Ljubljana, 10. september 2018 – V Mariboru v Radvanju se je v soorganizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), Biotehniške šole Maribor, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije – Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in podjetja PP – Agro končalo že 62. državno tekmovanje oračev Slovenije in 24. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju.

Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah – s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Nova državna prvaka v oranju sta postala Uroš Pate z Dolenjske, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic iz Prekmurja, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki. Ekipno so bili najboljši Belokranjci, drugo mesto je zasedlo Prekmurje, tretje pa Podravje.

Na 24. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol pa je v kategoriji oranje z obračalnim plugom zmagal Tilen Fujs z Biotehniške šole Rakičan, s plugom krajnikom pa se je najbolje odrezal Benjamin Kavšek iz centra Grm Novo mesto. Med ekipami je bila najboljša Biotehniška šola Rakičan.

Skupno se je na obeh državnih tekmovanjih pomerilo 16 tekmovalcev iz osmih slovenskih regij in 10 dijakov biotehniških šol. Kakovost oranja je ocenjevala 24-članska komisija, vsak tekmovalec pa je moral v vsakem nastopu preorati 14 arov veliko tekmovalno parcelo. Skupni rezultat posameznega tekmovalca je sestavljen iz 12 ocenjevalnih elementov.

Najbolje uvrščena tekmovalca v posamezni kategoriji – Pate in Sinic – bosta Slovenijo prihodnje leto zastopala na 66. svetovnem prvenstvu v zvezni državi Minnesota v Združenih državah Amerike.

Rezultati tekmovanj in fotografije se nahajajo tukaj.

Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije