Danes dvomov o tem, da so globalne spremembe v pretežni meri človekovo delo v znanstveni skupnosti ni več. Čeprav se dnevna politika raje osredotoča na kratkoročne tematike, je dozorelo spoznanje, da je za rešitev planeta treba ukrepati dolgoročno in medgeneracijsko. Poudarek simpozija bo na vodnih ekosistemih, saj ravno voda, ki omogoča življenje, povezuje skoraj vse naše raziskave.

Govorili bomo tudi o ohranjanju biodiverzitete in o ključnih pritiskih, ki povzročajo izgubo biološke pestrosti v slovenskem prostoru. Razložili bomo, kaj naše raziskave povedo o stanju naših vodnih virov in biodiverzitete tudi v luči podnebnih sprememb.nPrvi dan bomo orisali ideje, ki jih poznamo kot pet ekoloških jezdecev apokalipse: netrajnostna raba naravnih virov, podnebne spremembe, degradacija in izguba habitatov, onesnaževanje okolja in invazija tujerodnih vrst. V treh okroglih mizah drugega dne pa se bomo dotaknili treh ločenih problemov, predstavljenih na simpoziju, in za vsakega poskušali najti/predlagati konkretne rešitve: IZUMIRANJE VRST, POSEGI IN VODE, NARAVI PRIJAZNO RAZOGLJIČENJE ENERGETSKEGA SEKTORJA V SLOVENIJI: Kako doseči, da novi energetski objekti ne poglobijo krize biodiverzitete?

Vljudno vabljeni na simpozij o okoljskih in podnebnih spremembah, ki vplivajo na naše vode in biodiverziteto: “V VRTINCU SPREMEMB: povezanost vode, življenja in podnebja”. Pridružite se nam 14. In 15. oktobra 2021. Virtualni dogodek je pripravljen s sodelovanjem Nacionalnega inštituta za biologijo z gibanjem Mladi za podnebno pravičnost.

Vse, ki bi se nam želeli pridružiti, prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 12. 10. 2021 s prijavo v REGISTRACIJSKI OBRAZEC. Dogodek se bo snemal. Simpozij boste lahko spremljali na You tube kanalu, Facebook in spletni strani Nacionalnega inštituta za biologijo ter na STA v živo.

PROGRAM SIMPOZIJA


Nazaj