljivosti.

www.exposlovenia.si


Nazaj